Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

Ψήφισμα – καταπέλτης του Ευρωκοινοβουλίου για ανάγκη Κράτους Δικαίου ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΗΣ Ε.Ε. Η ΑΛΒΑΝΙΑ!


Πρέπει να σεβαστεί θεμελιώδεις αξίες για Ανθρώπινα Δικαιώματα, θρησκευτικές ελευθερίες, πολιτιστική κληρονομιά, περιουσίες, Δικαιοσύνη, κ.α.



• Στην ανάγκη περαιτέρω ουσιαστικών προσπαθειών που απαιτούνται στην Αλβανία, για την εδραίωση της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου, αναφέρεται το τελευταίο ψήφισμα (P8-TA-PROV (2016) 0134) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Τονίζεται ότι στην Αλβανία εξακολουθούν να υφίστανται προβλήματα τα οποία πρέπει να επιλυθούν γρήγορα και αποτελεσματικά, ώστε να σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος στο δρόμο προς την ένταξη στην Ε.Ε. Θεμελιώδεις αξίες της Ε.Ε. –αναφέρει το ψήφισμα- είναι η προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας, της πολιτιστικής κληρονομιάς και της διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων.
Υπογραμμίζεται ότι, για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, θα χρειαστεί η Αλβανία να εντείνει τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες στους τομείς Δικαιοσύνης, της καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, της δημόσιας διοίκησης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Για Κράτος Δικαίου…
«Τ’ ανωτέρω και άλλα ζωτικής προτεραιότητας θέματα, είναι καίριας σημασίας παράμετροι στην μεταρρυθμιστική διαδικασία», τονίζεται στο ψήφισμα, στο οποίο σημειώνεται περαιτέρω ότι «η Ε.Ε. έχει θέση στο επίκεντρο διαδικασίας διεύρυνσής της την εδραίωση του δημοκρατικού μετασχηματισμού και το κράτος δικαίου της Αλβανίας».
Στο ψήφισμα, το οποίο απεστάλη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στην Κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο της Αλβανίας, περιέχονται και οι εξής επισημάνσεις:
- Το Ευρωκοινοβούλιο, εξακολουθεί να διακατέχεται από ανησυχία για τα εκτεταμένα φαινόμενα διαφθοράς και δη στους χώρους της εκπαίδευσης, της υγειονομικής περίθαλψης, της δικαιοσύνης και των δημόσιων συμβάσεων.
Για την Εκπαίδευση…
- «Προτρέπει σθεναρά» την Κυβέρνηση της Αλβανίας να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στη βελτίωση των προοπτικών για τους νέους και να επενδύσει στον εκσυγχρονισμό και την μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, έτσι ώστε να αυξηθούν η απασχολησιμότητα και οι επαγγελματικές προοπτικές ιδίως για τους νέους.
- Επαναλαμβάνει την έκκληση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς τις αρμόδιες Αρχές να προχωρήσουν στην απονομή δικαιοσύνης για τα θύματα των γεγονότων της 21ης Ιανουαρίου 2011.
- Καταδικάζει την κακοποίηση που υφίστανται οι ύποπτοι που τελούν υπό κράτηση στα Αστυνομικά Τμήματα, τον υπερπληθυσμό στις φυλακές καθώς και την ανεπαρκή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τις κακές συνθήκες που επικρατούν στα κρατητήρια.
Όχι σε διακρίσεις…
- Υπενθυμίζει, μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων, την ανάγκη να ληφθούν αποτελεσματικά νομοθετικά μέτρα και πολιτικές για την ενίσχυση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μειονοτήτων και των πολιτικών κατά των διακρίσεων. Οι Ρομά και οι Τσιγγάνοι ζουν σε δύσκολες συνθήκες και συχνά αντιμετωπίζουν κοινωνικό αποκλεισμό και διακρίσεις.
- Συνιστά την αντιμετώπιση της ανισότητας των φύλων, των διακρίσεων λόγω φύλου και την ενδοοικογενειακή βία.
- Υπενθυμίζει εκ νέου την αποφασιστική σημασία που έχει η ύπαρξη δημοσίων ιδίως ραδιοτηλεοπτικών μέσων που διέπονται από επαγγελματισμό, ανεξαρτησία και αντικειμενικότητα.
Προκλητικές «κορώνες»…
- Πρέπει, επιτέλους, να αντιληφθούν ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας κ. Έντι Ράμα και οι συνεργάτες του κ. Ντιτμίρ Μπουσάτι, Υπουργός των Εξωτερικών και κ. Ηλία Μέτα, Πρόεδρος της Βουλής, ότι με τις κατ’ επανάληψη «κορώνες» τους για το ανύπαρκτο «Τσάμικο» θέμα και για «Μεγάλη Αλβανία» και τα σύνορά της μέχρι την Πρέβεζα (!), δεν θα έχει ποτέ η χώρα τους «πορεία» προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συμπόρευσή τους, στον τομέα αυτόν, με τους εθνικιστικούς κύκλους προξενεί ανήκεστο βλάβη στις σχέσεις Ελλάδος – Αλβανίας. Δεν το γνωρίζει η Κυβέρνηση του κ. Έντι Ράμα ότι η είσοδος της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή οικογένεια «περνάει» από την Ελλάδα;
Ξέχασαν τις ύβρεις;
- Η Ελληνική Κυβέρνηση «ξέχασε» φαίνεται τα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά την υποδοχή του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών κ. Νικ. Κοτζιά στα Τίρανα με τις αποδοκιμασίες, τις ύβρεις και τις διαδηλώσεις των «Τσάμηδων» υπό την ανοχή και κάλυψη της Αλβανικής Κυβέρνησης. Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ν. Βούτσης τα «ξέχασε» αυτά και άλλα πολλά κατά την πρόσφατη επίσκεψη του ομολόγου του κ. Ηλία Μέτα στην Αθήνα!..
- Ο Υπουργός των Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιάς, έδωσε αποστομωτική απάντηση στον κακώς ενημερωμένο Ευρωπαίο Αυστριακό Επίτροπο για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν: «Για την Ελλάδα δεν υπάρχει «Τσάμικο» θέμα. Ως εκ τούτου δεν υπήρξε ποτέ και ούτε θα υπάρξει ποτέ τέτοιο θέμα για την Ελληνο-Αλβανική ατζέντα».
Κάποιος Έλληνας Ευρωβουλευτής, ή άλλος Έλληνας αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρέπει –έχει υποχρέωση- να τον ενημερώσει για το ανύπαρκτο αυτό θέμα.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου