Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Χωρίς τη στήριξη των πολιτικών αρχηγών στις συζητήσεις για το Σκοπιανό ο Τσίπρας







«Δεσμεύομαι ότι το επόμενο διάστημα θα επιδιώξω με πατριωτική ευθύνη μια αμοιβαία αποδεκτή 

λύση. Γιατί, αν ότι είναι αληθινό είναι και εθνικό, τότε αυτή είναι σήμερα η μοναδική εθνική επιλογή».

Αυτό διεμήνυσε στο διάγγελμά του το απόγευμα του Σαββάτου, ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τους ενημερώσει για το Σκοπιανό. Και ενώ ο πρωθυπουργός προσήλθε στις συναντήσεις βλέποντας «παράθυρο ευκαιρίας» για την επίλυση της ονομασίας, οι πολιτικοί αρχηγοί δεν έδωσαν την αναγκαία πολιτική στήριξη.

Ο κύκλος των επαφών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς ολοκληρώθηκε με τη συνάντησή του με τον Βασίλη Λεβέντη, η οποία τέλειωσε λίγο μετά τις 7 το βράδυ.

«Πόλεμος» δηλώσεων και ανακοινώσεων προκλήθηκε με τη Νέα Δημοκρατία με αφορμή το γεγονός ότι δεν έκαναν δηλώσεις μπροστά στις κάμερες κατά την έναρξη της συζήτησης, με το Μέγαρο Μαξίμου να εξηγεί ότι ήταν αίτημα της Πειραιώς το οποίο και έγινε αποδεκτό. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν και ο μόνος που έκανε δήλωση μετά το τέλος της συνάντησης.

Μητσοτάκης: Ο κ. Τσίπρας ας μην ψάχνει άλλοθι και συνενόχους

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλόγισε στον πρωθυπουργό «μικροκομματικά παιχνίδια», κατηγορώντας τον ξανά πως δίχασε τους Έλληνες.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε από την αρχή ότι προσήλθε στο Μέγαρο Μαξίμου ως είχε υποχρέωση ως εκ του θεσμικού του ρόλου. Σημείωσε ότι «ο κ. Τσίπρας ενημερώνει σήμερα τους πολιτικούς αρχηγούς ενώ έχει ξεκινήσει εδώ και εβδομάδες τη διαπραγμάτευση για το όνομα», και πρόσθεσε ότι «ο πρωθυπουργός απέφυγε να διαμορφώσει συνθήκες συνεννόησης και συναίνεσης των πολιτικών κομμάτων. Δεν ενημέρωσε το κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό, προσήλθε στη διαπραγμάτευση δίχως να έχει εξασφαλίσει καν την στήριξη του κυβερνητικού εταίρου, δίχασε τους Έλληνες, περιφρόνησε τους πολίτες που εκφράζουν πατριωτική τους ευαισθησία.»

«Η κυβέρνηση προχωρά ήδη σε παραχωρήσεις χωρίς να λάβει συγκεκριμένα ανταλλάγματα για τη χώρα μας», τόνισε και χαρακτήρισε παράλειψη το ότι ο πρωθυπουργός δεν έθεσε ως αναγκαία προϋπόθεση την αλλαγή του Συντάγματος της πΓΔΜ, σημειώνοντας πως «έτσι εξασθενίζει την εθνική γραμμή, ενώ πρόσθεσε πως ο κατακερματισμός του ζητήματος δεν ωφελεί την Ελλάδα».

«Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

«Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να κινηθεί μόνος, ας μην ψάχνει για άλλοθι και συνενόχους» κατέληξε.

Χαλαρή συζήτηση Τσίπρα – Γεννηματά μπροστά στις κάμερες

Τη «σκυτάλη» πήρε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

Στη χαλαρή συζήτησή τους μπροστά στις κάμερες, ο κ. Τσίπρας ρωτούσε την κ. Γεννηματά για τα παιδιά της κι εκείνη του έλεγε τις ηλικίες τους και τι τάξη πηγαίνουν. «Μεγάλωσαν πια, παρακολουθούν τις εξελίξεις» σχολίασε η κα Γεννηματά με τον πρωθυπουργό να απαντά «εδώ παρακολουθούν τα δικά μου, που είναι περίπου 7,5» και να της εύχεται να τα χαίρεται.

Στη τηλεφωνική τους επικοινωνία την προηγούμενη μέρα πάντως το κλίμα ήταν πολύ διαφορετικό, με την κ. Γεννηματά να κατηγορεί τον πρωθυπουργό πως κάνει μυστική διπλωματία.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση από το γραφείο της στη Χαριλάου Τρικούπη, η κ. Γεννηματά ανέφερε πως στον πρωθυπουργό επισήμανε την ανάγκη για συνολική λύση στο Σκοπιανό «με σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού για όλες τις χρήσεις και με όλες τις νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που θα ακυρώνουν τον αλυτρωτισμό και την παραχάραξη της ιστορίας».

Κουτσούμπας: Σημαντικό να λυθούν θέματα αλυτρωτισμού

Με μικρό καλάθι, όπως ο ίδιος δήλωσε στον πρωθυπουργό, προσήλθε στη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα για το Σκοπιανό ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. «Κάλλιο αργά παρά ποτέ η ενημέρωση» σχολίασε και πρόσθεσε πως προσέρχεται με μικρό καλάθι για τα αποτελέσματα της όλης υπόθεσης. «Το σημαντικό είναι να είναι ποιοτική» η ενημέρωση παρενέβη ο κ. Τσίπρας.

«Είναι καλό να αναπτύσσονται οι διακρατικές σχέσεις αλλά από την άλλη δεν χρειάζονται πανηγυρισμοί ούτε εφησυχασμός», πρόσθεσε ο γγ του ΚΚΕ. «Δεν χρειάζεται η ανάδειξη δευτερευόντων ζητημάτων ως κύρια, ειδικά στα Βαλκάνια.»

«Είχαμε μια όσο γίνεται αναλυτική ενημέρωση» σχολίασε ο κ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε: «Κρατάμε μικρό καλάθι, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες για τις εξελίξεις με τις γειτονικές χώρες, συνολικά με τα Βαλκάνια, τη πολιτική του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

«Οποιαδήποτε ονομασία δεν είναι απλά βαφτίσια ούτε είναι το κυρίαρχο πρόβλημα» συνέχισε ο γγ του ΚΚΕ, «κυρίαρχα ζητήματα είναι ο αλυτρωτισμός, η μη επαναχάραξη συνόρων» πρόσθεσε.

Θεοδωράκης: Τον Σεπτέμβριο χάθηκε η ευκαιρία ενημέρωσης που είχα ζητήσει

Για έλλειμμα ενημέρωσης έκανε λόγο ο επικεφαλής του «Ποταμιού», Σταύρος Θεοδωράκης. Πριν την κατ» ιδίαν ενημέρωση, ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε στον πρωθυπουργό ότι τον Σεπτέμβριο χάθηκε μια ευκαιρία, καθώς ο ίδιος είχε ζητήσει από το βήμα της Βουλής επίσημη ενημέρωση ώστε «να μην λέει ο καθένας τα δικά του».

Ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι το Ποτάμι έχει μια κρυστάλλινη θέση επί του θέματος. «Να πάμε σε μια σύνθετη ονομασία που θα είναι μία λέξη, αμετάφραστη, στη σλαβική διάλεκτο έναντι όλων , η οποία θα είναι πολύ καλύτερη από την Βόρεια και Άνω Μακεδονία», ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης επισημαίνοντας ωστόσο ότι κύριο θέμα παραμένουν οι διατάξεις του συντάγματος.

«Είναι επικίνδυνο να υπάρχουν διαφορετικές γραμμές στη κυβέρνηση ανέφερε και χαρακτήρισε γελοίο και επικίνδυνο ο υπουργός Αμύνης να διαφοροποιείται διότι δίνει αφορμή για διάφορες ακραίες διαδηλώσεις ανά την Ελλάδα», τόνισε, ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Λεβέντης σε Τσίπρα: Μην πάρεις επάνω σου αυτό το στίγμα που θα σε συνοδεύει για πάντα

Λίγο μετά τις 17:30 πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Στην αρχή της συνάντησης ρώτησε τον πρωθυπουργό αν έλαβε την συγκατάθεση των υπόλοιπων αρχηγών γι» αυτό που πάει να κάνει. «Δεν έλαβα καμία συγκατάθεση, την ευλογία τους έλαβα», απάντησε ο πρωθυπουργός.

Ο Λεβέντης ανέφερε πως είναι αντίθετος με την σύνθετη ονομασία επειδή περιέχει τον όρο Μακεδονία .«Θα δώσω την συγκατάθεσή μου σε άλλο όνομα» ανέφερε και όταν ο πρωθυπουργός τον ρώτησε ποιο όνομα ο κ. Λεβέντης απάντησε: «Σκόπια».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου