Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Τι πρέπει να κάνεις αν σπάσει το συρματόσχοινο του ασανσέρ;








Υποφέρετε κι εσείς από φοβία χρήσης του ανελκυστήρα; Αν ναι, είναι σίγουρο πως θα έχει περάσει
από το μυαλό σας πως η καμπίνα του ασανσέρ στο οποίο βρίσκεστε πέφτει ανεξέλεγκτα στο κενό. Αν λοιπόν σπάσει το συρματόσχοινο και δεν χάσετε τις αισθήσεις σας

(λογικό!) από τον φόβο, παρακάτω θα δείτε τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε. Το Bright Side ετοίμασε ένα βίντεο με όλα όσα μπορεί να σου σώσουν τη ζωή, με βάση την εμπειρία και την επιστημονική παρατήρηση.

Μην δοκιμάσετε το άλμα. Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη η θεωρία που θέλει την σφοδρότητα της σύγκρουσης να μειώνεται, αν ένας ;άνθρωπος κάνει άλμα λίγο πριν ο θάλαμος του ασανσέρ προσκρούσει στο έδαφος. Όπως αναφέρει το βίντεο, ακόμη και αν κατόρθωνε κανείς να κάνει το άλμα στο σωστό χρόνο, θα μπορούσε να μειώσει την ταχύτητα πρόσκρουσης του σώματος κατά 3χλμ/ω, μείωση σχεδόν αμελητέα. Τον αστικό αυτό μύθο δοκίμασαν και οι θρυλικοί muthbusters, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία για την κούκλα dummy.

Μια άλλη λανθασμένη προσέγγιση αφορά στην πεποίθηση πως αν σταθεί κανείς όρθιος και ευθυτενής, ενδέχεται να έχει κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Το μόνο που μπορεί να αναμένει κανείς από μια τέτοια αντιμετώπιση, είναι βάρος 10 φορές μεγαλύτερο του σωματικού βάρους του ανθρώπου, τη στιγμή της πρόσκρουσης. Κανείς δεν μπορεί να επιβιώσει κάτι τέτοιο.


Ξαπλώστε στο έδαφος και καλύτερα ανάσκελα, προκειμένου να διανείμετε τις επιπτώσεις της πρόσκρουσης σε όλο το σώμα. Αυτό ίσως βοηθήσει να αποφευχθούν πιο σοβαροί τραυματισμοί, από σπασμένα οστά, τα οποία πρέπει να θεωρούνται δεδομένα και σε κάθε περίπτωση, οι τραυματισμοί εξαρτώνται και από το ύψος από το οποίο έχει ξεκινήσει η ελεύθερη πτώση. Όσο κι αν είναι δύσκολο να παραμείνει κανείς ψύχραιμος σε μια τέτοια υπόθεση, καλό είναι παράλληλα να καλύψει το κεφάλι με τα χέρια του. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλά μειονεκτήματα σε αυτή την προσέγγιση, όπως το γεγονός πως κατά την ελεύθερη πτώση είναι δύσκολο να κρατήσεις το σώμα σου στο έδαφος, καθώς ουσιαστικά μειώνεται η επίδραση της βαρύτητας, ενώ και η σύγκρουση μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικές ζημιές.




Η Μπέτι Λου Όλιβερ εργαζόταν ως χειριστής ανελκυστήρα στο Empire State Bulding και κατέχει το ρεκόρ επιζήσαντα με ασανσέρ, από μεγαλύτερο ύψος. Έπεσε από 79 ορόφους και προσγειώθηκε σώα, χάρη στα ατελείωτα μέτρα καλωδίου που είχε σωριαστεί στο έδαφος πριν την καμπίνα του ασανσέρ στην οποία και επέβαινε.

Τα ατυχήματα από πτώση ανελκυστήρα βέβαια είναι εξαιρετικά σπάνια. Περισσότεροι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους πέφτοντας στο κενό, σε όροφο όπου δεν βρίσκεται η καμπίνα του ασανσέρ ή σφηνώνονται στις πόρτες του ανελκυστήρα. Άλλωστε, ο πιο ασφαλής τρόπος να επιβιώσει κανείς της ελεύθερης πτώσης ανελκυστήρα είναι να... ανέβει με τις σκάλες.




AP Φωτογραφία / J. Scott Applewhite

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου