Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021

Αναστολή εργασίας από σήμερα για ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε προνοιακές δομές




Μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η πρώτη δόση του υποχρεωτικού εμβολιασμού για όλους τους υγειονομικούς




Σε ισχύ τίθεται από σήμερα το μέτρο της επ’ αόριστον αναστολής εργασίας στους εργαζόμενους στις νοσηλευτικές μονάδες και στις μονάδες φροντίδας για τους ηλικιωμένους και για τους αναπήρους, οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της covid-19.

Αυτό είχε επισημάνει στις αρχές Αυγούστου, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, σημειώνοντας πως ήδη έχει περάσει σχετική νομοθετική ρύθμιση.

«Πέρασε η νομοθετική ρύθμιση για υποχρεωτικότητα εμβολιασμών στα νοσοκομεία και τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αναπήρων. Το μετρό προχώρα από 16 Αυγούστου και μετά θα τίθενται σε αναστολή όσοι δεν εμβολιάζονται» ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, προσθέτοντας, μάλιστα, πως απόφαση του υπουργού Υγείας μπορεί να επεκτείνεται το μετρό.
Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η πρώτη δόση του υποχρεωτικού εμβολιασμού για όλους τους υγειονομικούς τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Υγείας.

Ειδικότερα, το προσωπικό των δομών φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να προσέρχεται στον χώρο εργασίας του από σήμερα έχοντας υποβληθεί τουλάχιστον στην πρώτη δόση του εμβολιασμού. Αν κάποιος εργαζόμενος στις προνοιακές δομές δεν έχει ολοκληρώσει μέχρι τότε την πρώτη δόση του εμβολιασμού του, τίθεται αυτόματα σε επ’ αόριστον αναστολή εργασίας (μέχρι τη λήξη της πανδημίας), ενώ ο εργοδότης του υποχρεούται να δηλώσει άμεσα τη μετάβασή του σε καθεστώς αναστολής στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη».

Σημειώνεται ότι η αναστολή δε συνιστά, ούτε ισοδυναμεί με αναγγελία απόλυσης, αλλά οι εργαζόμενοι δεν θα εισπράττουν τον μισθό τους για όσο διάστημα παραμένουν σε αναστολή.
Πρόστιμα – κυρώσεις

Ειδικότερα οι διατάξεις που έχουν ψηφιστεί προβλέπουν τις παρακάτω κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την υποχρέωση εμβολιασμού:
Δημόσιος Τομέας

Για τον εργαζόμενο: ειδικό διοικητικό μέτρο αναστολής καθηκόντων (μη καταβολή αποδοχών) με απόφαση του επικεφαλής του Φορέα. Άρση αναστολής μετά την πάροδο 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.
Ιδιωτικός τομέας

Για τον εργαζόμενο: Ο εργοδότης υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του εργαζομένου και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα μη παροχής εργασίας.

Για τον εργοδότη: Στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση των οικείων διατάξεων επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο α) 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 50.000 ευρώ και β) σε περίπτωση υποτροπής που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο 20.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 200.000 ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου