Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Σχέδιο Εκκένωσης : Μέρος 1ο - Νομός Αττικής - Νότια Έξοδος




Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός

Πολλές φορές έχουμε μιλήσει για Σχέδιο Εκκένωσης - διαφυγής προς την επαρχία. Αυτή τη στιγμή που το πρόβλημα μας πλέον έχει προσδιορισθεί (και δεν είναι άλλο από το μεταναστευτικό) μπορούμε πλέον να μιλήσουμε με περισσότερη σαφήνεια για τις περιοχές εκκένωσης και τις διαδρομές προς τις περιοχές αυτές, συμπεριλαμβάνοντας κύριες και εναλλακτικές διαδρομές.

Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με το Νομό Αττικής και αυτό γιατί έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα, τις δυσκολότερες λύσεις και το χειρότερο το μεγαλύτερο πληθυσμό.

Δεν μιλάμε για την τρίτη -τέταρτη μέρα, που πλέον όλοι θα έχουν ξυπνήσει και θα έχουν ξεχυθεί με κάθε μέσο στις εθνικές οδούς, αλλά για τις δύο πρώτες μέρες, που όλοι εμείς οι προετοιμασμένοι και πληροφορημένοι, ξέρουμε ότι έχουμε χρονικό πλεονέκτημα.

Το σημαντικότερο είναι να έχετε από τώρα δημιουργήσει ένα Σχέδιο - Χάρτη στον οποίο μην ξεχάσετε να απεικονίσετε τις προβληματικές περιοχές (καταυλισμούς τσιγγάνων, χοτ σποτ κλπ) όπου υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να είναι απροσπέλαστες.

Φυγή προς Πελοπόννησο :
Καταρχήν να γνωρίζεται ότι η φυγή προς Πελοπόννησο ναι μεν προτείνεται για την συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά είναι απαγορευτική και κάθε άλλη περίπτωση. Και αυτό γιατί η Πελοπόννησος ουσιαστικά έχει μόνο 2 χερσαίες προσβάσεις (γέφυρες) στον Ισθμό και η τρίτη βρίσκεται πολύ μακριά (Ζεύξη Ρίου - Αντιρίου) που είναι πολύ εύκολο να καταστραφούν σε ένα σενάριο ασύμμετρων απειλών. Όμως για την περίπτωση μας (εξέγερση μεταναστών) αυτό το σενάριο δεν περιλαμβάνει σαμποτάζ, τουλάχιστον όχι τις πρώτες μέρες.

Το πρόβλημα μας είναι ότι οι θέσεις των χοτ σποτ σε Σκαραμαγκά και Σχιστό ουσιαστικά η Εθνική Οδός Αθηνών Κορίνθου στη βασική έξοδο της Λεωφ. Αθηνών (Δαφνί) είναι αποκλεισμένη. Όμως υπάρχουν πολλές εναλλακτικές διαδρομές.

Μέσα από τον αστικό ιστό : Άγιοι Ανάργυροι (Λεωφ. Φυλής) - συνέχεια Καματερό - συνέχεια Άνω Λιόσια και μετά τρεις εναλλακτικές. Είτε μέσω Αττικής Οδού, είτε συνέχεια ευθεία προς Δερβενοχώρια, είτε μέσω Λεωφ. ΝΑΤΟ Ασπρόπυργος.

Η διαδρομή μέσω των Δερβενοχωρίων μπορεί να είναι πολλά χιλιόμετρα όμως σε μια ενδεχόμενη κρίση είναι άγνωστη από τις ορδές των Αθηναίων.

Κατευθυνόμαστε βόρεια, συνεχίζοντας τη Λεωφ. Φυλής. Σε περίπου 30 λεπτά φθάνουμε μέσα από το δάσος της Δυτικής Πάρνηθας στα Δερβενοχώρια. Στη συνέχεια σας προτείνω την μεγάλη διαδρομή προς Βίλλια - Ψάθα - Αλεποχώρι - Περαχώρα Κορινθίας. Μιλάμε για διαδρομή 2 ωρών περίπου, μέσα από δάση (που προσφέρουν απλόχερα απεριόριστη κάλυψη) και με δυνατότητες δεκάδων παραδρόμων σε περίπτωση που αντιμετωπίσουμε μεγάλο πρόβλημα.

Είναι πολύ σημαντικό τις διαδρομές αυτές να τις κάνετε τουλάχιστον από μια φορά, ώστε να γνωρίζεται τις λεπτομέρειες, καθόσον η σήμανση είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Σε αυτή τη φάση που μας παίρνει να κάνουμε μερικές δοκιμαστικές διαδρομές συμβουλευτείτε τα gps ή το χάρτη. Αν έχετε κινητό ή gps με google maps - satelite τότε μπορείτε να βρείτε και εσείς ακόμα και τους χωματόδρομους (αν και δεν σας τους προτείνω ιδιαίτερα γιατί είναι παρατημένοι χρόνια, εκτός και αν έχετε 4Χ4 ή έστω ψηλό αυτοκίνητο).


http://etoimotita-enallaktiki-diaviosi.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου