Έως τα τέλη του 2017 θα είναι έτοιμο το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη λίμνη Παμβώτιδα, καθώς είναι πλέον στη φάση της τελικής επεξεργασίας.Αυτό έκανε γνωστό ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στο 5ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο της Ηπείρου, αναγνωρίζοντας πως υπήρξε «μια περίεργη και άσχημη δυσλειτουργία της διοίκησης», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, αναφερόμενος ουσιαστικά στα δύο Σχέδια Προεδρικού Διατάγματος που βρέθηκαν στα συρτάρια του υπουργείου.
«Με την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος θα υπάρχουν πλέον ξεκάθαρες χρήσεις γης και θα τεθούν οι βάσεις για την αποτελεσματική προστασία του οικοσυστήματος της Λίμνης, από το οποίο εξαρτάται άμεσα η τοπική οικονομία και η ποιότητα ζωής των κατοίκων», τόνισε, λέγοντας πως από τη στιγμή που υπάρχει και η συμφωνία περιφέρειας και δήμου, δε θα χρειαστεί επανασυζήτηση, ώστε στη συνέχεια να πάει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και να ολοκληρωθεί η θεσμοθέτησή του.
Το θέμα της εκκρεμότητας του Προεδρικού Διατάγματος είχε θέσει στην εισαγωγική του ομιλία ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ζητώντας την επίσπευση των διαδικασιών και τονίζοντας πως δε χρειάζεται νέα διαβούλευση.
Στον τομέα της διαχείρισης υγρών αποβλήτων, ο Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε ότι στην περιφέρεια της Ηπείρου υπάρχουν οικισμοί, όπου επείγει η κατασκευή δικτύων αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών, καθώς και η διαχείριση των λυμάτων περιμετρικά της λίμνης Παμβώτιδας, που αποτελεί πάγιο αίτημα της περιοχής και αποτελούν προτεραιότητα κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο.
Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα προστασίας των υδάτινων οικοσυστημάτων, ο κ. Φάμελλος προανήγγειλε, εντός του επόμενου μήνα, την υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργείων Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία θα επεκτείνει τα όρια της περιοχής NATURA, έτσι ώστε να περιλαμβάνεται όλη η θαλάσσια περιοχή του Αμβρακικού Κόλπου, ενώ θα εκπονηθεί Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ), ώστε να γίνει αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης και διατύπωση προτάσεων μέσα από ευρείες διαδικασίες διαβούλευσης, για τη σύνταξη Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) με ξεκάθαρες χρήσεις γης, επιτρεπόμενες και μη δραστηριότητες, καθώς και σύνταξη Σχεδίου Διαχείρισης που θα βασίζεται στην ΕΠΜ και το Σχέδιο ΠΔ.
Δεσμεύσεις ανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και για τους Φορείς Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, λέγοντας πως εντός του 2017 θα υπάρχει η
σύνδεση τους με τον κρατικό προϋπολογισμό, θα διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι και θα διευρυνθούν τα όριά τους στην Ήπειρο.
ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣΑπαντήσεις έδωσε ο κ. Φάμελλος και για τους δασικούς χάρτες, ζήτημα που επίσης είχε θέσει νωρίτερα ο περιφερειάρχης, περιγράφοντας αναλυτικά τα προβλήματα που υπάρχουν κυρίως στην αμπελουργική ζώνη της Ζίτσας και με τις δημόσιες εκτάσεις.
Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι έχουν αναρτηθεί δασικοί χάρτες για το 97% της έκτασης της περιφερειακής ενότητας Ιωαννίνων και για το 3% της έκτασης της Π.Ε. Πρέβεζας, ενώ υποβλήθηκαν 3181 αντιρρήσεις στην Π.Ε. Ιωαννίνων και 43 στην Π.Ε. Πρέβεζας, που θα εξεταστούν από τις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων.
Κατά την επόμενη φάση ανάρτησης, η οποία θα ξεκινήσει 30 Οκτωβρίου 2017 και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, θα γίνει ανάρτηση ενός μικρού μέρους χαρτών για την Π.Ε. Θεσπρωτίας (Ηγουμενίτσα), ενώ οι υπόλοιποι χάρτες της Ηπείρου (ΠΕ Άρτας, ΠΕ Θεσπρωτίας (εκτός του προκαποδιστριακού ΟΤΑ Ηγουμενίτσας), ΠΕ Πρέβεζας (εκτός προκαποδιστριακού ΟΤΑ Πρέβεζας) προκηρύχθηκαν πρόσφατα και αναμένεται να καταρτιστούν το επόμενο διάστημα, με τελικό στόχο την ανάρτησή τους στις αρχές του 2019.
Ο κ. Φάμελλος παραδέχθηκε ότι υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα στην Ήπειρο με τους δασωμένους αγρούς, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νομοτεχνικών παρεμβάσεων μελλοντικά. «Αν και δεν αλλάξαμε όλη τη νομοθεσία, κάναμε σημαντικά πράγματα. Υπάρχουν ζητήματα που θα δούμε και αργότερα. Γι’ αυτό θα ξαναέρθουμε εδώ», ανέφερε.
«ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ»Την ανάγκη να στηριχτεί η παραγωγική ανασυγκρότηση της Ηπείρου στα περιβαλλοντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της περιοχής, είχε επισημάνει στην αρχή της παρέμβασής του ο αναπληρωτής υπουργός, λέγοντας ότι «για την Ήπειρο, το περιβάλλον είναι η ανάπτυξη».
«Τομείς όπως ο αγροτοδιατροφικός, ο τουρισμός και η μεταποίηση εξαρτώνται και συνδέονται με το περιβάλλον και την ιδιαίτερη αξία των πόρων της περιοχής.
Συνεπώς, όλες οι περιοχές αξίας περιβάλλοντος της Ηπείρου, όπως είναι η Παμβώτιδα, ο Καλαμάς, ο Αμβρακικός, η Πίνδος, τα Τζουμέρκα, η ακτή του Ιονίου, απαιτούν ολοκληρωμένες λύσεις.
Διότι, εδώ και χρόνια, η υποτίμηση του περιβάλλοντος λειτούργησε ως τροχοπέδη με δυσμενείς επιπτώσεις στην ισόρροπη ανάπτυξη της περιφέρειας», ανέφερε χαρακτηριστικά και κατέληξε: «Για να πάψει η Ήπειρος να κατατάσσεται στις φτωχότερες περιφέρειες της Ευρώπης, δεν αρκεί μόνο η βούληση και τα εργαλεία που αναπτύσσονται κεντρικά από την Πολιτεία.
Χρειάζεται και η βούληση και η δέσμευση της αυτοδιοίκησης, των κοινωνικών φορέων και των πολιτών. Πρέπει όλοι μαζί, με οργανωμένο, συντεταγμένο και θεσμικό τρόπο, να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί και να δουλέψουμε μαζί, για να αξιοποιήσουμε το δυναμικό και τους πόρους της Ηπείρου και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των πολιτών».
Αναφορά σε φυσικό αέριο χωρίς χρονοδιαγράμματα
Γενικόλογες ήταν οι αναφορές του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη σε ζητήματα της Ηπείρου, χωρίς να προσθέσει κάτι ουσιαστικό, καθώς τα περισσότερα ήταν γνωστά.
Σε ό,τι αφορά τον χωροταξικό σχεδιασμό, ανέφερε ότι προτεραιότητα για το υπουργείο είναι το τοπικό χωροταξικό του δήμου Ιωαννιτών, ενώ έκανε μια σύντομη αναφορά στην αναγκαιότητα ολοκλήρωσης των μέτρων προστασίας για τη λίμνη.
Εξίσου γενική ήταν και η αναφορά του για το φυσικό αέριο, λέγοντας πως υπάρχει σχέδιο ανάπτυξης σε 42 πόλεις στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται τα Γιάννενα, η Άρτα, η Πρέβεζα και η Ηγουμενίτσα.
«Το πρόβλημα είναι ότι δε διασυνδέεται η περιοχή με αγωγούς. Άρα πρέπει να βρεθεί τρόπος είτε από μόνιμες εγκαταστάσεις στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, όπου θα μεταφέρεται υγροποιημένο αέριο, είτε άλλος τρόπος μεταφοράς», τόνισε, χωρίς, όμως, να μιλήσει με χρονοδιαγράμματα.
Τέλος, στάθηκε και στις έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα, ενημερώνοντας για το σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες στην Ήπειρο και στο Ιόνιο, αρκούμενος να σημειώσει πως «μπορούν να δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην Ήπειρο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου