Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΟΤΙ ΣΩΖΕΤΑΙ




Η Νέα Δημοκρατία εξελέγη με ένα πρόγραμμα τετραετίας, και ήδη στον πρώτο χρόνο έχουν γίνει πολλά, με σημαντικότερα παραδείγματα την επιστολική ψήφο, τα μη κρατικά Πανεπιστήμια, τον νέο δικαστικό χάρτη, τις αυξήσεις μισθών στο δημόσιο, την ενιαία ψηφιακή λίστα χειρουργείων κλπ. Την ιδια ωρα ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν και κατά τα επόμενα τρία χρόνια της κυβερνητικής του θητείας.
Η ακρίβεια παραμένει ένα οξύτατο πρόβλημα για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία γενικότερα. Παρά τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν γίνει, αποτελεί η αντιμετώπιση της , πρώτη προτεραιότητα και τους επόμενους μήνες .
Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι η έννοια του ανταγωνισμού ενδέχεται να είναι παρεξηγημένη στην Ελλάδα και ότι σε πολλές περιπτώσεις είναι ανύπαρκτη. Μερικοί είναι σε θέση να διαμορφώνουν τις τιμές κατά βούληση, παραβλέποντας τους βασικούς κανόνες της ελεύθερης αγοράς.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε μία προσπάθεια να βρει λύσεις στο δυσεπίλυτο αυτό πρόβλημα, επιχειρεί να το διεθνοποιήσει, φέρνοντας προ των ευθυνών της την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η σχετική επιστολή εστάλη πρόσφατα στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Σε κάθε περίπτωση πάντως απαιτείται χρόνος για να υπάρξουν απτά αποτελέσματα. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει θέσει ως πρωταρχικό στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού και την υποχώρησή του στα επίπεδα του 2% έως το τέλος του 2025.
Η τακτική που φαίνεται να επιλέγει η κυβέρνηση πριν από την κατάληξη των όποιων πρωτοβουλιών αναληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην Ελλάδα, είναι η αύξηση της πίεσης προς τις ξένες εταιρείες, ώστε να αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως Ευρωπαϊκή χωρα , όπως έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ο πρωθυπουργός.
Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει, εφόσον αυτό είναι εφικτό, να θεσπιστεί ένα μέγιστο όριο κέρδους για τις πολυεθνικές εταιρείες, με σκοπό την προστασία των καταναλωτών και την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Παρά τις αντιδράσεις και τις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν από μία τέτοια ενδεχόμενη πρόθεση, αφού μπορεί να θεωρηθεί ως κρατική παρέμβαση στον ανταγωνισμό, το υπουργείο Ανάπτυξης πιστεύει ότι υπάρχουν επιπλέον εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Για τη σημερινή κατάσταση στα εργασιακά , ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε μια εντελώς διαφορετική εικόνα από εκείνη που υπήρχε όταν ανέλαβε την ευθύνη διακυβέρνησης του τόπου. Η ανεργία έπεσε από το 17% στο 10%, , ενώ ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε σημαντικά. Ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε ακόμα τη δυνατότητα των συνταξιούχων να συνεχίσουν να εργάζονται, την επανακατάρτιση εργαζομένων, τη γυναικεία απασχόληση κλπ.

Σε ό,τι αφορά στα θαλάσσια πάρκα ο πρωθυπουργός τονίζει συνεχώς ότι «η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αυξημένες υποχρεώσεις ως προς την προστασία του περιβάλλοντος». Τους επόμενους μήνες θα κινηθούν οι διαδικασίες για να γίνουν τα πάρκα εντός περιοχής ελληνικής κυριαρχίας με έμφαση κυρίως στις πλωτές ανεμογεννήτριες για την εξοικονόμηση ενέργειας .
Για το νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου» ο πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει ένα πρόγραμμα μαμούθ ύψους περίπου €2 δισεκ. για απόκτηση κατοικίας, αλλά με επέκταση του μέτρου που ήδη ισχύει και σε νέα ζευγάρια ηλικίας 40- 50 ετών.
Το αμέσως προσεχές διάστημα μέχρι το τέλος της χρονιάς θα «τρέξουν» κομβικές μεταρρυθμίσεις, γιατί η απόδοση της οικονομίας απαιτεί και άλλα βήματα όπως η επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης και η οργάνωση των χρήσεων γης.
Οι δημογραφικές αλλαγές είναι επίσης στην προτεραιότητα .
Η κυβέρνηση με το συγκεκριμένο σχέδιο ενίσχυσης των τριτέκνων αλλά και αλλα μετρα, θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα , καθώς έχει εστιάσει και στο γεγονός πως δύσκολα τα ζευγάρια πάνε από το πρώτο στο δεύτερο παιδί.
Ο πρωθυπουργός τονίζει επίσης συνέχεια , «εχουμε κάνει κινήσεις για το δημογραφικό: Έχουμε αυξήσει το επίδομα παιδιού, το επίδομα γέννας. Βλέπω με χαρά ότι υπάρχουν ιδιωτικές επιχειρήσεις που κάνουν κινήσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Είμαι τρίτεκνος και νομίζω ότι καταλαβαίνω σε ένα βαθμό το τι σημαίνει να έχεις 3 παιδιά. Το κόστος του να έχεις παιδιά είναι μεγάλο» λεει ο κ. Μητσοτάκης.
Τέλος είναι εκπεφρασμένη η άποψη της κυβέρνησης για αλλαγές στο καθεστώς AirBnb. Από το υπουργείο οικονομικών λένε ότι , «Οι παρεμβάσεις στην αγορά γίνονται για το δημόσιο συμφέρον. Το Airbnb δεν ξεκίνησε να γίνει υποκατάστατο της μακροχρόνιας μίσθωσης. Όταν γίνεται αυτό και δημιουργούνται στρεβλώσεις στην αγορά , το κράτος οφείλει να εξετάσει παρέμβαση. Αν πρέπει να μπουν λελογισμένοι περιορισμοί για να στηριχθούν οσοι θέλουν να μισθώσουν μακροχρόνια το σπίτι τους, θα το κάνουμε» και οι κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις ετοιμάζονται .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου