Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

Απίστευτο τρυκ: Απελευθερώνουν τους παρόχους ηλ. ρεύματος, να συνεννοούνται μεταξύ τους (“καρτελ”) και να περνάνε την ρήτρα αναπροσαρμογής στην τιμή της κιλοβατώρας

Με ένα νέο απίστευτο “ελιγμό” στην υπερχρεωση των καταναλωτών, η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι παραμένει προσδεδεμένη στο άρμα των παρόχων ενέργειας!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ...την imerisia.gr , μεγάλες αλλαγές στην αγορά ενέγειας και στην εμπορική πολιτική των εταιρειών ενέργειας, φέρνει η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, αφού πλέον οι εταιρείες προμήθειας θα προσαρμόζουν άμεσα την τιμή της κιλοβατώρας στην οριακή τιμή συστήματος.Οι αλλαγές στην τιμή της κιλοβατώρας θα γίνονται σε μηνιαία βάση και ο καταναλωτής θα μπορεί κάθε μήνα να αναζητά και να βρίσκει τη φθηνότερη τιμή και να αλλάζει πάροχο.

Δηλαδή ενώ μέχρι σήμερα υπήρχε μια σύμβαση με συγκεκριμένη τιμή κιλοβατώρας και σε αυτή την τιμή εφαρμοζόταν η ρήτρα αναπροσαρμογής για να προσθέσει την επίπτωση της όποια αύξησης είχε η οριακή τιμή συστήματος, πλέον αυτό δεν θα το κάνει η ρήτρα, αλλά η όποια αύξηση θα εμφανίζεται κατευθείαν στην τιμή της κιλοβατώρας.

Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες προμήθειας και πάλι θα μετακυλύουν τις αυξήσεις στην τιμή της κιλοβατώρας ανάλογα με τις αυξήσεις της οριακής τιμής, στα τιμολόγια, αλλά αυτό δεν θα γίνεται μέσω της ρήτρας, αλλά μη αλλαγές κάθε μήνα στην τιμή της κιλοβατώρας. Την ίδια στιγμή ο καταναλωτής, θα μπορεί να αλλάζει ακόμη και κάθε μήνα πάροχο ενέργειας χωρίς όμως ακόμα και αυτό (αντικειμενικά δύσκολο να αναζητάς και να αλλάζεις πάροχο διαρκώς 12 μήνες τον χρόνο, πόσο μάλλον αν δεν έχεις το εργαλείο της ηλεκτρονικής αναζήτησης και συναλλαγής), να προστετευει από το ενδεχόμενο σύναψης άτυπου “καρτέλ” τιμών ανάμεσα στους μεγαλοιδιώτες παρόχους!

Επί της ουσίας δεν θα υπάρχει σύμβαση που θα δεσμεύει τον καταναλωτή με μια εταιρεία ή την εταιρεία με μία τιμή και η νέα τροπολογία βάζει τους καταναλωτές στη διαδικασία να κάνουν κάθε μήνα έρευνα αγοράς και να αλλάζουν (αν το κρίνουν σκόπιμο) κάθε μήνα εταιρεία ενέργειας

Με τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προβλέπει τα εξής:

Έως τις 10 Ιουλίου οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να αναρτήσουν στην ιστοσελίδα τους τις τιμές που θα ισχύσουν από την 1η Αυγούστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου