Σάββατο 25 Ιουνίου 2022

Γιώργος Λακόπουλος: Με νέο κόμμα στις εκλογές ο Σαμαράς;




Σαν να προλειαίνει το έδαφος για άλλο κόμμα, με άλλες θέσεις, και άλλες επιδιώξεις και κυρίως με αντιμητσοτακικό χαρακτήρα. Φροντίζει άλλωστε να αποστρέφει το πρόσωπό του από τον Κυριάκο. Ούτε «καλημέρα» δεν έχουν.

Υπάρχουν δυο τρόποι για να...δώσεις τέλος σε μια κυβέρνηση. Ο ένας είναι να την ανατρέψεις στη Βουλή, αν έχεις τους βουλευτές που θα της στερήσουν την πλειοψηφία. Ο δεύτερος είναι να φροντίσεις ώστε να μην έχει πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή.



Σε ότι άφορα τις κυβερνήσεις των δυο Μητσοτάκηδων, ο Αντώνης Σαμαράς δοκίμασε, επιτυχώς τον πρώτο τρόπο το 1993, με τον πατέρα Μητσοτάκη. Το ερώτημα είναι αν θα δοκιμάσει και τον δεύτερο με το γιο. Είτε υποστηρίζοντας ένα από τα σχήματα πέριξ της ΝΔ, είτε ηγούμενος ο ίδιος κόμματος – όπως έκανε στο παρελθόν.

Ότι το δεύτερο δεν μπορεί να αποκλειστεί, προκύπτει από την δημόσια στάση του πρώην Πρωθυπουργού και αρχηγού της ΝΔ. Δεν αποστασιοποιείται απλώς, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά διαχωρίζει πλήρως της θέση του, σε όλα τα κρίσιμα θέματα πολιτικής και ιδεολογίας.

Από καιρό είναι δυο ξένοι που απλώς μένουν στο ίδιο κόμμα. Για πόσο ακόμη αφού δεν συμπίπτουν σε τίποτε; Ο Σαμαράς φροντίζει διαρκώς να αναδεικνύει ότι είναι αδύνατο να συμπλεύσει με τον σημερινό πρωθυπουργό.

Προς επιβεβαίωση, «κατεβάζει» συστηματικά τρόπο εντελώς διαφορική «πολιτική πλατφόρμα» και μιλάει διαφορετική κομματική γλώσσα- συντηρώντας διακριτικά το δικό του εσωκομματικό δίκτυό, στο οποίο πλην κομματικών στελεχών και βουλευτών, μετέχουν και …υπουργοί!

Σαν να προλειαίνει το έδαφος για άλλο κόμμα, με άλλες θέσεις, και άλλες επιδιώξεις και κυρίως με αντιμητσοτακικό χαρακτήρα. Φροντίζει άλλωστε να αποστρέφει το πρόσωπό του από τον Κυριάκο. Ούτε «καλημέρα» δεν έχουν.

Πρόσφατα ο Πρωθυπουργός κατέβηκε στην Καλαμάτα για να μοιράσει προεκλογικά καλούδια ,αλλά ο Μεσσήνιος τοπάρχης, όχι απλώς φρόντισε να λείπει- αλλά και να αντιπαραθέσει από τη Νίσυρο μια εντελώς διαφορετική πολιτική.

Αυτή τη φορά, εκτός στα Ελληνοτουρκικά και τις Πρέσπες , πρόσθεσε και την οικονομική πολιτική- διανθισμένη από καταγγελίες της κυβερνητικής πρακτικής σε επιμέρους θέματα.

«Μπορείς ως κράτος να προσφέρεις, για λίγο, παροχές υψηλότερες από όσα αντέχει η Οικονομία σου. Και τη διαφορά να τη δανείζεσαι. Αλλά την επόμενη χρονιά, θα χρειαστεί να δανειστείς κι άλλα. Και την μεθεπόμενη το ίδιο. Και τελικά θα ανακαλύψεις, ότι δεν μπορείς να δανείζεσαι όλο και περισσότερα για πάντα. Σε λίγο θα χρειαστεί να επιστρέψεις τα δανεικά. Και τότε θα ανακαλύψεις ότι η δήθεν «γενναιόδωρη πολιτική» παροχών που επέλεξες, πέρα από τις αντοχές της οικονομίας, ήταν μη βιώσιμη».

Για τις σχέσεις με την Τουρκίας, ο Σαμαράς – δείχνοντας ότι θεωρεί ως ελληνική ήττα το «Τουρκο-λυβικό Μνημόνιο που δέσμευε ως δήθεν «τουρκική» ΑΟΖ θαλάσσια περιοχή κάτω από την Κρήτη»- απορρίπτει την πολιτική Μητσοτάκη και την αμοιβαία «προσέγγιση» με τις διερευνητικές επαφές: « Η Τουρκία κοντεύει να “γκριζάρει” το μισό Αιγαίο -Με πειρατές δεν κάνεις διάλογο».

Απορρίπτει την προσφυγή στη Χάγη και ξεκαθάρισε ότι δεν δέχεται τα Μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία, που η κυβέρνηση δεν φέρνει τη Βουλή για να μην τα καταψηφίσει: «Ούτε το πρόβλημα λύθηκε, ούτε κανένα καλό είδε η Ελλάδα. Μόνο μια αφόρητη εθνική ζημιά δίνοντας όνομα, ταυτότητα, γλώσσα! Τι περιμένετε, λοιπόν, να κάνω;»

Κατά τον ίδιο τρόποι ανάγκασε τον Μητσοτάκη – με εμπροσθοφυλακή… μέλη του υπουργικού συμβουλίου- να αποσύρει προσωπικά τη διάταξη για τους Προστατευόμενους μάρτυρες -μένοντας εκτεθειμένος στην Κομισιόν.
Απέναντι τον Μητσοτάκη βρίσκεται και στα εσωκομματικά και την ιδεολογική ταυτότητα τη ΝΔ: «Η ΝΔ δεν θα γίνει Ποτάμι …Άλλο να απευθύνεται σε πολίτες όλων των παρατάξεων κι εντελώς άλλο να “εκφράζεις” άλλες παρατάξεις».

Εν τω μεταξύ στενός συνεργάτης και προσωπικός φίλος του , που αρθρογραφεί με ψευδώνυμο σε αντιμητσοτακική ιστοσελίδα, επιχειρεί να εντάξει και την τελευταία παρέμβαση του Κ. Καραμανλή στο αντι- Μητσοτακικό μέτωπο, μαζί με τον Σαμαρά:

Ως «γνήσιοι και έμπειροι δυτικοί ηγέτες και οι δύο», «ο Καραμανλής μίλησε και είπε πανομοιότυπα με όσα είχε πει πριν 25 μέρες περίπου, ένας άλλος πρώην Πρωθυπουργός, ο Αντώνης Σαμαράς, στο Συνέδριο της ΝΔ. …Αυτό που κατήγγειλε ο Αντώνης Σαμαράς τώρα καταγγέλλει και ο Κώστας Καραμανλής»…

Ενώ ο Σαμαράς δεν αρνείται ότι εκφράζει τη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ, ο ίδιος συνεργάτης χρησιμοποιεί τον Καραμανλή για να αναδείξει την ευρύτερη επιρροή του.

«Το χειροκρότημα που πήρε ο Σαμαράς μέσα στο Συνέδριο εκφράζει, υποτίθεται, “τους δικούς του” οπαδούς…. ,. την “δεξιά πτέρυγα” της ΝΔ… Λίγο αργότερα ο Καραμανλής μίλησε με παρουσία του μεγαλύτερος μέρος της Κυβέρνησης, είπε τα ίδια και απέσπασε κι αυτός θερμό χειροκρότημα. Άρα όλα όσα έλεγαν ως τότε για το Σαμαρά, ότι είναι δήθεν “ακραίος”, πρέπει να τα κάνουν γαργάρα». Όσοι «ευαγγελίζονται “κεντρώα ανοίγματα” χωρίς να έχουν ιδέα τι θα πει Κέντρο».

Συμπέρασμα; Επειδή το «χούι φεύγει τελευταίο» , κάτι «ψήνεται» από την πλευρά του Σαμαρά κατά του Μητσοτάκη. Έστω ως τιμωρία, για το «άδειασμα» που επιφύλαξε ο Πρωθυπουργός σε κάποιον που ο ίδιος είχε αποδεχθεί ως … μέντορά του, και στον οποίο οφείλει την επικράτηση του στη ΝΔ.

Καθόλου καλή εξέλιξη για την οικογένεια που κυβερνάει…

(Ο Γιώργος Λακόπουλος είναι δημοσιογράφος)

https://www.ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου