Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

Βαριές κουβέντες από βουλευτές της ΝΔ: «Κυβέρνηση για λίγους», «γίναμε Ποτάμι», «χάσαμε την Παράταξη»


 

Τον «πυροβόλησαν» για πολλά, από το ιδεολογικό στίγμα της ΝΔ, την αλαζονεία των κυβερνώντων και τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, μέχρι το πρόσωπο που θα διαδεχθεί την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην προεδρία της Δημοκρατίας, αλλά ο.. πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης περιορίστηκε να προαναγγείλει ανασχηματισμό των Γ.Γ. των υπουργείων και συναντήσεις κατά ομάδες με τους γαλάζιους βουλευτές. Η σημερινή συνεδρίαση της γαλάζιας ΚΟ, ήταν η πρώτη από όταν εξελέγη πρόεδρος της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης που «τα στόματα άνοιξαν» και 37 βουλευτές άσκησαν σκληρή κριτική, με ευθείες, μάλιστα, βολές εναντίον του, στα πεπραγμένα και την πολιτική της κυβέρνησης.

«Συνεδριάσαμε επί πέντε ώρες, όχι όπως ο ΣΥΡΙΖΑ» είπε κλείνοντας τη συνεδρίαση ο πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι συμφωνεί με τον Ευρ. Στυλιανίδη ότι οι βουλευτές πρέπει να τα λένε στα όργανα του κόμματος και όχι μόνο στο εντευκτήριο. «Πήρα τα μηνύματα για παράπονα από Γενικούς γραμματείς και θα δείτε αλλαγές. Θα αρχίσω τις συναντήσεις με βουλευτές ανά 20αδες για να γίνεται ουσιαστική συζήτηση. Η πόρτα μου είναι ανοιχτή σε όλους» είπε ο πρωθυπουργός
Παρά το «μασάζ» των προηγούμενων ημερών προς τους δυσαρεστημένους, δεκάδες ήταν οι βουλευτές που έσπευσαν να εγγραφούν ως ομιλητές στη συνεδρίαση και να εκφράσουν από βήματος τις ενστάσεις, τους προβληματισμούς και τις αγωνίες τους για το μέλλον της παράταξής τους.

Η πιο έντονη στιγμή ήταν όταν ανέβηκε στο βήμα ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Μάριος Σαλμάς, ο οποίος έθεσε το ερώτημα αν η ΝΔ «είναι με τους λίγους ή με τους πολλούς». Διερωτήθηκε, δε, αν η κυβέρνηση χτύπησε τη φοροδιαφυγή στα πετρέλαια και τί έκανε για τους πολλούς. «Νομιμοποιήσατε την αποχή. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό. Δεν σέβεστε τους βουλευτές, είπε απευθυνόμενος προς τον Κ. Μητσοτάκη ο βουλευτής.

«Δε δέχομαι υπονοούμενα. Δεν θα δεχτώ αιχμές. Είμαστε με τους πολλούς και γι΄ αυτό πήραμε 41%» φέρεται να απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.


Ο κ. Σαλμάς, όμως, δεν ήταν ο μοναδικός ο οποίος εξέφρασε αντιρρήσεις για τις επιλογές και την πολιτική του κόμματός του.

Ο Γιάννης Ανδριανός, σύμφωνα με πληροφορίες σημείωσε μεταξύ άλλων ότι υπάρχει χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και βάσης, ενώ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το νόμο σχετικά με τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών αλλά και για την αλαζονεία των υπουργών.

Ο πρώην υπουργός Γιάννης Οικονόμου προειδοποίησε ότι μόνο κόμματα με ξεκάθαρο ιδεολογικό στίγμα μπορούν να πείσουν και ότι διαφορετικά είναι χρήσιμο να δουν όλοι τί γίνεται στη Γαλλία μετά τις ευρωεκλογές.

Ο Μίλτος Χρυσομάλλης, σχολιάζοντας ουσιαστικά όσα είπε νωρίτερα από το ίδιο βήμα ο πρωθυπουργός, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «το πάμε μπροστά δεν ξέρω τί σημαίνει ως πολιτική κατεύθυνση και ιδεολογία. Αυτό που ξέρω είναι ο Εμμ. Μακρόν είχε το «πάμε μπροστά και απ ό,τι βλέπω, πάει στον πάτο. Κόμματα χωρίς ξεκάθαρο ιδεολογικό χαρακτήρα δεν μπορεί να πείσουν, είπε ο Μεσσήνιος βουλευτής και πρόσθεσε ότι διεύρυνση σημαίναι ότι ενστερνίζονται άλλοι τις ιδέες της ΝΔ, όχι αλλοίωση των δικών της ιδεών.

«Ο πολιτικός στρουθοκαμηλισμός δεν έχει σχέση με την παράταξή μας» είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο πρώην υπουργός Νικ. Κακλαμάνης, και ανεβάζοντας τους τόνους, πρόσθεσε : «Eίναι λάθος να θεωρούμε ότι εάν η ΝΔ γίνει και λίγο ΠΑΣΟΚ και λίγο Ποτάμι ότι αυτό είναι καλό. Ουδέποτε ανασχηματίσατε έναν εξωκοινοβουλευτικό και κοροϊδεύετε τους βουλευτές ότι τους υπολογίζετε . Και οι μόνοι που δείχνουν αλαζονεία είναι οι εξωκοινοβουλευτικοί. Και ο πατέρας σας έκανε διεύρυνση αλλά δεν έκανε ιδεολογική μετάλλαξη του πυρήνα της παράταξης».

«Δεν φεύγουμε ποτέ. Το έχουμε ξαναπεί. Είμαι πιστοί στην ιδρυτική μας διακήρυξη. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι αυτός που δίδαξε τον πραγματισμό στην πολιτική», ανταπάντησε ο πρωθυπουργός.
«Γέλαγα όταν άκουγα υπουργούς να προβλέπουν ποσοστά της τάξεως του 35% και καταλάβαινα ότι δεν είχαν εικόνα, γιατί εγώ που κυκλοφορούσα στον κόσμο, είχα καταλάβει το ποσοστό» είπε στη τοποθέτησή του ο Αρκάς βουλευτής κ. Βλάσσης.

Όπως είπε, οι πολίτες του λένε μετά τον ανασχηματισμό ότι η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μήνυμα. «Εάν δεν αλλάξουμε, το 26-30% θα είναι το ταβάνι μας» φέρεται ειπών ο κ. Βλάσσης.

Ο πρώην υπουργός Νότης Μηταράκης εκτίμησε ότι είναι λάθος να θεωρούμε ότι εάν η ΝΔ γίνει και λίγο ΠΑΣΟΚ και λίγο ποτάμι ότι αυτό είναι καλό, ενώ επανέλαβε την πρότασή του να επιλεγεί για την προεδρία της Δημοκρατίας πρόσωπο από την κεντροδεξιά.

Ο πρώην υπουργός Ευρ. Στυλιανίδης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι διεύρυνση σημαίνει ότι οι προσχωρούντες αποδέχονται τον αξιακό μας κώδικα όχι τον μεταλλάσσουν . «Συρρικνώθηκε η κοινωνική μας βάση . Πλέον το κόμμα μας δεν ταυτίζεται με την παράταξη. Αν κατασκευάζουμε ακροδεξιούς (μόνο η ΧΑ ήταν) θα μας καταπιεί η ιστορία όπως τον Μακρον που έκανε το ίδιο. Εύχομαι στους νέους συναδέλφους και κυβερνητικούς να μην ξεχνάνε : χαιρετά τον πεζό όταν καβαλικεύεις …..» είπε ο πρώην υπουργός.

«Να μην υπάρξει ιδεολογικός ευνουχισμός της παράταξης, ζήτησε και ο βουλευτής της Β' Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καράογλου, σημειώνοντας ότι παρατηρούνται «αλαζονικές συμπεριφορές στην κυβέρνηση» και κλειστές πόρτες στα υπουργεία.
Ο κ. Καράογλου, όπως και άλλοι βουλευτές, εκτίμησαν ότι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών στοίχισε εκλογικά στη Ν.Δ., όπως και το επινίκιο γλέντι που ακολούθησε της ψηφοφορίας.

ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου