Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018


Πεδίο ανάπτυξης για την Τράπεζα Ηπείρου


Να επωφεληθεί από το κενό, που δημιουργεί η αποχώρηση συστημικών τραπεζών από περιοχές της



 Ηπείρου, επιδιώκει η Τράπεζα Ηπείρου, στοχεύοντας παράλληλα, πέρα από την άντληση επιπλέων κεφαλαίων, και στην εξυπηρέτηση των κατοίκων.

Οι συστημικές τράπεζες κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα καταστήματα εκτός των πρωτευουσών των τεσσάρων νομών της Ηπείρου, στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεών τους, ενώ ξηλώνουν σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και τα ΑΤΜ, με αποτέλεσμα μεγάλες γεωγραφικά περιοχές να μένουν χωρίς κάλυψη. Στα άμεσα σχέδια της Τράπεζας Ηπείρου είναι να δραστηριοποιηθεί σε κάποιες από αυτές τις περιοχές, όπως για παράδειγμα το Μέτσοβο και η Φιλιππιάδα, όχι βέβαια με το άνοιγμα καταστημάτων, αλλά με θυρίδες, που θα έχουν έναν υπάλληλο, ή με την πύκνωση των ΑΤΜ.

«Η δρομολογούμενη συρρίκνωση των συστημικών τραπεζών αφήνει τεράστιο πεδίο ανάπτυξης και μεγάλο μερίδιο αγοράς έτοιμο να κατακτηθεί», ανέφερε ο πρόεδρος της Τράπεζας Ηπείρου Κώστας Ζωνίδης. «Σχεδιάζουμε την περεταίρω κάλυψη τραπεζικής εξυπηρέτησης περιοχών της Ηπείρου, λόγω και της αποχώρησης των συστημικών τραπεζών, έχοντας όπλο την τεχνολογία. Με χαμηλό κόστος και με όπλο την τεχνολογία θα προσπαθήσουμε να παρέχουμε σύγχρονες τραπεζικές υπηρεσίες σε όλη την Ήπειρο», σημείωσε από την πλευρά της η διευθύνουσα σύμβουλος της Τράπεζας Ηπείρου Μαρία Μυζήθρα.

Μεγάλος στόχος, βέβαια, παραμένει η εξασφάλιση πανελλαδικής άδειας, που θα δώσει τη δυνατότητα στην Τράπεζα Ηπείρου να ανοίξει κατάστημα στην Αθήνα, αλλά να δραστηριοποιηθεί και σε άλλες περιοχές εκτός Ηπείρου, όπως σε Κέρκυρα, Λευκάδα, Αιτωλοακαρνανία και Ιόνια Νησιά.

Η Τράπεζα Ηπείρου καλύπτει το ελάχιστο εποπτικό όριο και έχει ήδη καταθέσει το σχετικό αίτημα στις εποπτικές αρχές. «Διαπραγματευόμαστε, συζητάμε και συνεχίζουμε την προσπάθεια αύξησης του κεφαλαίου, ώστε φεύγοντας πολύ πάνω από το ελάχιστο όριο να μπορέσουμε να θεμελιώσουμε το αίτημά μας και να γίνει εφικτό ένα όνειρο όλων των Ηπειρωτών», ανέφερε ο εντεταλμένος εκτελεστικός σύμβουλος Βασίλης Τσουκανέλης, με την κ. Μυζήθρα να συμπληρώνει, ωστόσο, πως υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί στόχοι στο επιχειρησιακό σχέδιο της Τράπεζας, που ήδη έχουν υλοποιηθεί. Ενδεικτικά ανέφερε ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν βελτιωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό όλα τα πληροφοριακά συστήματα, οι διαδικασίες ελέγχου, η προσαρμογή στη σύγχρονη εταιρική διακυβέρνηση. «Το αύριο της Τράπεζας δομείται σε στέρεες βάσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΝΗΚΕΙ

Η πορεία υλοποίησης του πενταετούς επιχειρησιακού σχεδίου, ο απολογισμός χρήσης του 2017 και πολλά ακόμη σημαντικά ζητήματα θα παρουσιαστούν στη σημερινή ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μελών της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, που θα πραγματοποιηθεί στις 8.30 το βράδυ στο ξενοδοχείο Du Lac.

Μια πρόγευση για το επιτυχημένο κλείσιμο μίας ακόμη χρονιάς έδωσε ο πρόεδρος της Τράπεζας Ηπείρου Κώστας Ζωνίδης, τονίζοντας πως σε μια καταστροφική για το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεκαετή οικονομική κρίση, που έφερε τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις και κλείσιμο πάνω από 20 τραπεζικών ιδρυμάτων, η Συνεταιριστική Τράπεζα όχι μόνο άντεξε, αλλά βγήκε ενισχυμένη.

«Το μέλλον ανήκει στη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου και αυτό στηρίζεται στο ότι η Τράπεζα στο κλείσιμο του 2017 παρουσίασε ισχυρή συνεταιριστική και κεφαλαιακή βάση και αυξημένη ρευστότητα με τη συμμετοχή και την καθοριστική στήριξη του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ, αύξηση του αριθμού των συνεταίρων κατά 5,5% σε περισσότερους από 16.000, αύξηση του ενεργητικού κατά 7,4% στα 218,014 εκ. ευρώ, αύξηση των ιδίων κεφαλαίων κατά 67,48% στα 18,088 εκ. ευρώ, αύξηση των καταθέσεων κατά 8,1% και των χορηγήσεων κατά 3,5%, μείωση των δανείων σε καθυστέρηση κατά 9%, αύξηση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 14,6% με ελάχιστο απαιτούμενο 10,75%, εμφάνιση σημαντικής οργανικής κερδοφορίας 2,1 εκ. ευρώ μετά από προβλέψεις και όλα αυτά με αυστηρή προσήλωση στο νομικό, θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο», ανέφερε ο κ. Ζωνίδης, επισημαίνοντας πως η ύπαρξη και ενίσχυση των συνεταιριστικών τραπεζών θα αποβούν αναγκαιότητα οικονομικής επιβίωσης και κοινωνικής συνοχής.




agon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου