Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

ΠΟΙΑ ΑΓΑΘΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΦΠΑ ΑΠΟ 1η ΙΟΥΛΙΟΥ !!!
Στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% θα παραμείνουν και μετά την 1η Ιουλίου οι ιατρικές μάσκες, τα χειρουργικά γάντια, τα σαπούνια, αντισηπτικά και άλλα είδη ατομικής προστασίας της υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr διευρύνεται η λίστα των αγαθών και υπηρεσιών, οι οποίες μετατάσσονται για άλλους έξι μήνες σε χαμηλό συντελεστή φορολόγησης. Ειδικά για γάντια, αντισηπτικά και μάσκες προστασίας, το υπουργείο Οικονομικών καταθέτει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή ειδική τροπολογία, για να μην αυξηθούν οι τιμές κατά 17% σε μία ημέρα, από την ερχόμενη Παρασκευή.

Σε διαφορετική περίπτωση, αν δεν φρόντιζε να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια, από 1ης Ιουλίου τα ιατρικά γάντια μιας χρήσεως θα αυξάνονταν από περίπου 7-9 ευρώ σήμερα, σε έως και 12 ευρώ (τα 100 τμχ) ή από 4-6 ευρώ σε 5-7 ευρώ οι συσκευασίες 50 τεμαχίων μάσκες μιας χρήσεως.

Με νομοσχέδιο που ψηφίζεται εντός της εβδομάδος, παρατείνεται μέχρι 31 Δεκεμβρίου η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε μια σειρά αγαθών και υπηρεσιών.

Μεταξύ άλλων, μείωση στο μειωμένο συντελεστή 13% αντί 24% ΦΠΑ και μετά την 1η Ιουλίου, προβλέπεται για:

μη αλκοολούχα ποτά και αεριούχα νερά
εισιτήρια κινηματογράφων
εισιτήρια και μεταφορές προσώπων και των αποσκευών τους
εστίαση, εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων, πλην των κέντρων διασκέδασης, με εξαίρεση τη διάθεση ποτών που περιέχουν οινόπνευμα σε οποιαδήποτε αναλογία
παροχή υπηρεσιών από γυμναστήρια
σχολές εκμάθησης χορού
εισιτήρια για ζωολογικούς κήπους
Στο 6% για άλλους έξι μήνες διατηρούνται τα εισιτήρια εισόδου σε θεατρικές παραστάσεις.

Αντιθέτως, με βάση το προς ψήφιση νομοσχέδιο, δεν παρατείνονται αλλά από Παρασκευή 1ης Ιουλίου 2022 επιστρέφουν στο 24% τα εισιτήρια αθλητικών αγώνων.

Επίσης θα αυξάνονταν όμως σε συντελεστή ΦΠΑ 24% και:
η αιθυλική αλκοόλη η οποία προορίζεται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή αντισηπτικών
η καθαρή αιθυλική αλκοόλη με αλκοολικό τίτλο 95%, η οποία διατίθεται εμφιαλωμένη στη λιανική πώληση
ιατρικές μάσκες, γάντια, σαπούνια και λοιπά αντισηπτικά υγρά ή μαντηλάκια κλπΜε τροπολογία που -σύμφωνα με τις πληροφορίες του newmoney.gr- κατατίθεται άμεσα όμως, το υπουργείο Οικονομικών θα δίνει παράταση έξι μηνών με αναδρομική ισχύ έως 31.12.2022 και σε αυτά τα είδη, καθώς θα αποτελούσε και παράδοξο όμως να αυξάνονταν την στιγμή που παρατηρείται έξαρση μεταδόσεως της νόσου Covid-19 και παράλληλα ανοίγει και πλατφόρμα αιτήσεων για 4η δόση εμβολιασμών.ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου