Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Ενα ιδιαίτερο τριήμερο γνωριμίας με τα χειροτεχνικά επαγγέλματα



Ο

 Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου σε συνεργασία με το Δήμο Ζαγορίου διοργάνωσαν ένα ιδιαίτερο τριήμερο γνωριμίας με τα χειροτεχνικά επαγγέλματα της περιοχής στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών Μερών Χειροτεχνίας 2016, που υλοποιούνται με την καθοδήγηση του Εθνικού Ινστιτούτου
Χειροτεχνικών Επαγγελμάτων της Γαλλίας σε 19 Ευρωπαϊκές Χώρες.


Η χώρα μας συμμετείχε φέτος για πρώτη φορά με στόχο την ανάδειξη του επαγγελματικού χειροτεχνικού τομέα και την προώθηση των αξιών που συμβολίζουν οι τέχνες και οι χειροτεχνίες καθώς αποτελούν κομμάτι της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς αναγνωρισμένο από την UNESCO.




Ο Φορέας Διαχείρισης με σκοπό την επαφή των μαθητών με τις τέχνες της περιοχής του Εθνικού Πάρκου διοργάνωσε την Παρασκευή 1 Απριλίου, με την συμμετοχή του Πρότυπου Γυμνασίου Ιωαννίνων, την Εκδρομή Ερμηνείας Περιβάλλοντος στον Ελαφότοπο Ζαγορίου με θέμα τα «Παραδοσιακά επαγγέλματα στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου».

Η Εκδρομή περιελάβανε επίσκεψη και ξενάγηση των μαθητών στον οικισμό, στο Μουσείο Παραδοσιακών Επαγγελμάτων, στο Οικοτεχνικό Εργαστήρι της κας Ε. Ντιναλέξη και στο Εργαστήριο Επεξεργασίας Πρόβειου Μαλλιού «Σαΐτα».

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν πολλά από τα παραδοσιακά επαγγέλματα που άνθισαν κατά το παρελθόν στην περιοχή καθώς και τα χρηστικά εργαλεία κάθε επαγγελματία ενώ πήραν μέρος με ιδιαίτερο ενθουσιασμό σε βιωματικά εργαστήρια κατασκευής λιθογλύπτων και επεξεργασίας μαλλιού.



Επίσης το Σάββατο 2 Απριλίου διοργανώθηκε, στο χώρου του Κέντρου Πληροφόρησης Ασπραγγέλων, παιδικό εργαστήρι με τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες να ενθουσιάζονται με την κατασκευή λιθογλύπτων και δημιουργιών με πηλό.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την ημερίδα με θέμα «Παραδοσιακή Τέχνη & Σύγχρονη Δημιουργία» η οποία πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο των Άνω Πεδινών με παράλληλη έκθεση των δημιουργών που συμμετείχαν στο τριήμερο.

Ο Φορέας Διαχείρισης ευχαριστεί θερμά τους συμμετέχοντες και τους συν διοργανωτές του επιτυχημένου τριημέρου.







epirus-tv-news.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου