Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Άρχισαν τα όργανα στη Σλοβακία: Στο σκαμνί όσοι υπέγραψαν την παράδοση MiG-29 στην Ουκρανία - Τι συμβαίνει στην Ελλάδα;«Η μεταφορά των μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 από τη Σλοβακία στην Ουκρανία το 2023 ήταν παράνομη και θα ληφθούν «νόμιμα μέτρα» κατά του πρώην επικεφαλής.. του υπουργείου Άμυνας της χώρας Yaroslav Nagy».

Τάδε έφη ο Σλοβάκος υπουργός Εξωτερικών Igor Meliher.
Πιο συγκεκριμένα, «Τα μαχητικά MiG-29 στάλθηκαν στην Ουκρανία παρανόμως και γι' αυτό ετοιμάζομαι να κινηθώ κατά του πρώην υπουργού Άμυνας Yaroslav Nagy» έγραψε ο Meliher στο Facebook.
«Κανείς δεν δίνει σε έναν υπουργό το δικαίωμα να κάνει ένα τέτοιο βήμα, είμαι υποχρεωμένος να διορθώσω τα λάθη που έγιναν, και αυτό είναι ένα από αυτά» πρόσθεσε.
Ο Meliher εξήγησε ότι η ανάλυση εμπειρογνωμόνων, την οποία χρησιμοποίησε ο πρώην υπουργός Nagy για να δικαιολογήσει την ανάγκη να προμηθεύσει την Ουκρανία με MiG-29, «δεν υπάρχει».
Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, «το Σύνταγμα της Σλοβακίας απαγορεύει σε οποιαδήποτε κυβέρνηση να κάνει τόσο σημαντικά βήματα στην εξωτερική πολιτική».
Το 2023, η Σλοβακία δώρισε 13 μαχητικά MiG-29 στην Ουκρανία.
Υπενθυμίζεται πως τον Δεκέμβριο του 2022, το σλοβακικό κοινοβούλιο πέρασε ψήφο δυσπιστίας στην κυβέρνηση του τότε πρωθυπουργού Edward Heger, η οποία ωστόσο συνέχισε το έργο της μέχρι τον σχηματισμό νέου υπουργικού συμβουλίου.

Όργιο φημολογίας για τα αμαρτωλά δρομολόγια από τη Θεσσαλονίκη προς τη Ρουμανία

Όπως είναι εύλογο, η απόφαση αυτή της νέας σλοβακική κυβέρνησης θα πρέπει να προβληματίσει την ελληνική κυβέρνηση - εκεί ψηλά που βρίσκεται λόγω των καλαμιών που έχουν καβαληθεί, όπως άλλωστε παραδέχθηκε και η αδελφή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Ντόρα Μπακογιάννη.
Οι εποχές και τα πρόσωπα σε θέσεις εξουσίας αλλάζουν, και όσοι έδωσαν το πράσινο φως για να αδειάσουν οι ελληνικές αποθήκες πυρομαχικών ώστε αυτά να μεταφερθούν στην Ουκρανία, ενώ ελλοχεύει η τουρκική απειλή, μπορεί να τεθούν προ των ευθυνών τους.
Υπενθυμίζεται πως προσφάτως το ρωσικό πρακτορείο Tass είχε μεταδώσει πως η Ελλάδα φέρεται να μετέφερε κρυφά 250 κοντέινερ με όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία μέσω Ρουμανίας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Ελλάδα στέλνει στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο με τη μορφή πυρομαχικών ή όπλων αγνώστου τύπου από τη Θεσσαλονίκη μέσω της ... Ρουμανίας.
Πρόκειται, όπως υποστηρίζει, για 250 κοντέινερ.
Το πρώτο έφυγε στις 14 Μαΐου από τον σιδηροδρομικό σταθμό στην Κάτω Γέφυρα με πρώτη στάση στη Ρουμανία.
Το δημοσίευμα σημείωσε ότι τόσο οι εργαζόμενοι στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης όσο και η ελληνική σιδηροδρομική εταιρεία Hellenic Train, η οποία δεν παρείχε δικά της βαγόνια, αρνήθηκαν να επαναφορτώσουν επικίνδυνα όπλα και πυρομαχικά.
Ακολούθως, τα πυρομαχικά μεταφέρθηκαν με συνοδεία μικρών φορτηγών αλλά και οχημάτων της ΕΛΑΣ στον σταθμό Κάτω Γέφυρα του δήμου Χαλκηδόνας, πλησίον του βιομηχανικού πάρκου που βρίσκεται κοντά στις γραμμές του ΟΣΕ.
Τα όπλα και τα πυρομαχικά παραδόθηκαν στα αμερικανικά στρατεύματα, που τα φόρτωσαν σε ρουμανικά βαγόνια, τονίζει το δημοσίευμα του Tass επικαλούμενο τον ελληνικό Τύπο.
Φυσικά ο τελικός τους προορισμός ήταν το ουκρανικό πολεμικό μέτωπο.


Στη λάθος πλευρά της ιστορίας για μια ακόμη φορά

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά υπερτονίζοντας σε ευρωατλαντισμό έστειλε εξοπλισμό στην Ουκρανία, καθώς οι ΗΠΑ λόγω αδυναμίας αποστολής οικονομικής βοήθειας στο Κίεβο έχουν μετακυλίσει τη στρατιωτική ενίσχυση του καθεστώτος Zelensky στις ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ.
Ο εξοπλισμός, που στέλνει η Ελλάδα στην Ουκρανία, εντάσσεται στο πακέτο της συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τα F35.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δική της συμφωνία με τις ΗΠΑ η Τουρκία δεν ανέλαβε καμία υποχρέωση να αποστείλει στρατιωτικό υλικό στο Κίεβο.
Παράλληλα αποκαλύπτεται ότι η πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Antony Blinken στην Κρήτη (6/1/2024) και η συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έγινε αποκλειστικά για την ενίσχυση της Ουκρανίας, θέμα που συνδέθηκε απόλυτα με τα F35.
Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει σε αυστηρούς τόνους την Αθήνα να μην μεταφέρει όπλα ρωσικής κατασκευής στην Ουκρανία και κάνει λόγο για «παράλογη επίδειξη εχθρότητας».

Η επιστολή Blinken και η συμφωνία ύψους 200 εκατ. ευρώ

Πριν την επίτευξη συμφωνίας ο Blinken είχε αποστείλει επιστολή στον Έλληνα πρωθυπουργό προτείνοντας τη μεταφορά ή την πώληση των όπλων με αντάλλαγμα τη βοήθεια από την Ουάσιγκτον ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων.
«Συνεχίζουμε να ενδιαφερόμαστε για τις αμυντικές δυνατότητες που η Ελλάδα μπορεί να μεταβιβάσει ή να πουλήσει στην Ουκρανία.
Εάν αυτά ενδιαφέρουν την Ουκρανία και εκκρεμεί αξιολόγηση της κατάστασης και της αξίας τους από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, μπορούμε να διερευνήσουμε τις δυνατότητες πιθανής πρόσθετης χρηματοδότησης για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις μέχρι το ποσό των 200 εκατομμυρίων δολαρίων», ανέφερε ο Blinken στην επιστολή του.

Η Ελλάδα δίνει στην Ουκρανία S300 και TOR M1 που πήρε από τη Ρωσία

Στην επιστολή αναφέρεται ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας Excess Defense Articles (EDA), ο Ελληνικός Στρατός θα παραλάβει δύο αεροσκάφη C-130H Hercules, 10 κινητήρες για αεροσκάφη P-3B Orion και 60 μαχητικά οχήματα Bradley.
Η Αθήνα θα έχει επίσης τη δυνατότητα να αποκτήσει έως και 40 νέα αεροσκάφη F-35, τρία περιπολικά σκάφη κλάσης Protector και ποικιλία οχημάτων.
Αναφέρεται επίσης η εξέταση αιτημάτων για προμήθεια τεσσάρων LCS (Littoral Combat Ships), παραδόσεις αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού KC-135 Stratotanker και νέων αεροσκαφών C-130J Super Hercules.
Ο Ελληνικός Στρατός μπορεί να μεταφέρει μια ευρεία γκάμα όπλων σοβιετικής κατασκευής στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων αεράμυνας υψηλής ικανότητας.
Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία διατηρεί σύνταγμα που αποτελείται από τέσσερα συστήματα αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας S-300PMU-1 με οκτώ πυροσβεστικές μονάδες και 32 εκτοξευτές στην Κρήτη.
Το S-300PMU-1 μπορεί να εκτοξεύσει πυραύλους 48N6, ενώ έχει βεληνεκές έως και 195 χιλιόμετρα.
Η Ελλάδα παρέλαβε τουλάχιστον 175 πυραύλους από τη Ρωσία μαζί με τα συστήματά της.


Να σημειωθεί ότι ο Ελληνικός Στρατός χρησιμοποιεί τέσσερα Tor-M1 με 16 εκτοξευτές πυραύλων, ενώ διαθέτει 21 συστήματα με 84 εκτοξευτές.
Το Tor-M1 έχει εμβέλεια 25 χιλιομέτρων.
Επίσης, ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει 39 συστήματα Osa-AKM με τουλάχιστον 120 εκτοξευτές.
Ειδικά το Tor-M1 είναι το ικανότερο αυτοκινούμενο αντιαεροπορικό σύστημα στην διάθεση των Ενόπλων Δυνάμεων, σε υπηρεσία με τον Στρατό Ξηράς και την Πολεμική Αεροπορία.
Το εν λόγω σύστημα με μεγάλο αριθμό χρηστών παγκοσμίως είναι βασικό κομμάτι της «αντιαεροπορικής ομπρέλας» της χώρας.


Σπάνε οριστικά οι ιστορικοί δεσμοί με τη Ρωσία

Η Ελλάδα έχει ήδη αποστείλει στην Ουκρανία φορτία όπλων, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων οχημάτων μάχης πεζικού και εκατοντάδες αντιαρματικές ρουκέτες, μετά την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στις 24/2/2024.
Η απόφαση να παρασχεθούν πιο προηγμένα όπλα στο καθεστώς του Κίεβο και μάλιστα αυτά που προμηθεύτηκε από την ίδια τη Ρωσία θα επιδεινώσει περαιτέρω τις σχέσεις της Αθήνας με τη Μόσχα.
Βέβαια πρόκειται για εξοπλισμό, που δεν θα αλλάξει απολύτως τίποτα στο πεδίο της μάχης αλλά προκαλεί την οργή της Ρωσίας και η Ελλάδα χάνει οριστικά και αμετάκλητα μία παραδοσιακή φίλη – χώρα.

Αυστηρή ρωσική προειδοποίηση στην Ελλάδα για τους S -300

Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει σε αυστηρούς τόνους την Αθήνα να μην μεταφέρει τους S-300 στην Ουκρανία, λέγοντας ότι θα ήταν «παράλογη επίδειξη εχθρότητας προς τη Ρωσία».
«Μια τέτοια κίνηση της Αθήνας δεν θα ήταν μόνο μια παράλογη επίδειξη εχθρότητας προς τη Ρωσία, αλλά και ένα επικίνδυνο βήμα προς τα δικά της εθνικά συμφέροντα, καθώς η ελληνική κοινή γνώμη είναι ήδη ανήσυχη», έχει διαμηνύσει η ρωσική διπλωματία.
Το Ria Novosti εξήγησε ότι η μεταφορά όπλων ρωσικής κατασκευής στην Ουκρανία, υπό την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών, θα σήμαινε ότι η ελληνική αεράμυνα θα στερηθεί των δυνατοτήτων που η τουρκική πλευρά δεν γνωρίζει και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει.
Μάλιστα φέρνει ως παράδειγμα μία αντικατάσταση των S-300 με τους Patriots που θα μείωνε την εμβέλεια της επίγειας αεράμυνας από 150 σε 75 χιλιόμετρα».

Οι Ουκρανοί αποκαλύπτουν τον οπλισμό που στέλνει η Ελλάδα

Τον οπλισμό, που έστειλε και η Ελλάδα στην Ουκρανία, αποκάλυψε πρόσφατα το καθεστώς του Κιέβου μέσω ευχητηρίων μηνυμάτων προς τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ κάνοντας λόγο για τα όπλα της νίκης.
Όπως αποκάλυψαν οι Ουκρανοί, η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε το φορητό σύστημα αεράμυνας (MANPADS) το FIM-92 Stinger.
Στις 19 Δεκεμβρίου 2023 το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας σε ένα ιδιότυπο καλεντάρι με τον οπλισμό, που έχει λάβει από το ΝΑΤΟ, αναφέρεται στο αμερικανικό φορητό σύστημα αεράμυνας (MANPADS) το FIM-92 Stinger.
«Ο κατάλογος των χορηγών είναι μακρύς και περιλαμβάνει την Ολλανδία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, τη Λιθουανία, τη Λετονία, την Ιταλία, τη Δανία και την Ελλάδα.
Το όπλο έχει αποδείξει την αξία του στην προστασία των στρατευμάτων της πρώτης γραμμής και των υποδομών από ρωσικά ελικόπτερα, αεροσκάφη και πυραύλους», αναφέρει χαρακτηριστικά το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.
Εμείς θα προσθέταμε όσοι έχουν βάλει την υπογραφή τους... ας προσέχουν!

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου