Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Κοτζιάς: Αμετάφραστο στη γλώσσα της πΓΔΜ το νέο όνομα της χώρας





Σε σημαντικές αποκαλύψεις αναφορικά με τον τρόπο που σκέφτεται η Ελληνική κυβέρνηση να



 διαχειριστεί τις διαπραγματεύσεις για το όνομα της πΓΔΜ, προχώρησε απόψε το βράδυ σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην ΕΡΤ ο υπουργός Εξωτερικών.

Όπως τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς για την ελληνική πλευρά «έχει μεγάλη σημασία η λέξη που θα χρησιμοποιηθεί για σύνθετη ονομασία να μην είναι στα αγγλικά, αλλά στη γλώσσα ή τις γλώσσες της χώρας. Κατά τη γνώμη μας -αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνει στο τέλος- πρέπει να είναι αμετάφραστη», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών και έφερε ως παράδειγμα το όνομα της Σρι Λάνκα, σημειώνοντας πως είναι αμετάφραστο.

Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά η διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό θα περιλαμβάνει τέσσερα στάδια:

– Ποιο θα είναι το όνομα – το περιεχόμενό του και το «επίθετό» του. Ο κ. Κοτζιάς, μάλιστα, σημείωσε ότι το δεύτερο στοιχείο του ονόματος θα περιλαμβάνει τη Μακεδονία ως γεωγραφικό χώρο.

– Αν θα είναι μία ή δύο λέξεις.

– Αν θα διατυπωθεί στη γλώσσα της χώρας (σλαβικά) ή σε διεθνή γλώσσα (αγγλικά).

– Αν θα είναι αμετάφραστο ή όχι.

«Θέλουμε τη λύση του ζητήματος της ονομασίας για εθνικούς, γεωστρατηγικούς, πολιτικούς, οικονομικούς λόγους, καθώς και για να διασφαλίσουμε σχέσεις καλής γειτονίας με τη γείτονα», υπογράμμισε.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Κοτζιάς η Ελλάδα θα παρουσιάσει ένα Σύμφωνο στη βάση μιας θετικής ατζέντας ανάπτυξης των σχέσεων με την πΓΔΜ, ενώ συμπλήρωσε ότι το συγκεκριμένο Σύμφωνο θα περιλαμβάνει όλα τα ζητήματα του ονόματος, το θέμα του αλυτρωτισμού και του Συντάγματος.

Παράλληλα, οπ υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η όποια συμφωνία θα έρθει στη Βουλή, και συμπλήρωσε πως οι ΑΝΕΛ έχουν δικαίωμα στη διαφορετική άποψη σημειώνοντας πως και μέσα στα ίδια τα κόμματα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου