Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Μνήμη μιας μαύρης επετείου


Μνήμη μιας μαύρης επετείου  

561 κεράκια θα ανάψουν από μαθητές των σχολείων των Ιωαννίνων κατά μήκος του τείχους του Κάστρου, από τον χώρο της Συναγωγής έως και το μνημείο του Ολοκαυτώματος, το μεσημέρι της Κυριακής, λίγο πριν πέσει η αυλαία των εκδηλώσεων που οργανώνονται για τα 70 χρόνια από το Ολοκαύτωμα των Εβραίων των Ιωαννίνων. 561 ήταν και τα παιδιά από τα Γιάννενα που χάθηκαν στα ναζιστικά κρεματόρια και στη μνήμη τους είναι αφιερωμένες οι εκδηλώσεις που ήδη ξεκίνησαν. Ένα χρέος προς την ιστορία της πόλης, μία τιμή στην ιστορική μνήμη.
Τα Γιάννινα επιλέχθηκαν από τον Διεθνή Οργανισμό για την ανάμνηση του Ολοκαυτώματος, στον οποίο προεδρεύει η Πρεσβεία του Καναδά και μετέχουν οι Πρεσβείες των μεγαλύτερων χωρών. Στην Ηπειρωτική πρωτεύουσα θα βρεθούν τις επόμενες ημέρες πολλοί ξένοι διπλωμάτες, Υπουργοί ξένων χωρών και εκπρόσωποι της παγκόσμιας εβραϊκής κοινότητας.
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων τόνισε πως οι εκδηλώσεις αυτές δίνουν την ευκαιρία να τιμηθεί συνολικά η μνήμη των Γιαννιωτών που χάθηκαν την περίοδο των ιταλικών βομβαρδισμών, στην περίοδο της Κατοχής και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και στα κρεματόρια.
«Μετά τις εκδηλώσεις στους Λιγκιάδες και την επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου, δίνουμε έμφαση στην Εβραική Κοινότητα, η οποία ζούσε επί αιώνες στην πόλη μας. Ο ναζισμός και ο φασισμός εξόντωσε περισσότερους από 3.500 Γιαννιώτες. Διακρίνουμε ακόμη το αποτύπωμα της θηριωδίας. Δεν θέλουμε να ξεχάσουμε, ούτε μπορούμε να συγχωρήσουμε. Χρειάζεται μία σταθερή στάση απέναντι στα φαινόμενα του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του αντισημιτισμού… Δεν είναι απλά μία επετειακή εκδήλωση. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι χωρίς δημοκρατία, χωρίς σεβασμό κι αλληλοκατανόηση στη διαφορετικότητα, η Ευρώπη και η Ελλάδα δεν μπορούν να προχωρήσουν μπροστά», υπογράμμισε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων.
Ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών Μωυσής Ελισάφ, με την ιδιότητα και του προέδρου της Εβραϊκής Κοινότητας Ιωαννίνων, σημείωσε ότι οι εκδηλώσεις αυτές αποτελούν ύψιστη τιμή και για την πόλη και για την Εβραϊκή Κοινότητα.
«Η τιμή οφείλεται ως ένα βαθμό στο γεγονός ότι η Κοινότητα των Ιωαννίνων αποτέλεσε τη μητρόπολη του Ρωμανιώτικου Ελληνισμού. Σήμερα οφείλουμε να υπηρετήσουμε την εποικοδομητική μνήμη. Τη μνήμη που δεν υπηρετεί το τραύμα ενός λαού αλλά αφορά όλους και δημιουργεί τη γνώση ώστε να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά τους εφιάλτες του παρελθόντος», τόνισε ο κ. Ελισάφ.
Το Δήμο Ιωαννιτών, το Πνευματικό Κέντρο, την Εβραϊκή Κοινότητα και όλους όσους συνέβαλαν για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων ευχαρίστησε η Επιτετραμμένη της Καναδικής Πρεσβείας.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
Οι εκδηλώσεις τις οποίες συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Ηπείρου, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων το Ίδρυμα Γκανή, το Πνευματικό Κέντρο και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης με την συμμετοχή Πρεσβειών διαφόρων χωρών, ξεκίνησαν τη Δευτέρα με τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας «Πρόσωπα και γεγονότα από την Αντίσταση και τη σύλληψη των Εβραίων των Ιωαννίνων» στον εκθεσιακό χώρο του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων.
Την Παρασκευή 28 Μαρτίου, στις 5:45 μ.μ., θα εγκαινιαστεί στην Δημοτική Πινακοθήκη έκθεση του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος με τίτλο «Η Εβραϊκή Κοινότητα των Ιωαννίνων: Διαδρομή στο χρόνο».
Στις 6 θα γίνει εκδήλωση στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημ. Χατζής» με θέμα «Πτυχές της Ιστορίας των Ιωαννίνων κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», με ομιλητές τον ιστοριογράφο Α. Ράπτη και την Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ελένη Κουρμαντζή. Θα ακολουθήσει προβολή ταινιών.
Στις 7:15 θα γίνει λειτουργία στην Συναγωγή Ιωαννίνων.
Το Σάββατο 29 Μαρτίου, στις 11 το πρωί, θα γίνει επίσκεψη των ξένων αποστολών στο Εβραϊκό Νεκροταφείο Ιωαννίνων και στις 12 το μεσημέρι θα ακολουθήσει επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου θα προβληθεί η ταινία «1930 – 1942. Εβραϊκές Μνήμες από τη συνοικία Marolles – Midi των Βρυξελλών». Στις 2:30 ο Δήμαρχος Ιωαννίνων και η Ισραηλιτική Κοινότητα θα παραθέσουν γεύμα στους επίσημους επισκέπτες στο ξενοδοχείο «Du Lac», ενώ στις 7 το απόγευμα θα γίνει τιμητική εκδήλωση στη μνήμη των Γιαννιωτοεβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος στο Πνευματικό Κέντρο, με ομιλήτριες την Πρέσβη Φωτεινή Τομαή – Κωνσταντοπούλου και την ομότ. Καθηγήτρια Άννα Φραγκουδάκη. Θα ακολουθήσει συναυλία με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Ιωαννιτών.
Τέλος, την Κυριακή 30 Μαρτίου θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στη Συναγωγή Ιωαννίνων και θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση. Στις 12:15 το μεσημέρι 561 κεριά θα ανάψουν κατά μήκος του τείχους του Κάστρου στη μνήμη των παιδιών που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Θα ακολουθήσει στις 13:15 κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Ολοκαυτώματος και μουσική εκδήλωση στην Πλατεία Μαβίλη.

http://vimanews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου