Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Λάθος σε 1.000 φορολογικές δηλώσεις




Αναγκασμένοι να υποβάλουν εκ νέου τροποποιητική φορολογική δήλωση έως την ερχόμενη Παρασκευή 15 Ιουλίου, δηλαδή σε πολύ στενά χρονικά όρια, είναι περίπου 1.000 φορολογούμενοι εξαιτίας λάθους που έγινε στην εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων, με αποτέλεσμα να μην τους βεβαιωθεί το τέλος επιτηδεύματος. Αυτό προκύπτει από ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), στην οποία αναφέρεται ότι οι συγκεκριμένοι υπόχρεοι θα λάβουν άμεσα ενημερωτικό e-mail, το οποίο θα τους καλεί να προχωρήσουν σε υποβολή τροποποιητικής δήλωσης.

Πάντως προκαλεί απορία το γεγονός ότι ενώ δεν έχει βεβαιωθεί κατά την εκκαθάριση το τέλος επιτηδεύματος, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλουν οι ίδιοι τροποποιητική δήλωση, ενώ το λογικό θα ήταν να γίνει εκ νέου εκκαθάριση από την υπηρεσία.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία νέα παράταση στις φορολογικές δηλώσεις και πως όποιος χάσει την προθεσμία της ερχόμενης Παρασκευής 15 Ιουλίου θα βρεθεί αντιμέτωπος με τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία πρόστιμα.
Υπενθυμίζεται ότι η εκπρόθεσμη δήλωση φόρου εισοδήματος επιφέρει:
1. Πρόστιμο 100 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί βιβλία.
2. Πρόστιμο 250 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα.
3. Πρόστιμο 500 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.
4. Για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου προσαύξηση 0,73% στο ποσό του φόρου που οφείλει

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου