Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

Τοποθετήσεις δημάρχου στο δημοτικό συμβούλιο και εκλογή συμπαραστάτη του δημότη



Το τελευταίο αντίο στον πρώην Δήμαρχο και πρώην βουλευτή Ιωαννίνων Λευτέρη Γκλίναβο, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την περασμένη Παρασκευή, απηύθυνε το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ιωαννιτών, το απόγευμα της Τετάρτης, στη διάρκεια της συνεδρίασής του.
Ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας μίλησε για τον εκλιπόντα κατά την εκτός ημερησίας διατάξεως συζήτησης, εκφράζοντας τα θερμά συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους οικείους του.

Ο κ. Μπέγκας έκανε λόγο για έναν μετριοπαθή προοδευτικό άνθρωπο ο οποίος από οποιαδήποτε θέση υπηρέτησε στο δημόσιο βίο, πάλεψε με αγωνιστικότητα και βαθιά δημοκρατική νοοτροπία μαζί με μια συναινετική διάθεση κάτω από το περίβλημα της προοδευτικής ιδεολογίας.

Τοποθέτηση δημάρχου για Παλαιστίνη

Στην εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στο θέμα της Παλαιστίνης.

Ολόκληρη η τοποθέτησή του έχει ως εξής:

«Η σύγκρουση στην Παλαιστίνη είναι μια τραγική ιστορία ανθρώπινου πόνου και αδικίας που διαρκεί εδώ και δεκαετίες. Ο παλαιστινιακός λαός έχει υποφέρει από την κατοχή, τη βία, την προσφυγιά και την παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του. Οι εικόνες των παιδιών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας και ανασφάλειας, οι οικογένειες που χάνουν τα σπίτια τους, και οι καθημερινές προκλήσεις της ζωής υπό κατοχή μας συγκλονίζουν όλους.

Η κατάσταση στην Παλαιστίνη, ειδικά στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, χαρακτηρίζεται από συνεχιζόμενη βία, στρατιωτικές επιχειρήσεις, και σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις. Υπάρχει μια σειρά από επιχειρήματα και απόψεις που υποστηρίζουν ότι η μεταχείριση των Παλαιστινίων από την κυβέρνηση Νετανιάχου πλησιάζει ή ισοδυναμεί με γενοκτονία.

Η χρήση του όρου γενοκτονία βέβαια σε σχέση με την κατάσταση στην Παλαιστίνη είναι θέμα έντονης πολιτικής και ακαδημαϊκής συζήτησης.

Αυτό που είναι αναμφισβήτητο είναι ότι η κατάσταση απαιτεί άμεση διεθνή προσοχή και δράση για να επιτευχθεί μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη για όλους τους εμπλεκόμενους.

Σύμφωνα και με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ αλλά κι άλλων διεθνών οργανισμών:

Υποστηρίζουμε την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, ένα δικαίωμα που αναγνωρίζεται από το διεθνές δίκαιο και που πρέπει να υποστηριχθεί από τη διεθνή κοινότητα. Η δημιουργία ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους, με σύνορα που βασίζονται σε αυτά του 1967 και πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, είναι ένα κρίσιμο βήμα προς την ειρήνη.

Η αναγνώριση αυτή δεν είναι μόνο μια πολιτική πράξη, αλλά και μια πράξη ηθικής δικαιοσύνης. Είναι μια αναγνώριση της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού. Είναι ένα μήνυμα ότι η ειρήνη είναι δυνατή, ότι μπορούμε να ζήσουμε μαζί με αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση.

Εμείς, οι άνθρωποι που πιστεύουμε στην ειρήνη, πρέπει να είμαστε οι φορείς της αλλαγής. Πρέπει να ενισχύσουμε τις φωνές μας, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, η οποία να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, την αλληλοκατανόηση την αναγνώριση των δικαιωμάτων και των δύο λαών.

Όπως έχει κάνει η πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας, αλλά ακόμα και φωνές εντός του Ισραήλ οι οποίες δυστυχώς δεν εισακούγονται, έτσι κι εμείς οφείλουμε να καταδικάσουμε κάθε μορφή βίας και τρομοκρατίας, ανεξαρτήτως προέλευσης, και να καλέσουμε όλες τις πλευρές να προσεγγίσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας. Οι τρομοκρατικές ενέργειες εκ μέρους της Χαμάς είναι καταδικαστέες, αλλά δεν μπορούν να αποτελέσουν άλλοθι για αντίποινα εκ μέρους της κυβέρνησης Νετανιάχου που τείνουν να προκαλέσουν μια σύγχρονη γενοκτονία.

Η διεθνής κοινότητα οφείλει να δράσει άμεσα και αποτελεσματικά για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, να διασφαλίσει την ελεύθερη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και να σταματήσει τον εποικισμό των παλαιστινιακών εδαφών.

Η ανθρωπότητα έχει ηθικό χρέος να προστατεύει τους αθώους και να προάγει την ειρήνη και τη δικαιοσύνη. Οι στρατιωτικές επιθέσεις που σκοτώνουν αμάχους και καταστρέφουν κοινότητες αντιβαίνουν σε αυτές τις αρχές και αξίες.

Η επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης απαιτεί την αποφυγή της βίας και τη δέσμευση σε διαδικασίες που προωθούν τη συμφιλίωση και την αμοιβαία κατανόηση.

Όλοι μαζί πρέπει να συνεχίσουμε να πιέζουμε για τον τερματισμό της βίας και την προώθηση μιας ειρηνικής και δίκαιης λύσης για όλους τους εμπλεκόμενους».

Εκλογή συμπαραστάτη του δημότη

Τέλος, στην ειδική συνεδρίαση που ακολούθησε, το δημοτικό συμβούλιο εξέλεξε νέο συμπαραστάτη του δημότη τον Παναγιώτη Κατσάνο ο οποίος από τους 32 παρόντες έλαβε 26 ψήφους, έναντι 4 του απερχόμενου συμπαραστάτη, Δημήτρη Πάνου.

Στην κάλπη βρέθηκαν ένα λευκό κι ένα άκυρο ψηφοδέλτιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου