Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Φωτογραφικές προκηρύξεις για τους γενικούς των υπουργείων



Από τoν Φώτη Κόλλια


Στο κενό οι δεσμεύσεις για αποκομματικοποίηση του κρατικού μηχανισμού, αφού η κυβέρνηση με προκλητικές μεθοδεύσεις προσπαθεί να διορίσει τους εκλεκτούς της...

Πρώτα υποσχέθηκαν στους δανειστές αποκομματικοποίηση του κρατικού μηχανισμού μέσω της επιλογής νέων γενικών γραμματέων (μεταξύ στελεχών του Δημοσίου και της αγοράς), τετραετούς θητείας, μέσω ανοιχτών διαγωνισμών. Στη συνέχεια διαπίστωσαν πως «πυροβόλησαν τα πόδια τους», αφού μέσω των διαγωνισμών μπορούν να επιλεγούν άνθρωποι που δεν ανήκουν στο κομματικό δυναμικό ή ακόμα και στελέχη από την αντιπολίτευση! Ετσι, τις τελευταίες ημέρες δημοσιεύονται συνεχώς προσκλήσεις διαγωνισμών για τους νέους γενικούς γραμματείς, οι οποίοι περιέχουν απίστευτες «φωτογραφίες» ώστε όχι μόνο να μείνουν οι σημερινοί γραμματείς, αλλά και να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο διεκδίκηση της θέσης από μη αρεστούς.

Σημειώνεται πως, με βάση τη συμφωνία με τους δανειστές, η επιλογή των υποψήφιων γενικών γραμματέων γίνεται από ανεξάρτητη επιτροπή στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ, του ΑΣΕΠ κ.λπ. Κάθε υπουργός εξακολουθεί να έχει τον τελευταίο λόγο, αφού αυτός θα επιλέξει τον έναν από τους τρεις υποψηφίους που θα του εισηγηθεί η επιτροπή, όμως η κατάσταση έτσι δεν ελέγχεται. Μπορεί κανείς από τους τρεις υποψηφίους να μην είναι αυτός που θέλει ο υπουργός.

Μεταξύ των προκλητικών φωτογραφικών ρυθμίσεων περιλαμβάνεται π.χ. η πρόβλεψη του διαγωνισμού για τον νέο γενικό γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων στο υπουργείο Οικονομίας να «έχει διδακτικό έργο» και να ήταν «υπεύθυνος για μελέτη για την περιφερειακή ανάπτυξη». Στην ουσία «φωτογραφίζεται ο υφιστάμενος γενικός γραμματέας. Σε άλλες περιπτώσεις (π.χ. για τη θέση του διοικητικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομίας και τη θέση του γενικού γραμματέα Βιομηχανίας) ζητείται οι υποψήφιοι να μη συνταξιοδοτούνται την επόμενη οκταετία, αν και η θητεία αυτών που θα επιλεγούν θα είναι τετραετής!

Ετσι, εξωθούνται εκτός υπουργείου οι υφιστάμενοι γραμματείς. Σημειώνεται πως ο ίδιος όρος (της μη συνταξιοδότησης εντός της επόμενης οκταετίας) δεν περιλαμβάνεται στις υπόλοιπες προσκλήσεις για θέσεις άλλων γραμματέων (ΕΣΠΑ, Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων κ.λπ.) του ίδιου υπουργείου!

Αντίστοιχες τραγελαφικές προβλέψεις έχουν ενταχθεί στις προσκλήσεις που επίσης δημοσιεύτηκαν τις προηγούμενες ημέρες με ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους υποψηφίους έως το τέλος Φεβρουαρίου. Για παράδειγμα, σε άλλα υπουργεία ζητείται οι υποψήφιοι να έχουν υπάρξει γενικοί γραμματείς! Σε κάποια άλλα ζητείται πολυετής πείρα από τον δημόσιο τομέα, έτσι ώστε να αποκλείονται στελέχη που έχουν κάνει καριέρα κυρίως στον ιδιωτικό. Ενίοτε ζητείται αυξημένη πείρα από τον ιδιωτικό τομέα για να αποκλειστούν ανώτερα διοικητικά στελέχη υπουργείων που πιθανώς προέρχονται από άλλα κόμματα και να μην μπορούν να διεκδικήσουν τις θέσεις των γενικών γραμματέων.

Η κατάσταση εκτροχιάστηκε τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς απέτυχε η προσπάθεια που κατέβαλλαν στην κυβέρνηση ώστε να βρεθεί κοινός τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης. Διαπίστωσαν, δηλαδή, πως υποσχέθηκαν στους δανειστές «αποκομματικοποίηση» με επιλογή ανεξάρτητων γενικών γραμματέων ενάμιση χρόνο πριν από τις εκλογές! Οι αλλαγές γενικών γραμματέων, ειδικά αν επιλεγούν πρόσωπα που πιθανώς έχουν διαφορετικές απόψεις με τους υπουργούς (και δεν μπορείς να τους διώξεις αφού είναι τετραετούς θητείας με δυνατότητα ανανέωσης για άλλα τέσσερα χρόνια!), ενδεχομένως θα οδηγήσουν σε καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων. Οταν, μάλιστα, η κυβέρνηση επείγεται να κλείσει πολλά μέτωπα με τους δανειστές μέσα στο πρώτο εξάμηνο και ταυτόχρονα θέλει να «στρώσει τον δρόμο» για τις εκλογές τον επόμενο χρόνο ή και νωρίτερα.

Κάποιοι στην κυβέρνηση υποστηρίζουν πως κακώς δέχθηκαν στο υπουργείο Εσωτερικών, όταν αναπληρωτής υπουργός ήταν ο Χριστ. Βερναρδάκης, την απαίτηση των δανειστών για επιλογή γενικών γραμματέων μέσω διαγωνισμών ώστε να υπάρξει αποκομματικοποίηση του κρατικού μηχανισμού. Το τελευταίο δίμηνο υπήρξε προσπάθεια για να ελεγχθεί η διαδικασία, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως το θέμα έφτασε έως το Μέγαρο Μαξίμου.
Δεν πέρασε η πρόταση για προσλήψεις συνεργατών
Ορισμένα κομματικά στελέχη κατέθεσαν πρόταση να ενισχυθούν τα γραφεία των υπουργών με την πρόσληψη των συνεργατών των γενικών γραμματέων που στην ουσία θα απολυθούν, αφού οι νέοι γενικοί θα επιλέξουν δικούς τους συνεργάτες. Η πρόταση, αφού κυκλοφόρησε επί εβδομάδες, αποσύρθηκε γιατί διαπιστώθηκε πως η δημιουργία ενός τεράστιου υπουργικού γραφείου δεν θα λύσει το πρόβλημα. Ο μηχανισμός του υπουργείου θα συνεχίσει να απευθύνεται στον γενικό γραμματέα, αφού αυτός αξιολογεί τα ανώτερα στελέχη και από αυτόν εξαρτάται η διοικητική εξέλιξή τους.

Τελικά, δεν υπάρχει κεντρικός μηχανισμός ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με την πιθανή αποχώρηση πλήθους γενικών γραμματέων που δεν πληρούν τις αυστηρές τυπικές προϋποθέσεις που έχουν τεθεί (π.χ. μεταπτυχιακά διπλώματα, ξένες γλώσσες κ.ά.). Ετσι, όπως φαίνεται από τις προσκλήσεις ενδιαφέροντος, την κατάσταση προσπαθεί να μαζέψει όπως όπως κάθε υπουργός.

Στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως η τότε ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών έπρεπε να επιμείνει πως μόνο οι διοικητικοί γενικοί γραμματείς (που παρακολουθούν την καθημερινή λειτουργία του μηχανισμού των υπουργείων, του προσωπικού κ.λπ.) θα επιλέγονταν μέσω της νέας διαδικασίας. Ομως οι θεματικοί/τομεακοί γενικοί γραμματείς, μέσω των οποίων ασκείται η πολιτική της κυβέρνησης, έπρεπε να εξαιρεθούν. Ετσι, δεν θα χρειάζονταν οι σημερινές φωτογραφικές ρυθμίσεις ώστε να μείνουν στις θέσεις τους οι υφιστάμενοι γενικοί γραμματείς ή να μην τοποθετηθούν πρόσωπα που δεν είναι αρεστά στους υπουργούς ή στον ΣΥΡΙΖΑ.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου