Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Ντόμινο ανατροπών στον ΕΝΦΙΑ του 2018
Στον κλοιό της Εφορίας θα βρεθούν και φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Μόνο από τον ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν το Δημόσιο βάζει στα ταμεία του κάθε χρόνο τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ.


Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, αν προλάβουν στο υπουργείο Οικονομικών, θα ανακοινωθούν στο τέλος Μαρτίου και αναμένεται να φέρουν τα πάνω κάτω στην αγορά προκαλώντας παράλληλα ντόμινο ανατροπών σε φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα όπως μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές κ.λπ.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει ανακοινώσει ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες. Ο νέος λογαριασμός θα έρθει μέχρι τον ερχόμενο Αύγουστο ενώ η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί έναντι των δανειστών ότι σε περίπτωση που με την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών δεν επιτυγχάνεται ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ θα γίνουν παρεμβάσεις στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ. Οι αλλαγές στους συντελεστές αναμένεται να αποφασιστούν τον Μάιο και αν τελικά υπάρξουν παρεμβάσεις τα σπασμένα των νέων αντικειμενικών θα κληθούν να πληρώσουν οι έχοντες μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Ο ΕΝΦΙΑ πνίγει τα νοικοκυριά. Όπως άλλωστε έδειξε η έρευνα της Κάπα Research που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της ΠΟΜΙΔΑ, τέσσερις στους δέκα ιδιοκτήτες ακινήτων δυσκολεύονται να τον πληρώσουν ενώ ένας στους τέσσερις αδυνατεί να τον εξοφλήσει. Συγκεκριμένα, το 38,3% δηλώνει ότι θα δυσκολευτεί να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ και το 25,4% ότι δεν θα μπορέσει να το κάνει. Στην ερώτηση τι θα κάνουν στο μέλλον αν δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους, το 15,8% δηλώνει ότι θα προσπαθούσε να τα πουλήσει σε τιμή χαμηλότερη της αντικειμενικής και το 33,4% σε τιμή ίση με την αντικειμενική ενώ το 8,6% θα αφήσει να τα κατάσχει το Δημόσιο.

Εισοδήματα από ακίνητα

Στους άτυχους της φετινής χρονιάς είναι και όσοι εισέπραξαν εισοδήματα από ενοίκια μέσα στο 2017. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν φόρο για τα εισοδήματα αυτά από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 15% ενώ αν τα έσοδα υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν και με την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Ακόμη και αν κάποιος δεν έχει εισπράξει τα εισοδήματα από τα ενοίκια, ο φόρος θα πρέπει να καταβληθεί κανονικά καθώς η μόνη περίπτωση η εφορία να κάνει τα στραβά μάτια, είναι να υπάρχει αγωγή εξώσεως ή δικαστική απόφαση.

Οι συντελεστές

Τα εισοδήματα που εισπράττουν οι φορολογούμενοι από ακίνητα φορολογούνται με συντελεστές που ξεκινούν από 15% και φθάνουν ακόμη και το 45% ως εξής:

– 15% για το τμήμα ετησίου εισοδήματος από 1 μέχρι 12.000 ευρώ,

– 35% για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ,

– 45% για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τα 35.001 και άνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου