Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Σεισμός στην Κυβέρνηση: Πώς χάνει τη δεδηλωμένη από το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου





Πώς κινδυνεύει η δεδηλωμένη της κυβέρνησης από το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου;

Δεν έχουν σταματήσει οι σοβαρές δονήσεις που δέχεται στα -έτσι κι αλλιώς- αλλοπρόσαλλα θεμέλια της η κυβερνητική πλειοψηφία, με αφορμή τα νομοσχέδια για την αλλαγή φύλου και την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης», τα οποία οδεύουν προς ψήφιση τις επόμενες ημέρες.


Κι όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι είναι η ίδια κυβερνητική πλειοψηφία που πέρασε με φόρα όλα τα δυσβάσταχα για τους πολίτες μνημονιακά μέτρα και τις επώδυνες συμφωνίες που θα κρατούν αλυσοδεμένη τη χώρα στην εποπτεία τα επόμενα πολλά χρόνια.

Η λεγόμενη «δεδηλωμένη», όσον αφορά στα νομοσχέδια, δύσκολα θα χαθεί, αφού τα σχέδια νόμου αναμένεται «επί του συνόλου» να υπερψηφιστούν.

Τυπικά άλλωστε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία χάνει τη «δεδηλωμένη», μόνο μέσα από μία πρόταση μομφής και όχι από την απώλεια ψήφισης ενός νομοθετήματος. Αυτά ως προς τον «τύπο» και να πάμε στην «ουσία».

Η ζημιά σε πολιτικό επίπεδο δε θα είναι μικρή για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην περίπτωση που ακόμα και ορισμένα άρθρα δε συγκεντρώσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Τί μήνυμα άραγε θα στείλει η κυβέρνηση εάν έστω και σε επιμέρους άρθρα βγει τραυματισμένη, μη εξασφαλίζοντας την υπερψήφισης τους; Θα πρόκειται για νίκη ή για ήττα; Η απάντηση είναι πολιτικά απλή.


Σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal.gr, ακόμα και στο σενάριο που θέλει τα νομοσχέδια να περάσουν στο σύνολο τους, οι ρωγμές από τα άρθρα που δε θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν την πλειοψηφία θα είναι μεγάλες, καθιστώντας την πορεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ δυσκίνητη.

Με άλλα λόγια το Μέγαρο Μαξίμου θα βρεθεί μπροστά σε μία μεγάλη… πολιτική ήττα, την οποία δεν υπέστη ούτε όταν είχε φέρει προς ψήφιση μειώσεις συντάξεων και αφορολόγητου.

Μία απλή καταγραφή των δημόσιων τοποθετήσεων βουλευτών των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση θα πείσει και τον πιο δύσπιστο ότι οι ψηφοφορίες που θα ακολουθήσουν τα επόμενα 24ωρα ειδικά οι « επί των άρθρων» θα δυσκολέψουν την πλειοψηφία.

Από τους 153 βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ οι Δημήτρης Καμμένος (ΑΝΕΛ), Κώστας Κατσίκης (ΑΝΕΛ), Νίνα Κασιμάτη (ΣΥΡΙΖΑ) και Γεωργία Γεννιά (ΣΥΡΙΖΑ) έχουν εκδηλώσει σοβαρές επιφυλάξεις με τις προωθούμενες διατάξεις του υπουργείου Δικαιοσύνης, για το νομοσχέδιο περί αλλαγής φύλου.

Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα ακούγονται στους διαδρόμους της Βουλής δεν αποκλείονται να υπάρχουν και άλλα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που θα βγουν «απέναντι».

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι τόσες δημόσιες διαφοροποιήσεις εντός των κοινοβουλευτικών ομάδων που στηρίζουν την συγκυβέρνηση δεν είχαν παρατηρηθεί σε καμία από τις ψηφοφορίες για τα πρόγραμμα των μνημονίων,τα οποία περιείχαν πολύ σκληρά μέτρα για την τσέπη όλων των Ελλήνων.

Τελευταίο κρούσμα «απειθαρχίας» στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ η κυρία Γεννιά. Σε συνέντευξή της στο Κανάλι της Βουλής ανέφερε αρχικά πως «Θεωρεί ότι υπάρχει προχειρότητα στη σύνταξη του νομοσχεδίου και ότι τέτοια σχέδια νόμου θα πρέπει να ψηφίζονται κατά συνείδηση», για να προσθέσει πως «ακόμη είναι σε εκκρεμότητα το θέμα της ηλικίας και για μένα το 15ο έτος είναι κόκκινη γραμμή».

Την ίδια ώρα εκνευρισμός επικρατεί στον άλλο κυβερνητικό εταίρο. Η στροφή 180ο μοιρών που έκανε το κόμμα επιζητώντας να στηρίξει νομοσχέδια που μέχρι πρότινος ήταν ξένα προς το ιδεολογικό του προφίλ, φαίνεται να έχει επηρεάσει σημαντικά πολλά μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Πληροφορίες μάλιστα που φέρνουν κυλιόμενες δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών να δείχνουν κάμψη στα ποσοστά των ΑΝΕΛ προσθέτουν περαιτέρω εκνευρισμό στο κόμμα του κ. Καμμένου, το οποίο βλέπει ότι το ακροατήριο του δείχνει σαστισμένο.

Στο πλαίσιο αυτό δεν λείπουν οι στιγμές έντασης μεταξύ των βουλευτών της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Μία φράση μάλιστα του κ. Κατσίκη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο οποίος τόνισε πως «όταν λέμε ότι δεν θα ψηφίσουμε το άρθρο που μιλάει για τους ανήλικους, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι εννοούμε ότι δεν θα ψηφίσουμε κανένα άρθρο, γιατί καταψηφίζοντας το άρθρο 3, καταψηφίζουμε και όλα τα άλλα άρθρα, γιατί είναι συναφή,ας μην κοροϊδευόμαστε εδώ μέσα», ερμηνεύθηκε ως άδειασμα στον εισηγητή του κόμματος Θανάση Παπαχριστόπουλο, που είχε πάρει το λόγο νωρίτερα.

Σε κάθε περίπτωση, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών το πρώτο δεδομένο μέχρι στιγμής είναι το εξής:
Η επιλογή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να μην στηρίξουν ξανά νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο δε θα έχει την σύμφωνη γνώμη και των δύο εταίρων έπιασε «πολιτικά» τόπο και μετέφερε την πίεση στην απέναντι πλευρά.

Στρίμωξαν την κυβέρνηση που έχει συνηθίσει στη λογική των δύο πλειοψηφιών. Από εκεί και πέρα ανοίγει ένας δρόμος στην διάρκεια του οποίου η συγκυβέρνηση θα πρέπει να αποδεικνύει ότι διαθέτει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική στήριξη σε κάθε αφορμή.

Μία στήριξη που μπορεί στα χαρτιά να την έχει , όμως θα πρέπει να αποτυπώνεται και σε κάθε μικρή ή μεγάλη ψηφοφορία. Γιατί πολλές φορές στην πολιτική μετράει η «ουσία» και όχι ο «τύπος».





fimes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου