ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μήνυμα για επενδύσεις θα στείλει ο Ντόναλαντ Τραμπ στη συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρα – Τι θα ζητήσει για αντάλλαγμα.
Η ροή των επενδύσεων των ΗΠΑ στην Ελλάδα λαμβάνει μία πιο επείγουσα μορφή, καθώς η κυβέρνηση Tραμπ προσπαθεί να ενισχύσει την οικονομική και αμυντική συνεργασία των ΗΠΑ με έναν βασικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του CNBC. Όπως αναφέρει, οι δύο ηγέτες θα επικεντρωθούν στις επενδύσεις και στη διμερή συνεργασία στον τομέα της ενέργειας.
«Τα αποθέματα πετρελαίου της Ελλάδας υπολογίζονται στα 950 εκατ. βαρέλια», δήλωσε ο Κωστής Σταμπολής, εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη (ΙΕΝΕ). Μεγάλες εταιρίες από τον κλάδο της ενέργειας προσπαθούν να επωφεληθούν από τους υδρογονάνθρακες της χώρας στα ύδατα που περιβάλλουν τη νότια Κρήτη και την περιοχή των Γρεβενών στη βόρεια Ελλάδα, κοντά στη διαδρομή του Αδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου.
Μεγάλες ευκαιρίες στην ενέργεια
Τον Ιούνιο, η Ελλάδα ενέκρινε αιτήσεις που υποβλήθηκαν από κοινοπραξία της Total, της ExxonMobil και της «Ελληνικά Πετρέλαια» για την άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Κρήτη. Ταυτόχρονα, «η Ελλάδα είναι δυνητικός πελάτης για τις εξαγωγές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) από τις ΗΠΑ. Η Ελλάδα σχεδιάζει να αυξήσει τις εισαγωγές ΥΦΑ το επόμενο έτος», λέει ο κ. Σταμπόλης. «Έχει επεκτείνει τις λιμενικές εγκαταστάσεις κοντά στον Πειραιά και σχεδιάζει να κατασκευάσει έναν πλωτό σταθμό αποθήκευσης ΥΦΑ στην Αλεξανδρούπολη στη βόρεια Ελλάδα».
Το αντάλλαγμα
Αυτό που θα ζητήσουν οι ΗΠΑ θα είναι η επέκταση της συμφωνίας για τη χρήση της ναυτικής βάσης των ΗΠΑ στο κόλπο της Σούδας στην Κρήτη και η αναβάθμιση του ελληνικού στόλου των στρατιωτικών F-16. Η βάση διαδραματίζει καίριο στρατηγικό ρόλο στο σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για την καταπολέμηση του ISIS και της τρομοκρατίας και για την προστασία των ενεργειακών οδών στη Μέση Ανατολή και τον Περσικό Κόλπο. Επιπλέον, πηγές ανέφεραν ότι ενδέχεται να υπάρχουν σχέδια για μία δεύτερη στρατιωτική βάση στη νότια Κρήτη.
Με το πολιτικό τοπίο της Τουρκίας να γίνεται ολοένα και πιο ασταθές μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 εναντίον του Προέδρου Recep Tayyip Erdogan και την έκκληση της Γερμανίας να τερματιστούν οι προσδοκίες της Τουρκίας για την ένταξη στην ΕΕ, η Ελλάδα θα μπορούσε να διαδραματίσει πιο στρατηγικό στρατιωτικό ρόλο για τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, όπως επίσης και η Βόρεια Αφρική.
Η συνάντηση έρχεται σε μία περίοδο που οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις “βράζουν”. Οι εντάσεις αυξάνονται σε πλήθος ζητημάτων, μεταξύ των οποίων και οι σχέσεις της Άγκυρας με τη Ρωσία, καθώς η χώρα απομακρύνεται από τη συμμαχία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Δημιουργία επενδυτικών σχέσεων
Σύμφωνα με το CNBC, αναμένεται ότι οι Τραμπ και Τσίπρας θα εξετάσουν τρόπους για να ανοίξουν την «κάνουλα» ροής κεφαλαίων από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα. «Παρά την υποχώρηση της ύφεσης κατά το πρώτο τρίμηνο, η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 1,8% φέτος και κατά 2,6% το 2018, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Και το ΔΝΤ και άλλοι πιστωτές πλησιάζουν σε μία συμφωνία για το πρόγραμμα των 86 δισ. ευρώ της χώρας, μετά την έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο των πρόσθετων φορολογικών και συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος».
Όπως αναφέρει επίσης το δημοσίευμα, κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός προσπάθησε να εξασφαλίσει μια πιο ευέλικτη στάση από το ΔΝΤ για να καταφέρει να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και να παραμείνει Ελλάδα σε καλό δρόμο για να βγει από το μνημόνιο το επόμενο καλοκαίρι.
Ο στόχος του Έλληνα πρωθυπουργού είναι να ανακτήσει την πλήρη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές ομολόγων και να αφήσει πίσω του τη βοήθεια από πιστωτές. Τον Ιούλιο, η Ελλάδα βγήκε στις αγορές για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, εκδίδοντας πενταετές ομόλογο με μέση απόδοση 4,66%. Η Ελλάδα αναμένεται να επανέλθει στην αγορά ομολόγων και πάλι μέσα στους επόμενους 12 μήνες.
Έτοιμοι οι Αμερικάνοι επενδυτές
Ήδη υπάρχουν ενδείξεις ότι οι Αμερικανοί επενδυτές είναι πιο πρόθυμοι να αναλάβουν ελληνικό ρίσκο. Η πρόσφατη εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της Ελλάδας από την Calamos Investments, ήταν μία ψήφος εμπιστοσύνης στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Η συμφωνία για τη συμμετοχή με 75% στην ασφαλιστική εταιρεία – θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος – πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο μέσω της κοινοπραξίας των εταιρειών Calamos και Exin Partners. Η Calamos Investments είναι μια παγκόσμια επιχείρηση επενδύσεων με περιουσιακά στοιχεία άνω των 20 δισ. δολαρίων. Η Exin είναι ολλανδική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην ασφάλιση και τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων.
Ο hedge fund manager Kyle Bass, ιδρυτής της Hayman Capital Management, είναι επίσης αισιόδοξος για τις προοπτικές των ελληνικών μετοχών και ομολόγων. Πιστεύει ότι ορισμένοι κλάδοι, όπως οι τραπεζικές μετοχές, έχουν υποτιμηθεί πολύ – διαπραγματεύονται στο ένα τέταρτο της λογιστικής τους αξίας – και θα πραγματοποιήσουν ράλι κατά το επόμενο έτος, εάν υπάρξει πολιτική αλλαγή.
Ο Diego Ferro, επικεφαλής επενδύσεων της Greylock Capital Management, ενός hedge fund που διαχειρίζεται assets ύψους 1 δισ. δολαρίων και συμμετέχει στην αναδιάρθρωση των ομολόγων της Ελλάδας, λέει ότι έχει εξασφαλίσει σημαντικές αποδόσεις από τις επενδύσεις ομολόγων στην Ελλάδα. Αλλά πολλοί επενδυτές δεν αισθάνονται άνετα να επενδύουν σε υποτιμημένα, υψηλής απόδοσης περιουσιακά στοιχεία. “Οι άνθρωποι εξακολουθούν να ανησυχούν για την αστάθεια, αν και η ελληνική οικονομία είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση”, δήλωσε ο Ferro.
Αυτό μπορεί να αλλάξει σύντομα, καθώς πολλοί επενδυτές πιστεύουν ότι η Ελλάδα έχει ήδη φτάσει στον “πάτο” και η ελληνική οικονομία είναι έτοιμη για μια ανοδική πορεία, αναφέρει το CNBC.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου