Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

ΕΦΚΑριστούμε αλλά δεν αντέχουμε άλλο...





Στέργιος Ζιαμπάκας



«Καμπανάκι» για τον ΕΦΚΑ χτύπησε η κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης έρχεται πρώτος (και με διαφορά) στις... τάσεις φυγής των υπαλλήλων,σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε χθες το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης για τον πρώτο κύκλο του νέου συστήματος μετατάξεων.

Συνολικά, 1.117 δημόσιοι υπάλληλοι υπέβαλαν αιτήσεις στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα της κινητικότητας, διεκδικώντας 721 θέσεις, από τις συνολικά 801 διαθέσιμες.
Ο ΕΦΚΑ αποτελεί τον δημόσιο οργανισμό που «προσέφερε» τη μεγαλύτερη μάζα υπαλλήλων που επιθυμούν να αλλάξουν εργασιακό περιβάλλον: συγκεκριμένα 125 υπαλλήλους, τη στιγμή που ο δεύτερος στη σειρά φορέας (ΟΣΥ Α.Ε.) από τον οποίο προέρχονται οι αιτούμενοι μετάταξη ή απόσπαση καταγράφει μόλις 64 εργαζομένους που θέλουν να τον... αποχαιρετήσουν.



Λίγοι εργαζόμενοι για μεγάλο όγκο δουλειάς
Η περίπτωση του ΕΦΚΑ επιβεβαιώνει εκτιμήσεις που συζητούνταν στις τάξεις των δημοσίων υπαλλήλων πριν ακόμη από την έναρξη της κινητικότητας.
Εν όψει της εφαρμογής της αλλά και νωρίτερα -προτού δηλαδή ενοποιηθούν τα ασφαλιστικά ταμεία- πολλοί δήλωναν βέβαιοι ότι οι εργαζόμενοι στην ασφάλιση θα επιχειρήσουν να αδράξουν οποιαδήποτε ευκαιρία τούς προσφερθεί για αλλαγή εργασιακής καθημερινότητας.
Ο λόγος; Ο διαρκής μεγάλος φόρτος εργασίας ως συνέπεια της υποστελέχωσης, το «βασανιστήριο» της πίεσης του εξυπηρετούμενου κόσμου που -πολλές φορές δικαιολογημένα- αγανακτούσε αναμένοντας την έκδοση της σύνταξής του, αλλά και η ψυχοφθόρα -και για τους ίδιους τους δημοσίους υπαλλήλους- γραφειοκρατία.
Να σημειωθεί ότι η γενικότερη ιδέα της κινητικότητας περιλάμβανε ακριβώς και αυτό: να διαπιστωθεί, αρχικά, ποιοι είναι οι «κακοί» εργασιακοί χώροι, από τους οποίους θέλουν να... απαλλαγούν οι εργαζόμενοί τους και εφόσον κριθεί ότι απαιτούνται προσθήκες σε ανθρώπινο δυναμικό να υλοποιηθούν με τις κατάλληλες σε αριθμό στοχευμένες προσλήψεις.
Αν αυτές οι προσλήψεις αποτελέσουν ένα επόμενο «στοίχημα», με στόχο την ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος, θα αποδειχθεί στο μέλλον...
Από την άλλη, ένας ακόμη υποστελεχωμένος φορέας έρχεται μακράν πρώτος στις προτιμήσεις των προς μετάταξη υπαλλήλων.
Πρόκειται για το ΑΣΕΠ. Οι 8 στις 10 θέσεις που -σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του αρμόδιου υπουργείου- ήρθαν πρώτες στις προτιμήσεις των ενδιαφερομένων ανήκουν στο Ανεξάρτητο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού, που προσέφερε συνολικά 29 θέσεις.
Σε αυτή τη μαζικότητα των αιτημάτων, σύμφωνα με γνώστες των... ενδοτέρων της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, συντέλεσε το κύρος του ΑΣΕΠ -να σημειωθεί ότι στην 20χρονη ιστορία του δεν έχει βρεθεί ποτέ στο επίκεντρο σκανδαλολογίας-, η πολύ ξεκάθαρη διοικητική δομή του, καθώς και η ανεξαρτησία που έχει ως Αρχή.
Οι υπόλοιπες 2 θέσεις της πρώτης δεκάδας των προτιμήσεων ανήκουν στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Το ενδιαφέρον που συγκέντρωσε το συγκεκριμένο -νεοσύστατο, συγκριτικά με τα υπόλοιπα- υπουργείο φέρεται να πηγάζει από τις νέες και σύγχρονες αρμοδιότητες που έχει να προσφέρει στους δημοσίους υπαλλήλους, ειδικά σε όσους έχουν εξειδικευμένα προσόντα.
Ενα ακόμη ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο αφορά την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Από τις 80 συνολικά θέσεις της κινητικότητας που δεν συγκέντρωσαν καμία αίτηση, πάνω από τις μισές (οι 42) ανήκουν στην ΑΑΔΕ (η οποία προσέφερε συνολικά 163 θέσεις, όλες με απόσπαση).
Οι αιτήσεις που υπέβαλαν οι 1.117 υπάλληλοι αφορούσαν συνολικά 7.449 θέσεις. Δηλαδή κάθε αίτηση αφορούσε -κατά μέσο όρο- 7 θέσεις, στοιχείο που δείχνει ότι τουλάχιστον η πλειονότητα των συμμετεχόντων στη διαδικασία επιθυμεί διακαώς να αλλάξει θέση εργασίας.
Το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης δηλώνει «αρκούντως ικανοποιημένο» από την εξέλιξη του συστήματος κινητικότητας.
Για τρεις λόγους:
α) για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων,
β) για την επιτυχία του ψηφιακού και τεχνικού σκέλους, και
γ) για τη συμμετοχή των υπαλλήλων, σχολιάζοντας επ’ αυτού ότι παρότι συνηθίζεται κάθε τι νέο στο Δημόσιο να αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη, εν προκειμένω η κινητικότητα προσέλκυσε το ενδιαφέρον των εργαζομένων.
Στον επόμενο 1,5 μήνα τα αιτήματα των προς μετακίνηση υπαλλήλων θα αξιολογηθούν και, όσες μετατάξεις ή αποσπάσεις εγκριθούν, υπολογίζεται ότι θα υλοποιηθούν μεταξύ Φεβρουαρίου-Μαρτίου.
Ακολούθως, θα δοθεί εκκίνηση στον δεύτερο κύκλο κινητικότητας, για τον οποίο θεωρείται δεδομένο ότι θα είναι πολύ πιο «δυναμική» η συμμετοχή των φορέων που ζητούν προσωπικό, αλλά και των ενδιαφερόμενων υπαλλήλων.
Εφόσον οι ΟΤΑ ψηφιοποιήσουν τα οργανογράμματά τους (βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή των φορέων στην κινητικότητα), καλά πληροφορημένες πηγές εκτιμούν ότι τα αιτήματα για μετακινήσεις από δήμο σε δήμο θα είναι μαζικά.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου