Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Η χειρότερη Κομισιόν στην Ιστορία No 2 - Συμμαχίες και παζάρια στη φούσκα των Βρυξελλών για μια καρέκλα ενώ είμαστε στο πουθενάΈνα αδιάφορο κλίμα συναίνεσης φαίνεται πως επικρατεί στις τάξεις των Ευρωπαίων ηγετών σε ό,τι αφορά τη διανομή των κορυφαίων χαρτοφυλακίων στο πλαίσιο του εκτελεστικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ειδικότερα, η Γερμανίδα Ursula von der Leyen, όπως όλα δείχνουν, θα εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρά το εξαιρετικά αποτυχημένο πρώτο πέρασμά της και ο Πορτογάλος Antonio Costa, μετά από ένα πολιτικό σκάνδαλο από το οποίο κατάφερε να βγει αλώβητος στο παρά 5', θα επιλεγεί από τους Eυρωπαίους ηγέτες ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (αν και διατυπώνονται αντιρρήσεις).
Κλειδωμένη είναι η θητεία της Roberta Metsola στο Ευρωκοινοβούλιο, που επί των ημερών της ξέσπασε το διαβόητο Qatargate, με ευρωβουλευτές να χρηματίζονται από Τουρκία και Κατάρ, ενώ στο κρίσιμο πόστο της υπεύθυνης για την εξωτερική πολιτική αναμένεται να επιλεγεί η Εσθονή Kaja Kallas, διαβόητη για την αντιρωσική στάση της...
Πρωτεύοντα ρόλο στις διαπραγματεύσεις έχoυν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός ομόλογος του Donald Tusk, οι οποίοι και οι δύο έχουν δώσει... τα διαπιστευτήριά τους.
Όπως επεσήμανε σε ανάρτησή του το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι δύο τους θα είναι αυτοί που θα διαπραγματευτούν εκ μέρους του ΕΛΚ.
«Στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο θα ξεκινήσει σε λίγο θα κάνουμε την πρώτη και ελπίζω και την τελευταία συζήτηση για την κατανομή των σημαντικών θέσεων ευθύνης για τον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο.
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ( ΕΛΚ ) προσέρχεται σε αυτήν τη διαπραγμάτευση ως ο νικητής των ευρωεκλογών και δικαιωματικά διεκδικεί την συνέχιση της προεδρίας της κυρίας Ursula Von der Leyen στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Από κει και πέρα, βέβαια, τα ζητήματα, που θα συζητήσουμε δεν αφορούν μόνο τις κατανομές των θέσεων αλλά και τις ουσιαστικές πολιτικές που η ΕΕ θα πρέπει να εφαρμόσει την ερχόμενη 5ετία» ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Από τη μεριά του ο Γερμανός Καγκελάριος Scholz, που μετρά αντίστροφα ως επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, καθώς γνώρισε δριμεία ήττα από το AfD στις ευρωεκλογές, επεσήμανε ότι χρειαζόμαστε μια σταθερή πλειοψηφία όπως αυτή με την οποία δουλέψαμε το προηγούμενο διάστημα, με το ΕΛΚ, τους Σοσιαλιστές και τους Φιλελεύθερους.
«Υπάρχουν και άλλοι που ενδεχομένως ταιριάζουν πολιτικά, αλλά αυτή είναι η βάση για την υποστήριξη της προεδρίας της Κομισιόν.
Και γι’ αυτό είμαι σίγουρος ότι θα συνεννοηθούμε σε πολύ σύντομο χρόνο και ότι θα μπορούμε να έχουμε μεταξύ των πολιτικών οικογενειών και των κυβερνήσεων προτάσεις για το πώς να προχωρήσουμε με την προεδρία της Κομισιόν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον Ύπατο Εκπρόσωπο» ανέφερε επίσης ο Scholz ο οποίος είναι διαπραγματευτής εκ μέρους των Σοσιαλιστών.
Να σημειωθεί πως σήμερα γίνεται ένα άτυπο συμβούλιο, άρα δεν θα υπάρξουν επίσημες αποφάσεις στο τέλος της μέρας.

To ΕΛΚ πρότεινε θητείες 2,5 ετών για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, κατά το άτυπο συμβούλιο της ΕΕ, πρότεινε στους σοσιαλιστές να χωριστεί η θητεία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε δύο τμήματα, διαρκείας 2,5 ετών, σύμφωνα με το Politico.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, υπάρχουν τέσσερις κορυφαίες θέσεις που είναι υπό διεκδίκηση και το ΕΛΚ θέλει τους ανθρώπους του «σε τρεις από τους τέσσερις ρόλους κάποια στιγμή μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια».
Πρόκειται για τη θέση της προέδρου της Κομισιόν, όπου θέλει την παραμονή της Ursula von der Leyen, την παραμονή για 2,5 χρόνια της Metsola στη θέση της προέδρου του Κοινοβουλίου, όπου τα επόμενα 2,5 χρόνια η θέση θα πάει σε μέλος των σοσιαλιστών και, παράλληλα, θέλει να μοιραστεί σε αυτήν την πενταετία και η θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την οποία έχει αυτή τη στιγμή ο Charles Michel.
Η θητεία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι επίσημα για 2,5 χρόνια και στη συνέχεια πρέπει να ανανεωθεί από τους ηγέτες της ΕΕ, αλλά, τυπικά, ένας πρόεδρος έχει υποστηριχθεί από τους ηγέτες για δύο θητείες.
Αξιωματούχοι θεωρούν σχεδόν απίθανο το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών να συμφωνήσει στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου θέλει να αναλάβει τη θέση ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Costa.

Brussels bubble

Η αλήθεια είναι πως η Ευρωπαίοι πολίτες δεν έχουν να περιμένουν πολλά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που αργά αλλά σταθερά εξελίσσεται, όπως είπε Βέλγος ευρωβουλευτής, σε ένα κομμουνιστικό τεχνοκρατικό μόρφωμα, με μια παντοδύναμη γραφειοκρατία να ορίζει κατά βούληση το μέλλον των ευρωπαϊκών λαών.
Κύριος στόχος τους είναι να διατηρηθεί ο απαραίτητος βαθμός πολεμικής υστερίας και φόβου, ο οποίος θα επιτρέψει την απεμπόληση εξουσίας από τα κράτη έθνη και τη μεταβίβασή της στις Βρυξέλλες…
Με άλλα λόγια οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να συμβιβαστούν με την επερχόμενη σοβαρή πτώση του βιοτικού επιπέδου, η οποία συνδέεται με τη στρατιωτικοποίηση της οικονομίας.
«Σήμερα έχουμε τη χειρότερη Επιτροπή που υπήρξε ποτέ στην Ευρώπη.
Είχαν ως μοναδικό θέμα την πράσινη μετάβαση, αλλά τα έκαναν μαντάρα.
Στο νέο πρόγραμμα της Ursula von der Leyen πρώτο θέμα είναι η άμυνα και δεύτερο η ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας.
Όλα τα αντίθετα δηλαδή» είχε επισημάνει πρόσφατα ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος, με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλο να προσθέτει: «Το πρόβλημα δεν είναι ότι η Ευρώπη έχει μόνο μικρό προϋπολογισμό για την άμυνα, είναι ότι είναι και κατακερματισμένος. Είμαστε στο πουθενά.
Είμαι ιδιαίτερα απαισιόδοξος για το αν θα έχει η Ευρώπη ενιαία αμυντική πολιτική τα επόμενα 15 χρόνια».
Ο κ. Μυτιληναίος είχε σημείωσει ότι πηγαίνει κάθε μήνα στις Βρυξέλλες, ως πρόεδρος της Eurometaux, αλλά βρίσκει «ώτα μη ακουόντων».
«Ο τρόπος που είναι δομημένη η ΕΕ ήταν καλός για τη Λισαβόνα του 2007.
Είμαστε στο 2024 και έχουμε μια Κομισιόν που δεν έχει καμία λογοδοσία, μια ενιαία αγορά που αποσυντίθεται.
Οι χώρες βλέποντας ότι δεν ανταποκρίνεται το σύστημα κάνουν ό,τι θέλουν» επεσήμανε.
Η Ευρώπη υπερασπίζεται το ελεύθερο εμπόριο, αλλά το κάνει σε επίπεδο αφέλειας.
Όταν ο υπόλοιπος κόσμος έχει ξεκάθαρες βιομηχανικές πολιτικές, τι κάνει η Ευρώπη, υπερασπίζεται τη σωστή αρχή ή κοιτά να μην χάσει τη δική της βιομηχανία; Και πώς το κάνει ώστε να μην έχουμε εντός Ευρώπης κατάρρευση της εσωτερικής αγοράς; αναρωτήθηκε ο Δημ. Παπαλεξόπουλος.
Ερωτηθείς γιατί δεν υπάρχουν greenfield investments (σ.σ. από το μηδέν επενδύσεις), ο Ευάγγελος Μυτιληναίoς έδειξε και αυτό τη γραφειοκρατία και τις επιδοτήσεις.
«Στην Ευρώπη όλα είναι politics και διαιωνίζεται ένα Brussels Βubble που αμείβονται πλουσιοπάροχα ασχολούμενοι με κάποια πράγματα.
Το πρόβλημα είναι δομικό. Χρειάζεται ένα σοκ.
Έχει δημιουργηθεί μια νοοτροπία "αστυνομικού" εντός της Ευρώπης, ενώ η σωστή φιλοσοφία είναι να βοηθηθούν οι εταιρείες να βελτιωθούν».
Και τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει... από τη στιγμή που τα άτομα παραμένουν ίδια...

bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου