Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

Κοινωνικό πακέτο 1,25 δισ. ‘κρύβει’ το προσχέδιο του προϋπολογισμού







Το μεγαλύτερο μέρος από το ποσό αυτό αφορά το μέρισμα που προκύπτει από την υπεραπόδοση στο στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2017 κατά 0,45% του ΑΕΠ.

Παρά την λιτότητα που επιβάλλει η επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018,το προσχέδιο του προϋπολογισμού «κρύβει» και ένα πρόσθετο κονδύλι ύψους 1,25 δις για κοινωνική πρόνοια.

Το μεγαλύτερο μέρος από το ποσό αυτό αφορά το μέρισμα που προκύπτει από την υπεραπόδοση στο στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2017 κατά 0,45% του ΑΕΠ. Η επίτευξη πλεονάσματος 2,2% του ΑΕΠ έναντι του στόχου για πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ δίνει ένα δημοσιονομικό περιθώριο 820 εκ ευρώ. Το ποσό αυτό θα οριστικοποιηθεί τον Νοέμβριο και θα αρχίσει η συζήτηση με τους θεσμούς σχετικά με το σε ποιους θα διανεμηθεί.

Η «γνώση» που αποκτήθηκε από την πικρή εμπειρία του περασμένου Δεκεμβρίου όταν με την παρέμβαση της Γερμανίας η Ελλάδα πέρασε «ειδικό δικαστήριο» για το έκτακτο επίδομα των 300 που μοιράστηκε σε συνταξιούχους επιβάλει άλλη πολιτική για φέτος. Με βάση το άγραφο κανόνα του προγράμματος και την περσινή εμπειρία προτεραιότητα έχουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου και στην συνέχεια η κοινωνική πολιτική. Μόνο που για τους θεσμούς η κοινωνική πολιτική πρέπει να ασκείται… «θεσμικά» μέσα από τα γνωστά κανάλια και όχι με έκτακτα επιδόματα. Με αυτό το δεδομένο είναι πιθανό να διοχετευτεί σε δράσεις για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας (σχολικά γεύματα) και ενισχύσεις όσων είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) και ανέργων.

Η δεύτερη πηγή πόρων για κοινωνική πολιτική είναι το ίδιο το ΚΕΑ όπως φαίνεται οι δικαιούχοι (βάση κριτηρίων) είναι λιγότεροι από αυτούς που είχαν αρχικά υπολογιστεί . Με βάση αυτό ο προϋπολογισμός προβλέπει ότι από τα 747 εκ ευρώ που είχαν δεσμευτεί για το ΚΕΑ θα δοθούν μόνο 620 εκ ευρώ. Συνεπώς ο συγκεκριμένος λογαριασμός θα έχει πλεόνασμα 127 εκ ευρώ.

Τέλος ένα άλλο σημαντικός πόρος για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής είναι τα 320 εκ ευρώ που συγκεντρώθηκαν από την ανασκόπηση δαπανών σε όλα τα υπουργεία η οποία έχει ολοκληρωθεί . Η διαδικασία αυτή αν και δεν ήταν μνημονική δέσμευση έχει ανακοινωθεί στους εκπροσώπους των θεσμών και έχει μπεί στο αναθεωρημένο μνημόνιο με την ΕΕ και το νέο μνημόνιο με το ΔΝΤ . Το πιο θετικό είναι ότι το ποσό που εξοικονομήθηκε με την αναθεώρηση των δαπανών δεν είναι προϊόν υπεραπόδοσης αλλά αναστοχοθέτησης των δημοσίων δαπανών και άρα μόνιμο. Συνεπώς μπορεί να διατεθεί σε πιο «διαρθρωτικές» δράσεις.

Αυτό που συζητείται ανεπίσημα είναι μέρος από το ποσό αυτό να διατεθεί στους δικαιούχους των τεσσάρων κατηγοριών επιδομάτων (οικογενειακά, αναπηρικά, στεγαστικά, μεταφορικά) που με βάση το πρόγραμμα θα πρέπει να αναθεωρηθούν.Έτσι η κάθε περικοπή επιδόματος θα επιβληθεί θα μπορεί να αντισταθμιστεί με κάποια αντίστοιχη παροχή ώστε να μην έχουμε περαιτέρω μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος για τους σημερινούς δικαιούχους .

Σε κάθε περίπτωση την διανομή θα πρέπει να εγκρίνουν οι δανειστές αφού κανείς δεν θέλει να ξαναζήσει την περιπέτεια του περασμένου Δεκεμβρίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου