Κραυγή αγωνίας, εκπέμπουν τα περισσότερα ΜΜΕ Ιωαννίνων, για την τύχη της λίμνης μας, της ωραίας Παμβώτιδάς μας, η οποία αργοπεθαίνει από έλλειψη νερού. Πάρα πολλά είναι επίσης, εδώ και μήνες, τα προβλήματα ύδρευσης που αντιμετωπίζει η πόλη των Ιωαννίνων, οι οικισμοί του λεκανοπεδίου και πολλά χωριά σε ολόκληρη την Ήπειρο.
Υπάρχουν βέβαια και ορισμένοι σχολιαστές, όπως οι φίλοι μου κα Β. Στασινού και κ. Γ. Τζαφάς, που μας...
αποδίδουν ευθύνες για την κατάντια της λίμνης μας, ισχυριζόμενοι, δήθεν, ότι δεν μερίμνησαμε για την έγκαιρη έγκριση του έργου, που έχω προτείνει από το 1989 για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος της Παμβώτιδας και την ύδρευση του Νομού μας.
Προς αποκατάσταση της αλήθειας και για τη σωστή και αντικειμενική ενημέρωση της Γιαννιώτικης Κοινωνίας και όχι μόνον –αφού η λίμνη Ιωαννίνων είναι συνυφασμένη με την ιστορία, την τύχη και τη ζωή όλων των Ηπειρωτών– επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω συνοπτικά το ιστορικό του μελετηθέντος και προταθέντος έργου, με τίτλο: «Αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού των ποταμών της οροσειράς της Πίνδου», το οποίο υπέβαλα προς έγκριση στην Ενωμένη Ευρώπη, εδώ και σχεδόν τριάντα (30) χρόνια.
Ο τότε Γάλλος Καμμισσάριος κ. Le Grass, απευθυνόμενος σε μένα, όταν τον επισκέφθηκα στις Βρυξέλλες, μου είπε:
- Καταθέσατε κ. Καλογιάννη, προς έγκριση, μία μελέτη, που είναι τόσο απλή, ρεαλιστική και αξιόπιστη, την οποία διστάζουμε να πιστέψουμε! Μήπως έχει κανένα ψεγάδι και το κρύβετε;
Είχαν προηγηθεί, βέβαια, αναφορές ορισμένων τοπικών «ταγών» και «φορέων» που δηλητηρίαζαν το κλίμα, διαδίδοντας ότι η μελέτη μας ήταν ατεκμηρίωτη, αβασάνιστη και ανεφάρμοστη. Οποία κατάντια τους! Με Αναφορές και υπομνήματα, τα οποία κοινοποιούσαν προς όλους τους εκάστοτε (από του έτους 1989 μέχρι σήμερα) Πρωθυπουργούς, Υπουργούς, Περιφερειάρχες, Νομάρχες και Διευθυντές αρμοδίων Υπηρεσιών, επιχειρούσαν (για ποιους λόγους άραγε;) να μας συκοφαντήσουν και να αποδυνάμώσουν το αξιόπιστο έργο μας.
Αυτές τις δόλιες και ύπουλες μεθοδεύσεις μετήρχοντο και μετέρχονται, και μάλιστα εν αγνοία ημών, ώστε να μην είναι δυνατή η έγκαιρη αντιμετώπισή τους.
- Απάντησα στον κ. Le Grass: Η μελέτη μας είναι τόσο κρυστάλλινη, όσο και τα νερά των πηγών των ποταμών της οροσειράς της Πίνδου.
- Και μία ακόμη ερώτηση κ. Καλογιάννη, μου είπε ο Le Grass. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν Μηχανικοί να κατανοήσουν και υιοθετήσουν την απλή και αξιόπιστη αυτή μελέτη σας;
Απάντησα ότι υπήρχαν πολλοί, με πρώτον τον κ. Ραφαήλ Μωϋσή, Διευθύνοντα Σύμβουλο, τότε, της ΔΕΗ. Αλλά ο φθόνος δεν τους επέτρεπε …
- Le Grass: Πηγαίνετε κ. Καλογιάννη στην Ελλάδα και θα σας απαντήσουμε εγγράφως.
Πράγματι, πριν επιστρέψω στην Ελλάδα, τα εντεταλμένα Όργανα της Ε.Ε., με την υπ’ αριθ. 15-05-95/VI/059498 ΟΔΗΓΙΑ τους, απευθυνόμενα προς τα αρμόδια Υπουργεία της χώρας μας, καταδίκαζαν την συνταχθείσα τότε, από το Υπουργείο Δημοσίων Έργων, πολυσύνθετη και πολυδάπανη μελέτη που προέβλεπε την ύδρευση της πόλεως Ιωαννίνων και τον εμπλουτισμό της λίμνης μας με νερά προερχόμενα από το Μετσοβίτικο παραπόταμο, νερά που ήταν κορεσμένα από την ιλύ και τους ρύπους, με βέβαιο κίνδυνο μετατροπής της λίμνης μας σε απέραντο βάλτο, και εισηγούνταν την έγκριση της υποβληθείσας μελέτης μας.
Η οποία, ως οι ίδιοι διαπίστωναν, είναι απολύτως εφαρμόσιμη, ολιγότερο δαπανηρή, ολιγότερο επαχθής για το περιβάλλον, δυναμένη να εξασφαλίσει πολλαπλή και πολυδύναμη χρήση του νερού των ποταμών της οροσειράς της Πίνδου, για ύδρευση, εμπλουτισμό της λίμνης, άρδευση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Από τότε η Οριστική μελέτη μας εγκρίθηκε:
1) Από δέκα (10) συναρμόδια Υπουργεία, αρχής γενομένης από το Υπουργείο Δημοσίων Έργων με υπογραφή του τότε Υπουργού Σταύρου Ελ. Καλογιάννη.
2) Από όλα τα Διοικητικά Συμβούλια της ΔΕΗ, με ομόφωνη απόφασή τους, από την εποχή του Διευθύνοντος κ. Νέζη, μέχρι τις μέρες μας.
Η αξιόπιστη ιδέα, η μοναδική εγκεκριμένη μελέτη μας προβλέπει:.
• Συγκράτηση ποσοστού μόλις τρία επί τοις εκατό (3%) της συνολικής ετήσιας δυναμικότητας των νερών του ποταμού Αώου και μάλιστα μόνον κατά τη χειμερινή περίοδο, όταν τα νερά χύνονται στο Αδριατικό Πέλαγος.
• Ανύψωση κατά 150 μ. και αποθήκευση – φιλοξενία αυτών, στον υφιστάμενο Ταμιευτήρα της ΔΕΗ που βρίσκεται στις Πολιτσές Μετσόβου ( υψόμετρο 1+350μ.).
• Απόδοση των νερών αυτών κατά τη θερινή περίοδο, με ομαλή, συνεχή και αέναη ροή τους στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων και προς τα Ιόνια Νησιά, για την ύδρευση της πόλεως Ιωαννίνων, της-Άρτας, της Πρεβέζης, της Ηγουμενίτσας, με βέβαιη προοπτική να καλύψουν και τις οξύτατες ανέγκες της Κέρκυρας.
• Εξυγίανση και εμπλουτισμό της λίμνης Παμβώτιδας.
• Άρδευση του ευρύτερου λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.
• Παράλληλη παραγωγή «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής υδατόπτωσης 1200 μ. και παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας τέτοιας, ώστε να καθιστά το όλο έργον βιώσιμο, χωρίς οι Δήμοι και το Ελληνικό Δημόσιο να καταβάλλουν ούτε ένα Ευρώ.
Η απλή αυτή πρόταση προκάλεσε, αντί συγχαρητηρίων προς τον συντάξαντα, θύελλα αντιδράσεων και διαμαρτυριών ορισμένων τοπικών «Ταγών» και «Οικολογικών» Οργανώσεων. Γι’ αυτό καθυστερεί το έργο.
Αυτές οι άναρθρες κραυγές ανωνύμων και επωνύμων «Γιαννιωτών», οι καταγγελίες και αναίτιες προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθυστερούν την ολοκλήρωση του έργου. Παρ’ όλα αυτά η κα Στασινού και ο κ. Τζαφάς περί άλλων τυρβάζουν. Παράλληλα έχουν εξαφανιστεί οι «Οικολογικές οργανώσεις» που τότε αντιδρούσαν λυσσαλέα (τι εξυπηρετούσαν αλήθεια;) και σήμερα προσποιούνται ότι δεν βλέπουν την κατάντια της λίμνης μας. Τα ίδια ισχύουν και για τους τοπικούς Φορείς, όπως «οι Παλιοί Γιαννιώτες» και τα Επιμελητήρια.
Όμως η Παμβώτιδά μας, έχει μεταβληθεί σε απέραντο βάλτο. Σήμερα, πάρα πολλοί μας θυμούνται και αναρωτιώνται καθημερινά: Τι συμβαίνει αλήθεια; Που χάθηκαν οι ευαίσθητοι συμπολίτες μας που έχυναν μέχρι πρόσφατα κροκοδείλια δάκρυα; Γιατί ουδείς αρμόδιος συγκινείται;
Σε κάθε περίπτωση, μόνον για έλλειψη ενδιαφέροντος για τον εμπλουτισμό της Παμβώτιδας και την ύδρευση του λεκανοπεδίου δεν μπορεί κανείς να μας ψέξει, όταν προς χάρη αυτών, δαπανήσαμε μια περιουσία ολόκληρη και αναλώσαμε ακριβώς το ένα τρίτο του χρόνου της ζωής μας (από τα 87 μου χρόνια, τα 29).
Αυτή είναι η ωμή αλήθεια αξιότιμοι κύριοι Διευθυντές.
Γι’ αυτό και εμείς συνεχίζουμε, τον αγώνα τον καλόν, για την ολοκλήρωση του μεγαλόπνοου αυτού έργου, προς όφελος του τόπου μας. Κι έχουμε συμπαραστάτες τους άδολους συμπολίτες μας, ένα τεράστιο επιστημονικό δυναμικό πολλών ειδικοτήτων που μελέτησε και στηρίζει το έργο και τις Υπηρεσίες δέκα (10) Υπουργείων, οι οποίες έλεγξαν και ενέκριναν την πρότασή μας.
Πιστεύω ότι το αναπτυξιακό Συνέδριο που γίνεται στα Ιωάννινα, αποτελεί μοναδική ευκαιρία, για να πρχωρήσει η υλοποίηση της πρότασής μας.
Με αγάπη
Ελευθέριος Στ. Καλογιάννης
Πρώην Βουλευτής Ιωαννίνων
Κοινοποίηση
-κ. Αλ. Τσίπρα, Πρωθυπουργό
-κ. Κυρ. Μητσοτάκη, Πρόεδρο Νέας Δημοκρατίας
-Αρχηγούς Κομμάτων αντιπολίτευσης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου