Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Σχέδια Έκτακτης Ανάγκης : Η επιλογή της Ηγετικής Ομάδας και η ανάθεση καθηκόντων





Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός

Σε όλα τα πολεμικά εγχειρίδια και ιστορικά μελετώντας ένα μόνο ασφαλές συμπέρασμα μπορεί να βγεί. Ομάδα χωρίς ηγεσία δεν πάει πουθενά. Δεν είναι ομάδα, δεν μπορεί να εξελιχθεί και σίγουρα δεν μπορεί να επιβιώσει.

Προσέξτε όμως, δεν μιλάμε για δικτάτορα, αλλά για ηγεσία και σίγουρα δεν χρειάζεται να είναι ένας.

Στην δική μας ομάδα, που αισίως έχει φθάσει τα 25 μέλη, έχουμε ηγετική ομάδα ή Συμβούλιο Αποφάσεων, όπως το έχουμε ονοματίσει. Και το συμβούλιο αυτό έχει ένα αρχηγό για κάθε περίσταση, σε κάποιες μάλιστα τυγχάνει να είναι το ίδιο πρόσωπο σε παραπάνω από μια.

Και σας το εξηγώ.

Από την αρχή που στήσαμε την Ομάδα Επιβίωσης - Διαβίωσης και εδώ και μερικές εβδομάδες που προσθέσαμε κάποια μέλη από την γειτονιά μας, αμέσως αποφασίσαμε να κατηγοριοποιήσουμε τις ανάγκες μας, τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα, τρέχοντα και μελλοντικά, ώστε να μπορέσουμε να οργανωθούμε.

Επικεφαλής Υπεύθυση Τροφής και Αποθήκης : Στο μείζον θέμα διατροφή σε περίοδο κρίσης, ως υπεύθυνη ορίσθηκε ένα μέλος (γυναίκα) που γνωρίζει πως να κάνει οικονομία στην τροφή, που ξέρει να την υπολογίζει ακριβώς, ώστε να μην κατασπαταλούνται πόροι και το σημαντικότερο γνωρίζει επακριβώς πως μπορεί από το τίποτα να δημιουργήσει τροφή. Η γυναίκα αυτή με τα υπόλοιπα άτομα που απαρτίζουν την υποομάδα που είναι υπεύθυνη για την εξεύρεση και παρασκευής της τροφής έχει ανατεθεί από τώρα ο έλεγχος των προμηθειών, η ενημέρωση του συνόλου για τις ανάγκες αντικατάστασης των τροφίμων που βρίσκονται κοντά στην ημερομηνία λήξης, η διανομή των τροφών αυτών προς κατανάλωση έγκαιρα και αρκετές μέρες πριν λήξουν και φυσικά η συνεννόηση με τα υπόλοιπα μέλη για την εξεύρεση των οικονομικών πόρων για την αντικατάσταση τους. Είναι η υπεύθυνη της αποθήκευσης, της σωστής συντήρησης και με τα υπόλοιπα μέλη φροντίζουν να έχουν εμείς το κεφάλι μας ήσυχο και όταν έρθει η ώρα το στομάχι χορτάτο. Τα θέματα της ομάδας αυτής θα τα αναλύσουμε διεξοδικά σε μελλοντικό άρθρο.

Επικεφαλής Ομάδας Ανάλυσης Πληροφοριών και Σχεδιασμού : Εδώ έχουμε την τύχη στη γειτονιά μας να έχουμε έναν απόστρατο ο οποίος ήταν και ο άνθρωπος που μας άνοιξε τα μάτια και τα μυαλά πριν μερικά χρόνια. Είναι ο άνθρωπος που έχει τη γνώση σε βασικά θέματα, όπως η επιλογή του καταφυγίου, η χωροθέτηση, και όλα όσα αναλύσαμε στο σχετικό άρθρο (εδω). Είναι ο άνθρωπος που στην παρούσα φάση μπορεί να μας καθοδηγεί στις προκαταρκτικές ενέργειες. Είναι ο άνθρωπος που στην περίοδο την κρίσης θα είναι το νηφάλιο πρόσωπο - συμβουλάτορας και θα μπορεί απο μακριά να μας κατευθύνει. Όμως λόγω ηλικίας δεν μπορεί να είναι ο "στρατηγός" μας. Όμως είναι το ίδιο ίσως και περισσότερο απαραίτητος, ιδιαίτερα τώρα στη φάση της προετοιμασίας.

Επικεφαλής Ομάδας Άμυνας : Όπως έχω περιγράψει σε όλα σχεδόν τα άρθρα σχετικά με την επιβίωση, η Ομάδα των μαχητών μας πρέπει να είναι κηφήνες, κυριολεκτικά. Τους θέλουμε να προτάξουν τα στήθη την κρίσιμη ώρα, να υπερασπιστούν όλους εμάς που λόγω ηλικίας ή προβλημάτων υγείας ή άλλους λόγους (όπως τραυματισμούς, εξάντληση κλπ) δεν θα τα καταφέρνουμε και τόσο καλά. Τα θέματα της ομάδας αυτής θα τα αναλύσουμε διεξοδικά σε μελλοντικό άρθρο.

Επικεφαλής Ομάδας Εργασίας : Τόσο στην παρούσα φάση, όσο και σε περίοδο κρίσης η Ομάδα Εργασίας, όπως και η Ομάδα Σχεδιασμού είναι πλέον απαραίτητες. Είμαστε εμείς που στήνουμε τα προσωρινά καταφύγια, που έχουμε φτιάξει το Βασικό Χώρο Διαμονής, που έχουμε διαμορφώσει χώρους ύπνου, υγιεινής, τροφοδοσίας, αποθήκες, κρυολόγο, καπνιστήριο, μέχρι και αποστακτήριο. Η ομάδα αυτή είναι ο Κύρος Γρανάζης της νιότης μας. Λύσεις για τα πάντα, πριν αυτά τα πάντα μας έλθουν κατακέφαλα. Εναλλακτικές μορφές, πολύ εργαστήριο, ακόμα περισσότερο youtube και άπειρες δοκιμές. Τα θέματα της ομάδας αυτής θα τα αναλύσουμε διεξοδικά σε μελλοντικό άρθρο. Προσωπικά ηγούμαι αυτής της ομάδας, οπότε θα έχω πολλά να σας περιγράψω.

Ομάδα Προστασίας και Απασχόλησης Αμάχων (Γερόντων - παιδιών): Είναι η πιο ευαίσθητη και πιο κρίσιμη ομάδα. Ως επικεφαλής έχουμε μια μάχιμη νοσοκόμα. Είναι η ομάδα που ψάχνει εδώ και 2 χρόνια όλες τις εναλλακτικές και μέσω της φύσης λύσεις για την αντιμετώπισης προβλημάτων υγείας σε περίπτωση που το φάρμακο εξαφανισθεί, σε περίπτωση τραυμάτων στο βουνό. Τα μέλη της ομάδας μπορεί να είναι λίγα (μόλις 3 άτομα) αλλά πρόσφατα έμαθαν να φτιάχνουν σαπούνι, οινόπνευμα, να απολυμαίνουν πληγές απο το πουθενά, να καυτηριάζουν και είμαι σίγουρος ότι έχουν πολύ δουλειά πίσω τους. Ελλείψει άλλων ατόμων τα 3 αυτά άτομα στην περίοδο της κρίσης θα αναλάβουν και την απασχόληση των παιδιών (αλλά και την εκπαίδευση τους).

Τα μέλη της Ομάδας Επιβίωσης έχουν αποδεχθεί και ακούν τις εντολές των επιμέρους Επικεφαλής. Ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ομάδα λαμβάνει και τις απαραίτητες εντολές. Σε περίοδο γενικευμένης κρίσης και ανάλογα με το είδος αυτής έχει προεπιλεγεί και ένας Ηγέτης που θα καθοδηγήσει την ομάδα. Οι αποφάσεις του μπορούν να αναιρεθούν μόνο από το Συμβούλιο Αποφάσεων, που συμμετέχουν όλοι οι Επικεφαλής. Το ίδιο το συμβούλιο μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να αντικαταστήσει τον Ηγέτη ή τους Επικεφαλής εφόσον η πλειοψηφία της ομάδας κρίνει κάτι τέτοιο απαραίτητο. Ως επικεφαλής υποομάδας δεν μπορεί να επιλεγεί άτομο το οποίο δεν συμμετέχει στην ομάδα αυτή.




WOW : https://www.wowapp.com/w/zaxarias/Zaxarias-Mytilinios
FACEBOOK: https://www.facebook.com/zaxarias.mytilinios
GOOGLE +: +Ζαχαρίας Μυτιληνιός
Τα άρθρα σχετικά με την Επιβίωση – Διαβίωση και τους Εναλλακτικούς Τρόπους ζωής, μπορείτε να τα βρείτε και εδώ : http://etoimotita-enallaktiki-diaviosi.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου