Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Το μοντέλο της ζωής των νομάδων τσιγγάνων ως λύση μετά το μπαμ





Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός

Οι νομάδες τσιγγάνοι (και όχι οι προερχόμενοι από Αίγυπτο, Πακιστάν γνωστοί και ως Πακιστανόγυφτοι, τουρκόγυφτοι, αλβανόγυφτοι) έχουν αναπτύξει ένα μοντέλο επιβίωσης που τους έχει εξασφαλίσει την διατήρηση και εξάπλωση της φυλής τους στο βάθος των αιώνων.

Αν και ο τίτλος του άρθρου ακούγεται «κάπως» εν τούτοις όμως ζώντας στη Δυτική Αττική και παρακολουθώντας του τσιγγάνους που ζουν μόλις λίγα μέτρα από το σπίτι μου, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αυτοί είναι οι πλέον σίγουροι που θα επιβιώσουν μετά από μια μεγάλη καταστροφή (κλιματική, γεωλογική, πολεμική κλπ).

Η άποψη μου αυτή στηρίζεται τόσο στην παρατήρηση – εμπειρία, αλλά κυρίως στην ιστορία τους.

Οι νομάδες τσιγγάνοι με μογγολικές καταβολές είναι ένας διαρκώς μετακινούμενος λαός. Δεν έχει ρίζες πουθενά και δεν επιθυμεί να αποκτήσει. Επαναλαμβάνω ότι δεν μιλάω για τους «γύφτους – αθίγγανους» αλλά για τους αμιγώς τσιγγάνους. Το ότι η ΕΕ επέλεξε να τους ρίξει σε ένα τσουβάλι με το όνομα ΡΟΜΑ είναι δικό της πρόβλημα και τραγικό λάθος.

Γιατί όμως έχουν καταφέρει αυτοί οι άνθρωποι να επιβιώσουν;

Πολλοί θα πείτε λόγω της ροπής τους στο έγκλημα… Μα τότε θα τους είχαν εξολοθρεύσει. Μην ξεχνάτε ότι όλα τα απολυταρχικά πολιτεύματα στην ιστορία της Ευρώπης έχουν προσπαθήσει μανιωδώς να τους εξαφανίσουν με πρώτο και κύριο τον Χίτλερ, που μέσα σε 4 χρόνια αφάνισε το 70% του πληθυσμού των τσιγγάνων (γενοκτονία μεγαλύτερη από αυτή τον Εβραίων, αλλά δεν πουλούσε και δεν προωθήθηκε και έτσι δεν έγινε γνωστή).

Άλλοι θα πείτε λόγω του μηδενικού κόστους ζωής… Εδώ υπάρχει μια δόση αλήθειας.


Όμως η απάντηση κατά τη γνώμη μου, βρίσκεται στους πολύ ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς, στον κοινό σκοπό, στόχο (επιβίωση και τίποτα παραπάνω) και κυρίως η πυραμιδική μορφή άσκησης της εξουσίας πάνω στα μέλη της οικογένειας και η πλήρης υποταγή στον γηραιό.

Ναι οι τσιγγάνοι έχουν δομή και πειθαρχία στη ζωή τους που και ο στρατός θα την ζήλευε. Όλοι ακούν τον «γέρο» και την «γραία» και δείχνουν τυφλή υπακοή στο θέλημα τους.

Όλοι μέσα στην οικογένεια – ομάδα έχουν καθήκοντα. Από το πλύσιμο των ρούχων, το μαγείρεμα, το εμπόριο, μέχρι και το έγκλημα. Σαφή καθήκοντα που κανένας ξέρει και ξέρει ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να μπλέκει στα πόδια του άλλου για το καλό όλων.

Φυσικά στα βάθη του χρόνου οι τσιγγάνοι έχουν μπλέξει με δυσεδαιμονίες και αγκυλώσεις, όμως αυτό είναι το αποτέλεσμα της έλλειψης μόρφωσης.

Αυτό το μοντέλο ζωής που εφαρμόζουν τόσες εκατοντάδες χρόνια οι τσιγγάνοι, σε μια περίοδο κρίσης πρέπει να αποτελεί το δεδομένο για την επιβίωση μας.

Μικρές ομάδες των 30-40 ανθρώπων που ζουν μαζί, αντιμετωπίζουν μαζί τον κίνδυνο και λύνουν τα προβλήματα του φαγητού, της στέγασης, του νερού, του ρουχισμού κλπ ΠΑΝΤΑ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.



WOW : https://www.wowapp.com/w/zaxarias/Zaxarias-Mytilinios
FACEBOOK: https://www.facebook.com/zaxarias.mytilinios
GOOGLE +: +Ζαχαρίας Μυτιληνιός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου