Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Τελετή Βράβευσης αριστούχων μαθητών Δ. Ιωαννιτών (28-1-2017) Ομιλία Δημάρχου Ιωαννιτών, Θωμά Μπέγκα









Αγαπητά μου παιδιά

Αγαπητοί γονείς

Κυρίες και κύριοι επίσημοι προσκεκλημένοι

Αρχικά να σας καλωσορίσω στην τελετή βράβευσης που οργανώνει κάθε χρόνο ο Δήμος μας, για τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων που αρίστευσαν κατά το προηγούμενο σχολικό έτος, καθώς και για τους μαθητές που επιλέχθηκαν στη Βουλή των Εφήβων.

Είναι μια τελετή στην οποία ομολογώ πως κάθε χρόνο παρευρίσκομαι με ιδιαίτερη χαρά.

Αυτό γιατί οι πρωταγωνιστές της, εσείς οι αριστούχοι μαθητές μας δίνετε τη δυνατότητα να αισιοδοξούμε, να ελπίζουμε και να ονειρευόμαστε ένα καλύτερο αύριο για τη χώρα μας.

Μας θυμίζετε πως όλη η προσπάθεια που κάνουμε πρέπει να είναι προς όφελος της νέας γενιάς με στόχο να μην επαναλάβει τα λάθη που έκανε η δική μας αλλά αντίθετα να προοδεύσει, να καινοτομήσει και να οδηγήσει την πατρίδα μας εκεί που της αξίζει.



Για να συμβεί αυτό χρειάζεται μία βασική επένδυση.

Η επένδυση στη γνώση.

Το αναμνηστικό δίπλωμα που παίρνετε σήμερα μπορεί να μην έχει υλική αξία. Θα σας συντροφεύσει όμως στη ζωή σας με αυτό που συμβολίζει. Την αναγνώριση της προσπάθειας και του μόχθου που κρύβεται πίσω από κάθε στόχο που κατακτάτε.

Θα σας θυμίζει παράλληλα πως η γνώση μπορεί να κατακτάται με κόπο, αλλά είναι το πιο ισχυρό εφόδιο στις προκλήσεις που θα συναντήσετε σε όλη σας τη ζωή.

Χρειάζεται όμως η γνώση να συνδυαστεί με το ήθος, την ελευθερία της σκέψης, την ευγενή άμιλλα, τη βελτίωση της προσωπικότητας, τη δημιουργική φιλοδοξία, τον ανθρωπισμό, την αλληλεγγύη, τη δημοκρατία.

Όλες αυτές τις αξίες που πρεσβεύει η παιδεία κι ο πολιτισμός μας, οι οποίες δυστυχώς τα τελευταία χρόνια φθίνουν.

Στην εποχή που ζούμε θεωρώ πολύ σημαντικό η παιδεία που παρέχεται στους νέους της χώρας μας να σταθεί με ακόμα περισσότερη ένταση στην αξία της συνεργασίας, της ομαδικότητας της κοινής προσπάθειας η οποία θωρακίζει την κοινωνία μας απέναντι σε επικίνδυνες αντιλήψεις και φαινόμενα που διχάζουν.

Είναι στα δικά σας χέρια η αλλαγή αυτής της κατάστασης.

Εσείς μπορείτε να πρωταγωνιστήσετε στις αλλαγές που θέλετε να γίνουν, αρκεί να μείνετε πιστοί στα ιδανικά και στις αρχές σας.

Κλείνοντας θα ήταν παράλειψη να μην τονίσω πως η σημερινή βράβευση είναι και μια αναγνώριση στους εκπαιδευτικούς αλλά και τους γονείς σας που στέκονται δίπλα σας, σας στηρίζουν και κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας.

Καλή επιτυχία σε ότι κι αν κάνετε


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου