Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Bloomberg: Ο Τσίπρας απομακρύνει το ΔΝΤ τη στιγμή που το χρειάζεται περισσότερο.





Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας μπορεί να απομακρύνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), τη στιγμή που το χρειάζεται περισσότερο '. Αυτό σημειώνει το Bloomberg, σε δημοσίευμά του, κάνοντας μνεία στη διαρροή του Wikileaks.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, το ΔΝΤ αμφιβάλλει σχετικά μετον στόχο για δημοσιονομικό πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ που προβλέπει το τελευταίο πρόγραμμα για την Ελλάδα, και για το εάν
είναι ρεαλιστικός. Ο Poul Thomsen προτείνει αναθεώρηση του στόχου στο 1,5%, έχοντας υποστηρίξει πως οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να προσφέρουν μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους εάν ο στόχος μειωθεί.


Το εν λόγω σενάριο, όπως παρατηρεί το Bloomberg, θα αφαιρούσε κάποιους βαθμού πίεση από την Ελλάδα, στο δημοσιονομικό σκέλος, ενώ θα έθετε και τη βάση για ένα νέο δάνειο από το ΔΝΤ. Ωστόσο, αντί να κινηθεί εντός αυτών των διαπραγματευτικών ορίων, ο Αλέξης Τσίπρας παρέτεινε το τεταμένο κλίμα, δηλώνοντας πως οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ δεν διαπραγματεύονται με καλή τη πίστει και παραπέμποντας σε ένα άλλο σημείο της διαρροής, όπου το ΔΝΤ εμφανίζεται να σχεδιάζει πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα. Και ήταν σε αυτό στο σημείο που η επικεφαλής του Ταμείου, Christine Lagarde, απέρριψε τον συγκεκριμένο ισχυρισμό, κάνοντας λόγο για 'γελοιότητες '.


'Η ιδέα ότι οι Έλληνες είναι καλύτερα χωρίς το ΔΝΤ είναι αστεία ', λέει ο Jacob Funk Kirkegaard, ανώτερος συνεργάτης στο Peterson Institute for International Economics, στην Ουάσιγκτον. 'Δεν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να εξασφαλίσει κάποια ουσιαστική ελάφρυνση χρέους χωρίς το ΔΝΤ ', παρατήρησε.


Οι συζητήσεις για νέο δάνειο από το ΔΝΤ ήταν μόλις στις απαρχές τους. Το ΔΝΤ και η Ελλάδα δεν έχουν συζητήσει για το ποσό του δανεισμού, σύμφωνα με πρόσωπο με πληροφόρηση επί του θέματος. Το ΔΝΤ είναι απίθανο να μιλήσει με αριθμούς προτού οι χώρες της Ευρωζώνης συμφωνήσουν στο πόση ελάφρυνση χρέους προτίθενται να δώσουν στην Ελλάδα, επεσήμανε το συγκεκριμένο άτομο.


Η Lagarde ζήτησε, μεταξύ άλλων, από την Ελλάδα να σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συνομιλιών του ΔΝΤ. Από την ελληνική πλευρά, εκπρόσωπος της κυβέρνηση που δεν θέλησε να κατονομαστεί, είπε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη με τη διαρροή των συνομιλιών.


Η διαρροή περιελάμβανε τους Thomsen, Delia Velculescu και Iva Petrova. Ο Andrea Montanino που υπήρξε εκτελεστικός διευθυντής στο Ταμείο για χώρες όπως την Ελλάδα, ανέφερε πως συνήθως δεν έχουν πολλοί πρόσβαση σε τέτοιες συνομιλίες. 'Είμαι σίγουρος πως το ΔΝΤ θα προβεί σε έρευνα για το πώς διέρρευσαν ', είπε, δηλώνοντας αισιόδοξος για νέα χρηματοδότηση από το Ταμείο προς την Ελλάδα, αλλά με μικρότερο ποσό συγκριτικά με το ύψους των προηγούμενων δανείων.


Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου