Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Θα πάει καλοκαιρινές διακοπές ο Έλληνας φέτος; Ποιοι θα είναι οι τυχεροί




Με τιμωρία μοιάζει για τρίτο συνεχόμενο καλοκαίρι η κατάσταση αδυναμίας πολλών Ελλήνων να πάνε λίγες ημέρες διακοπές.

Βίκη Βαμιεδάκη

Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ θα διαθέσει φέτος το ελληνικό κράτος προκειμένου να επιδοτήσει μέσω διαφόρων προγραμμάτων τις διακοπές των πολιτών, οι οποίοι όμως πρέπει να κάνουν υπομονή και να περιμένουν να δουν αν τελικά είναι δικαιούχοι κάποιου προγράμματος ενίσχυσης.

Τα προγράμματα του Κοινωνικού Τουρισμού, των Vouchers για Σάμο και Βόρεια Εύβοια, αλλά και του Τουρισμός για Όλους, θα βοηθήσουν πάνω από ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας να πάνε διακοπές το φετινό καλοκαίρι. Μένουν όμως ακόμη πολλές εκατοντάδες χιλιάδες που είτε θα πρέπει «να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη», ή να μείνουν για τρίτο καλοκαίρι σπίτι. Βασική προϋπόθεση για όλους είναι να σχεδιάσουν καλά τις διακοπές τους και κυρίως το πρόγραμμα που θα ακολουθήσουν κατά τη διάρκεια τους, ώστε να μην βγουν εκτός προϋπολογισμού.

Γεγονός είναι ότι αυτή τη στιγμή, τελευταία ημέρα του Ιούνη, κανένας δικαιούχος δεν γνωρίζει αν έχει επιλεγεί σε κάποιο πρόγραμμα, αφού για το μεν κοινωνικό τουρισμό οι αιτήσεις ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο και οι πρώτοι πίνακες αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, για τα vouchers στις πληγείσες περιοχές η πλατφόρμα ανοίγει σήμερα το μεσημέρι, ενώ το τρίτο πρόγραμμα αναμένεται να ανοίξει περίπου στα μέσα Ιουλίου.

Οι Έλληνες που παραδοσιακά περιμένουν την τελευταία στιγμή για να αποφασίσουν το που θα πάνε διακοπές, φέτος θα δυσκολευτούν ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά όχι μόνο να βρουν προορισμό, αλλά κυρίως να ανταπεξέλθουν στο κόστος των διακοπών.

Στα μέσα της Άνοιξης, παράγοντες της τουριστικής αγοράς, προμήνυαν ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι απαγορευτικό για τους έλληνες ταξιδιώτες και αυτό διότι έβλεπαν την εκρηκτική ζήτηση από το εξωτερικό αλλά και την κούρσα της ακρίβειας που ερχόταν. Δυστυχώς οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιώθηκαν σε όλα τα σημεία. Τα ξενοδοχεία καταγράφουν μεγάλη ζήτηση, ενώ και τα λοιπά τουριστικά καταλύματα, όπως τουριστικές κατοικίες και διαμερίσματα, εμφανίζουν μεγάλες πληρότητες. Την ίδια ώρα οι τιμές των ακτοπλοϊκών και των αεροπορικών εισιτηρίων «απογειώνονται» συνεχώς και σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν το κόστος διαμονής. Η εστίαση στην Ελλάδα, είναι ίσως ο μόνος τομέας που ο τουρίστας έχει την επιλογή να πληρώσει λίγα ή πολλά και παρά τις αυξήσεις που έχουν υποστεί τα προϊόντα και οι υπηρεσίες.

Η συνήθης λύση των διακοπών με αυτοκίνητο, στην οποία κατέφευγαν όσοι δεν μπορούσαν να πληρώσουν ακτοπλοϊκά ή αεροπορικά εισιτήρια, φέτος προβληματίζει πολλούς και κυρίως το μισό πληθυσμό της χώρας που μένει στην Αττική, καθώς οι αυξήσεις στα καύσιμα είναι μεγάλες, ενώ πρέπει να υπολογιστούν και τα κόστη των διοδίων.

Ο Έλληνας μοιάζει να «τιμωρείται» για τρίτο συνεχόμενο καλοκαίρι, αφού η πανδημία το 2020 τον ανάγκασε να μείνει σπίτι, το 2021 ήταν λίγοι εκείνοι που πήγαν διακοπές και φέτος η ακρίβεια είναι το βασικό εμπόδιο που αντιμετωπίζει.

Σε έρευνα αναζήτησης του NEWS 24/7 στη μεγαλύτερη πλατφόρμα ενοικιάσεως τουριστικών καταλυμάτων στον κόσμο, booking.com, οι διαπιστώσεις, είναι μάλλον οι αναμενόμενες για την εποχή και τις συγκυρίες. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός, ότι για την εβδομάδα 18-24 Ιουλίου που αντλήθηκαν τα περισσότερα στοιχεία για το ρεπορτάζ, το 78% των καταλυμάτων όλων των ειδών που είναι καταχωρημένα στη Booking, δεν είχαν διαθεσιμότητα. Για την εβδομάδα δε του 15αύγουστου λιγότερα από 2 στα 10 καταλύματα έχουν διαθέσιμα δωμάτια.

Σε ολόκληρη τη χώρα, τα διαθέσιμα δωμάτια για τον Ιούλιο και το Αύγουστο ξεκινούν από 50 ευρώ τη βραδιά, για μια τετραμελή οικογένεια που θα «στριμωχτεί» σε ένα δωμάτιο. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν καταλύματα διαφόρων τύπων, που στις περισσότερες περιπτώσεις, είτε «δεν γεμίζουν το μάτι» και μάλλον θα έπρεπε να κοστίζουν τουλάχιστον τα μισά, είτε βρίσκονται σε μη καλοκαιρινούς τουριστικούς προορισμούς. Αυτοί οι προορισμοί, όπως είναι οι διάφορες μικρές και μεγαλύτερες πόλεις, ή χωριά σε χειμερινούς προορισμούς, της Πελοποννήσου, της κεντρικής αλλά και της Βόρειας Ελλάδας, είναι σίγουρα μια λύση για τις διακοπές μιας οικογένειας, όμως θα πρέπει να υπολογιστούν οι καθημερινές μετακινήσεις με αυτοκίνητο προς τις κοντινές παραλίες, κ.α. Γενικότερα δύσκολα θα βρει κάποιος διαμονή σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό που να κοστίζει κάτω από 100 ευρώ τη βραδιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μικρότερα και όχι τόσο δημοφιλή νησιά, αλλά και προορισμοί της ενδοχώρας που διέθεταν σε καλές τιμές τα καταλύματα τους στο παρελθόν, φέτος έχουν αυξήσει σημαντικά τους τιμοκαταλόγους τους, προκαλώντας δυσάρεστες εκπλήξεις, κυρίως στους τακτικούς τους επισκέπτες.

Σαφώς οι πιο τυχεροί φέτος θα είναι οι δικαιούχοι προγραμμάτων του Κοινωνικού Τουρισμού, που η συμμετοχή τους θα είναι από μηδενική έως μικρή ανάλογα με τον προορισμό που θα επιλέξουν. Μένει να δούμε πότε θα μάθουν, το πότε θα πάνε διακοπές. Στα υπόλοιπα κρατικά προγράμματα, τα vouchers των 150-300 ευρώ σίγουρα θα βοηθήσουν κάποιους να πάνε έστω λίγες ημέρες διακοπές και ειδικά εφόσον μπορούν πλέον να εξαργυρωθούν και στην εστίαση. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κάποιος θα μπορεί για παράδειγμα να πάει μέχρι την Βόρεια Εύβοια να πληρώσει μια μέρα διαμονής και να χρησιμοποιήσει τα υπόλοιπα χρήματα για το φαγητό του, απολαμβάνοντας έστω ένα διήμερο καλοκαιρινών διακοπών.




News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου