Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

ΝΤΟΥ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ: ΕΦΟΔΟΙ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ ΣΤΑ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΝΗΣΙΑ !!!






Κοσμοπολίτικα νησιά, όπως είναι η Μύκονος στα οποία οι ημερήσιοι τζίροι «ζαλίζουν», βάζει στο στόχαστρο της η ΑΑΔΕ.

Με τη φετινή τουριστική σεζόν να χτυπά «κόκκινο» τόσο σε επίπεδο αριθμό επισκεπτών όσο και σε έσοδα, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός καταρτίζει ένα τεράστιο σχέδιο εντατικών ελέγχων για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Με τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών αργά το βράδυ της Δευτέρας, δίνεται η δυνατότητα να ενισχυθούν οι υπηρεσίες της ανεξάρτητης αρχής Δημοσίων Εσόδων με προσωπικό κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου κυρίως σε τουριστικές περιοχές.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε, η αναφορά στην προωθούμενη διάταξη για το νησί της Μυκόνου, καθώς επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι:

«Ο περιορισμός που τίθεται με την παρ. 11 του άρθρου 68 του ν. 3528/2007 (Α’26), δυσχεραίνει και πολλές φορές δεν επιτρέπει καν την ενίσχυση των Υπηρεσιών της ΑΑΔΕ με προσωπικό, κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, ιδίως σε τουριστικές περιοχές με αυξημένο φόρτο εργασιών λόγω:

α) ανάγκης εντατικοποίησης των φορολογικών ελέγχων (π.χ. Δ.Ο.Υ. Μυκόνου) και

β) μαζικών εισροών τουριστών στις πύλες εισόδου (π.χ. λιμάνια και αεροδρόμια της χώρας)».

Ο περιορισμός αφορά το νόμο που προβλέπει ότι δεν επιτρέπεται απόσπαση υπαλλήλου πριν παρέλθει διετία από τη λήξη της προηγούμενης απόσπασης, με εξαίρεση την απόσπαση για συνυπηρέτηση συζύγων και την απόσπαση σε υπηρεσία απομακρυσμένης-παραμεθόριας περιοχής.

Στην πράξη ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός ρίχνει ένα μεγάλο βάρος των ελέγχων σε ένα νησί που εκτιμάται ότι συνεισφέρει στο 0,5% – 0,6% του ελληνικού ΑΕΠ, καθώς οι τζίροι ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ. Κι αυτό αποτελεί μια γενική εκτίμηση, αφού κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει με ακρίβεια στο ερώτημα για το πραγματικό ύψος του ετήσιου τζίρου στο νησί των Ανέμων.

Με αυτή τη διάταξη αναμένονται σαρωτικοί έλεγχοι στη Μύκονο, αλλά και σε άλλα νησιά ή παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας, που αναμένεται να κατακλυστούν φέτος από τουρίστες, μετά από σχεδόν δυο χρόνια περιορισμών, που οδήγησαν σε μεγάλη πτώση του τζίρου.

Άλλωστε, ο φετινός τουρισμός αποτελεί «κλειδί» για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και το μεγάλο στοίχημα για τα κρατικά έσοδα, τα οποία το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί να αγγίξουν ή και να ξεπεράσουν το ρεκόρ του 2019 των 18 δισ. ευρώ, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για νέα μέτρα στήριξης έναντι της ακρίβειας και των υψηλών πληθωριστικών πιέσεων.


πηγη
mononews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου