Οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές από τις αρχές της δεκαετίας έχουν αλλάξει αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο τον θρησκευτικό χάρτη της Ευρώπης καθώς ο μεγαλύτερος όγκος των ροών αυτών προέρχεται από μουσουλμανικά κράτη.
Σύμφωνα με έρευνα του PEW Research Center, που το αμερικανικό κέντρο πραγματοποίησε πέρυσι αλλά έδωσε στην δημοσιότητα πρόσφατα από τα 4,7 εκατ. ανθρώπων που προστέθηκαν στην Ευρώπη μέσω μετανάστευσης και προσφυγικών ροών, το διάστημα από 2010 - 2016, τα 3,48 εκατ. αφορούν μουσουλμάνους στο θρήσκευμα.
Παράλληλα στην Γηραιά ήπειρο ο μη μουσουλμανικός πληθυσμός έχει μειωθεί κατά 1,67 εκατ. με τον μουσουλμανικό στον αντίποδα να έχει αυξηθεί κατά 2,92 εκατ.. Τα παραπάνω νούμερα που προκύπτουν από την διαφορά γεννήσεων και θανάτων. Στο μέλλον η "ψαλίδα" αναμένεται να ανοίξει περισσότερο καθώς η μέση ηλικία των μουσουλμάνων που ζουν στην Ευρώπη είναι τα 30,4 έτη, 13 λιγότερα από ότι ο μέσος όρος των άλλων Ευρωπαίων (43,8 έτη).
Είναι χαρακτηριστικό ότι 50% όλων των μουσουλμάνων στην Ευρώπη σήμερα είναι κάτω των 30 ετών όταν από τα άλλα θρησκεύματα είναι ελάχιστα κάτω από το 1/3 (32%). Παράλληλα η κάθε μουσουλμάνα στην ήπειρο μας φέρνει στον κόσμο 2,6 παιδιά κατά μέσο όρο έναντι 1,6 των μη μουσουλμάνων μητέρων.
Σε ότι αφορά τις χώρες που συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο πληθυσμό μουσουλμάνων την πρώτη έχει η Κύπρος με 25,4% (σ.σ. στην συντριπτική τους πλειοψηφία Τουρκοκύπριοι και έποικοι) και ακολουθεί η Βουλγαρία με 11,1% όπου αφορά κυρίως στην τουρκική μειονότητα. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι δεν έχουν συμπεριληφθεί στην έρευνα τα δυτικά Βαλκάνια όπου σε αρκετές περιοχές (Αλβανία, Βοσνία, Κόσοβο, ΠΓΔΜ) υπάρχουν μεγάλοι μουσουλμανικοί πληθυσμοί.
Στην χώρα μας η εκτίμηση του PEW κάνει λόγο για μουσουλμανικό πληθυσμό της τάξης του 5,7% του συνολικού πληθυσμού, δηλαδή περίπου 620.000 άτομα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και οι Έλληνες Μουσουλμάνοι της Θράκης που κινούνται στα επίπεδα των 100.000. Το υπόλοιπο ποσοστό μοιράζεται σε μετανάστες και πρόσφυγες, τόσο παλαιότερους (π.χ. από την Αλβανία) όσο και νεότερους από τις ροές που προέκυψαν κυρίως μετά τον 2010.
Τέλος σύμφωνα με την ίδια έρευνα οι Έλληνες συγκαταλέγονται ανάμεσα στους λαούς που στην πλειοψηφία τους έχουν αρνητική εικόνα για τους μουσουλμάνους. Συγκεκριμένα το ποσοστό των ερωτηθέντων Ελλήνων που δήλωσαν ότι έχουν αρνητικοί εικόνα για τους μουσουλμάνους διαμορφώνεται σε 65% και ακολουθεί αυτό των Ούγγρων (72%), των Ιταλών (69%) και των Πολωνών. Στον αντίποδα οι λιγότερες αρνητικές γνώμες καταγράφονται σε Βρετανία (28%), Γερμανία και Γαλλία (29%).
Με στοιχεία από το PEW Research Center
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου