Κυριακή 26 Ιουνίου 2022

Παρά τη «σφαλιάρα» των ΗΠΑ στην Τουρκία, αποδεκτός ο όρος «TurkΑegean» με σφραγίδα της ΕΕ (Έγγραφα)




Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νομική και διπλωματική ήττα με άμεσες και πολυεπίπεδες επιπτώσεις στη βαριά βιομηχανία της χώρας, τον Τουρισμό

Καθώς στην Αθήνα υπήρξε ικανοποίηση με τη "σφαλιάρα" των...ΗΠΑ στην Τουρκία, αναφορικά με το αίτημα της Άγκυρας για χρήση του όρου «Turkaegean», η μαχαιριά ήρθε πισώπλατα από την ΕΕ, καθώς το αίτημα για "τουρκοποίηση" του Αιγαίου έγινε αποδεκτό.

Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νομική και διπλωματική ήττα με άμεσες και πολυεπίπεδες επιπτώσεις στη βαριά βιομηχανία της χώρας, τον Τουρισμό, καθώς η έγκριση από την Επιτροπή Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) συνιστά ουσιαστικά αποδοχή της χρήσης του σήματος από την Τουρκία σε μια σειρά από δραστηριότητες και τομείς.

Η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει τις σοβαρές διπλωματικές και πολιτικές προεκτάσεις του πλήγματος στον τομέα του τουρισμού από τους Ευρωπαίους "εταίρους", καθώς η αρμόδια επιτροπή της ΕΕ ενέκρινε τη χρήση του όρου Turkaegean από την Τουρκία, τη στιγμή που το αντίστοιχο αίτημα της Άγκυρας στις ΗΠΑ απορρίφθηκε.

Το θέμα, νομικά δεν έχει κλείσει, αλλά οι πιθανότητες ανακοπής, με νομικά μέσα από την ελληνική πλευρά είναι περιορισμένες.

Σε έγγραφο που αναρτήθηκε στην EUTM, αρμόδια ευρωπαϊκή υπηρεσία για την κατοχύρωση εμπορικών σημάτων και φέρνει στη δημοσιότητα η Ναυτεμπορική, φαίνεται ότι ο όρος έχει γίνει δεκτός, ήδη από τις 15 Δεκεμβρίου του 2021, με ημερομηνία λήξης την 16 Ιουλίου του 2031.

Η έγκριση αυτή από μόνη της δεν δημιουργεί πολιτικό-διπλωματικό προηγούμενο, καθώς πρόκειται για έναν όρο προς εμπορική χρήση, χωρίς χωριστή γεωγραφική αναφορά, που δεν παραβιάζει -σύμφωνα με την ΕΕ- τα δικαιώματα της Ελλάδας.

Ωστόσο δίνει έρεισμα στην Τουρκία για τουρκοποίηση του Αιγαίου, καθώς με διαφημιστικές καμπάνιες δύνανται να εδραιώσει κατά την ίδια την πεποίθηση του τουρκικού Αιγαίου, επενδύοντας έτσι στην αλλαγή αντίληψης για το γεωγραφικό status quo στην περιοχή.
Η απόφαση της ΕΕ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου