Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

Ήταν «το κλήμα στραβό, τόφαγε κι ο γάιδαρος…» Κατήργησαν Συμβούλιο προ τριμήνου και σταμάτησαν πολλές κατασκευές!


• Αν ο Γεν. Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης δεν ανανεώσει τα μέλη του, θα συνεχίσουν να βρίσκονται με «δεμένα χέρια» επαγγελματίες, κτηνοτρόφοι, μηχανικοί…



• Δεν έφτανε ο νέος Νόμος για τις δημοπρατήσεις δημοσίων νέων έργων, νέο σοβαρό πρόβλημα έχει προκληθεί στην Ήπειρο και για την εκτέλεση ιδιωτικών έργων και συγκεκριμένα κατασκευών (εκτός των κατοικιών).
Η «εστία» του βρίσκεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας, καθώς έχει διακοπεί η λειτουργία του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής (ΣΑ), με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται δεκάδες- κάποιοι μιλάνε για εκατοντάδες φακέλους που απαιτούν τυπικές επί το πλείστον εγκρίσεις για κατασκευές ή και μικροκατασκευές κτιρίων που προορίζονται για επαγγελματική χρήση καθώς επίσης και μεταβιβάσεις κτιρίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από μηχανικούς το ζήτημα έχει προκύψει από την κατάργηση των μελών του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής από τον Εκτελούντα χρέη Γενικού Γραμματέα κ. Βασίλη Μιχελάκη, ύστερα από καταγγελία υπαλλήλου (;) σχετικά με την ανανέωση των μελών της. Ανεξάρτητα αν αυτή η εκδοχή είναι αληθινή, γεγονός είναι ότι το Συμβούλιο καταργήθηκε τέλη Ιουλίου, χωρίς ωστόσο έκτοτε να προχωρήσουν οι διαδικασίες ορισμού νέων μελών, ώστε να προχωρήσουν οι έλεγχοι των αιτήσεων- φακέλων και η έκδοση των απαιτούμενων βεβαιώσεων.
Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για ορισμένους επαγγελματίες είναι εκρηκτική. Σύμφωνα με πληροφορίες που έφτασαν στον «Πρωινό Λόγο» υπάρχουν άτομα στο Νομό Ιωαννίνων που θέλουν να επιδιορθώσουν κτίρια για να λειτουργήσουν καταστήματα, αλλά παραμένουν επί τρεις σχεδόν μήνες με "δεμένα χέρια", επιπλέον πληρώνουν ενοίκια και το χειρότερο είναι ότι δεν γνωρίζουν πότε τελικά θα συνέλθει το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής για να τους δώσει την απαιτούμενη βεβαίωση, ώστε στη συνέχεια να πάρουν την άδεια από την Πολεοδομία. Σε ακόμη πιο δυσχερή θέση βρίσκονται κτηνοτρόφοι και επαγγελματίες που θέλουν να κατασκευάσουν νέες εγκαταστάσεις και μάλιστα είχαν προγραμματίσει να ολοκληρώσουν τις εργασίες πριν την έλευση του χειμώνα. Οι αρνητικές επιπτώσεις δεν περιορίζονται μόνο σε αυτούς, αλλά διαχέονται σε πολλούς κλάδους, στους μηχανικούς, στους συμβολαιογράφους, σε επιχειρήσεις που προμηθεύουν υλικά, αλλά και στην απασχόληση και μάλιστα σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση έχει καθηλώσει την τοπική οικονομία. Όπως εκτίμησε μάλιστα μηχανικός μιλώντας στον «Π.Λ.», ακόμη και σήμερα αν ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης αποφασίσει τελικά και ορίσει τα μέλη της Επιτροπής, θα χρειαστεί αρκετός χρόνος αυτή να συνεδριάσει, καθώς θα πρέπει να δημοσιευτεί η απόφαση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης κλπ.
Η καθυστέρηση που υπάρχει και ανεξαρτήτως αιτιών και αφορμών, βαραίνουν τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο οποίος θα πρέπει άμεσα να πάρει αποφάσεις και να μη χαθεί άλλος χρόνος που έχει μεγάλο κόστος για την περιοχή μας.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου