Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Αποφάσεις Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης



Αρνητικές ήταν οι γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου για δύο Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορούν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ειδικότερα σήμερα η Επιτροπή γνωμοδότησε αρνητικά:

• για τη Μ.Π.Ε. του έργου «ΑΣΠΗΕ, ισχύος 64,8 MW, στη θέση «ΚΟΥΡΕΝΤΑ» 2 και των συνοδών έργων οδοποιίας και ηλεκτρικής διασύνδεσης (εξωτερικό υπόγειο δίκτυο Μέσης Τάσης 33kV για την ηλεκτρική διασύνδεση του ΑΣΠΗΕ με το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ μέσω του νέου Υ/Σ «ΒΟΥΤΣΑΡΑ»), Δ.Ε. Δωδώνης του Δήμου Δωδώνης και Δ.Ε. Πασσαρώνος και Μολοσσών του Δήμου Ζίτσας, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου».Κατά την τοποθέτησή του ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης κ. Β. Γοργόλης επεσήμανε σημεία της υπηρεσιακής εισήγησης που οδηγούν στην αρνητική γνωμοδότηση. Συγκεκριμένα, σημείωσε πως δεν υπάρχουν ανεμολογικά δεδομένα που να τεκμηριώνουν το υψηλό δυναμικό της περιοχής, η γεωλογική μελέτη είναι περιορισμένη, ενώ οι επιπτώσεις από την υλοποίηση του έργου στη μορφολογία του εδάφους, στα επιφανειακά και υπόγεια νερά, στη χλωρίδα, πανίδα και ορνιθοπανίδα είναι σοβαρές.

• στη Μ.Π.Ε. του έργου «ΑΣΠΗΕ, συνολικής ισχύος 108 MW, στις θέσεις «ΓΟΡΓΟΜΥΛΟΣ (72 MW)» και «ΠΑΤΗΜΑ (36MW)» και των συνοδών έργων οδοποιίας και ηλεκτρικής διασύνδεσης (υπόγειο δίκτυο Μέσης Τάσης 33kV για την ηλεκτρική διασύνδεση των ΑΣΠΗΕ με το ΚΥΤ «ΑΡΑΧΘΟΣ»), Δ.Ε. Ανωγείου, Δήμου Ζηρού Π.Ε. Πρέβεζας και Δ.Ε. Ξηροβουνίου, Δήμου Αρταίων, Π.Ε. Άρτας, Περιφέρειας Ηπείρου».Όπως σημειώνεται στη γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Π.Ε. Πρέβεζας, οι επεμβάσεις για την υλοποίηση του πάρκου (κυρίως η διάνοιξη ορεινής οδοποιίας) είναι μεγάλης έκτασης, οι ανεμογεννήτριες αναμένεται να λειτουργήσουν σε ακραίο περιβάλλον μεγάλου υψομέτρου και χαμηλών θερμοκρασιών κατά τους χειμερινούς μήνες,ενώ διατυπώνεται προβληματισμός για τις επιπτώσεις στην ορνιθοπανίδα.

Η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά επί του περιεχομένου των Μ.Π.Ε. για τα έργα:

 «Ε.Π.Ο. εγκατάστασης πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 31.400 ορνιθίωνκρεατοπαραγωγής, με υδρογεώτρηση, στη θέση «Καϊζές», της Τ.Κ. Κεραμάτων, Δήμου Αρταίων, Π.Ε. Άρτας, Περιφέρειας Ηπείρου»

 «Επέκταση υφιστάμενης πλωτής μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας από 20 σε 40 στρέμματα, με αύξηση της ετήσιας δυναμικότητας, παράλληλο εκσυγχρονισμό των πλωτών εγκαταστάσεών της, αναπροσαρμογή των χερσαίων εγκαταστάσεών της και χορήγηση έγκρισης επέμβασης σε Δημόσια Δασική έκταση, στη θέση ‘‘ΝΕΝΟΥΔΑ’’, Λωρίδα Σαγιάδας, Δήμος Φιλιατών, εντός της ζώνης Α της θεσμοθετημένης Π.Ο.Α.Υ., στις θαλάσσιες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, Π. Ηπείρου, με αρμόδια εταιρεία την ΣΚΑΛΩΜΑ Α.Ε.»

 «Υφιστάμενη μονάδα ασφαλτομίγματος με την προσθήκη μονάδας παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος και μονάδας παραγωγής γαλακτωμάτων, στην περιοχή «Λακκώματα» ή «Βακούφικα», της Τ.Κ. Θεσπρωτικού, του Δήμου Ζηρού, Π.Ε. Πρέβεζας, Περιφέρειας Ηπείρου».

Επίσης, θετικά – υπό όρους – γνωμοδότησε η Επιτροπή για τη Μ.Π.Ε. του έργου «Μικρό υδροηλεκτρικό έργο, ισχύος 0,99 MW, στην περιοχή Ραφτανίτη, Δ.Ε. Πραμάντων. Δ. Βορείων Τζουμέρκων, Π.Ε. Ιωαννίνων και Δ.Ε. Αγνάντων, Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων ,Π.Ε. Άρτας, Περιφέρειας Ηπείρου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου