Κυριακή 24 Μαρτίου 2019

Η συγκλονιστική εξομολόγηση πρώην υπουργού: «Aγόρασε εμβόλια και πάρε μίζα 500.000.000»





Σε καταγγελία – φωτιά ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο κινούνται αρκετές πολυεθνικές στην Ελλάδα, προχώρησε ο πρώην υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Σούρλας



Όπως δήλωσε, την περίοδο που βρισκόταν στο υπουργείο (1990-1992), είχαν επιχειρήσει να τον προσεγγίσουν και να του προτείνουν δωροδοκία, ώστε να προχωρήσει σε παραγγελία εμβολίων για την Ηπατίτιδα Β’.
«Έτυχε μια φορά, να μου προτείνουν να εντάξω στο πρόγραμμά μου για ηπατίτιδα Β’, εμβόλια προηγμένης γενιάς, με μια έμμεση παρότρυνση να πάρω 500 εκατομμύρια δραχμές» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος, μιλώντας στην Κυριακάτικη Κontranews τονίζει πως αυτά τα εμβόλια ήταν ουσιαστικά αχρείαστα, όπως είχε αποφανθεί και το επιστημονικό συμβούλιο του υπουργείου.
Πράγματι, το ποσό φαντάζει εξωφρενικό. Όπως μας αναφέρει ο κ. Σούρλας, αν η Ελλάδα τότε αγόραζε τα εμβόλια, «θα συμπληρωνόταν ένας αριθμός χωρών, ο οποίος θα έδινε τη δυνατότητα στη συγκεκριμένη εταιρεία να προωθήσει τα προϊόντα της και σε άλλες χώρες». Αυτό σημαίνει, πως η συγκεκριμένη φαρμακοβιομηχανία θα μπορούσε να έχει πολλαπλάσια κέρδη από τα 500 εκατομμύρια που προσέφερε ως μίζα…
Ο πρώην υπουργός ανέφερε, ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος που τον είχε προσεγγίσει του έθεσε το δέλεαρ του κοινωνικού έργου. Όπως δηλώνει, ένας υπουργός μπορεί να φαίνεται κοινωνικά ευαίσθητος και παράλληλα να έχει και άλλα …οφέλη: «Όταν φέρνει ένα νέο φάρμακο, φέρνει μαζί και την ελπίδα, αλλά αυτό μπορεί να σημαίνει πως ο συγκεκριμένος υπουργός μπορεί να έχει και χρηματικό όφελος».
Όπως τονίζει, η προσφορά αυτή «έγινε σε μία περίοδο μετωπικής σύγκρουσης του ίδιου, με τα συμφέροντα των φαρμακοβιομηχανιών και των προμηθευτών φαρμακευτικού υλικού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και αυτά τα συμφέροντα εκδηλώθηκαν με τον ανασχηματισμό το 1992», όταν δηλαδή έφυγε από το υπουργείο Υγείας.
«ΙΣΩΣ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΜΕ ΠΑΓΙΔΕΥΣΟΥΝ»
«Η πρόταση για την προώθηση των εμβολίων, με οδήγησε στη σκέψη πως ίσως να μην ήταν στις προθέσεις τους να με δωροδοκήσουν με αυτό το ποσό, αλλά να με δελεάσουν και να με
εγκλωβίσουν, με ότι αυτό συνεπάγεται…» δηλώνει και ξεκαθαρίζει πως δεν προσέφυγε Δικαιοσύνη, διότι θα έπρεπε να προσκομίσει στοιχεία. Αντ’ αυτού προτίμησε, όπως μας λέει, να ξεκόψει εξ’ αρχής κάθε συζήτηση. «Σε κάθε περίπτωση έκαναν λάθος που απευθύνθηκαν σε μένα είτε για να δωροδοκήσουν, είτε για να με παγιδεύσουν και να με εκθέσουν. Το θράσος τους περίσσευε».
Από τα λεγόμενα του κ. Σούρλα, είναι ενδεικτικό το πως λειτουργούσαν -και εξακολουθούν να λειτουργούν- κάποιες πολυεθνικές στην Ελλάδα, που προσεγγίζουν πολιτικά πρόσωπα και αξιωματούχους είτε για να τους δωροδοκήσουν για ιδίον όφελος, είτε για να τους παγιδεύσουν και να τους εκβιάσουν…
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ 241 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ
Από την άλλη, τον δρόμο για τη Βουλή παίρνει δικογραφία για τις επιστροφές (rebate) των φαρμακευτικών εταιρειών την περίοδο 2006 έως 2010, καθώς η εισαγγελία Διαφθοράς κατά την έρευνά της «σκόνταψε» σε τρία πολιτικά πρόσωπα. Φαίνεται πως πρόκειται για τους Γιώργο Αλογοσκούφη (υπουργό Οικονομικών από το 2004 έως και τον Ιανουάριο του 2009), Φάνη Πάλλη Πετραλιά (υπουργό Εργασίας από το Νοέμβριο του 2007 έως και τον Οκτώβριο του 2009) και Δημήτρη Αβραμόπουλο (υπουργό Υγείας από το 2006 ως τον Οκτώβριο του 2009).
Η δικογραφία έρχεται μετά την αποκάλυψη των υπουργείων Εργασίας και Υγείας πριν από λίγες ημέρες, πως το κράτος δεν είχε προχώρησε στην είσπραξη μεγάλου ποσού από τις φαρμακευτικές εταιρείες, την περίοδο 2006 – 2010, με την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, να κάνει λόγο για ζημία του Δημοσίου που υπολογίζεται σε 241 εκατ. ευρώ.
Η υπόθεση του rebate εδράζεται στο πόρισμα της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, για τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας. Σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, η Δικαιοσύνη είναι υποχρεωμένη να διαβιβάσει τον φάκελο της υπόθεσης στη Βουλή.
«ΤΑ 241 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΘΑ ΑΝΑΖΗΤΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΧΘΟΥΝ»
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, μιλώντας πριν λίγες ημέρες στο Πρώτο Πρόγραμμα, ξεκαθάρισε ότι τα «241 εκατομμύρια ευρώ που παρανόμως δεν είχαν εισπραχθεί, θα αναζητηθούν» και πρόσθεσε:
«Κανείς δεν μας είχε ενημερώσει για αυτά τα χρήματα, ούτε οι υπηρεσιακοί παράγοντες. Για τα έτη 2009, 2010 γίνεται τώρα ο καταλογισμός και τα χρήματα θα εισπραχθούν από την εφορία. Για τα έτη 2006, 2007, 2008, με νομοθετική ρύθμιση θα υπάρξει συμψηφισμός με τα ποσά που θα πρέπει να καταβάλει ο ΕΟΠΥΥ στις φαρμακευτικές.
Θεωρώ αδύνατον, Τσιτουρίδης, Πετραλιά, Κουτρουμάνης, Λοβέρδος να μην είχαν ενημερωθεί για αυτή την ανείσπρακτη οφειλή, αυτά τα πράγματα δεν γίνονται τυχαία, γίνονται οργανωμένα», είπε χαρακτηριστικά.
Από τη μεριά της, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου έχει μιλήσει για «σαφείς πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων της περιόδου 2006-2010», κάνοντας λόγο για «σκανδαλώδεις παραλείψεις» και για «υπουργικές αποφάσεις που ουδέποτε εκδόθηκαν», με αποτέλεσμα να προκληθεί τεράστια οικονομική ζημία στο δημόσιο.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Στον απόηχο των παραπάνω, η ΝΔ εξέδωσε ανακοίνωση και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως προσπαθεί να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά το θέμα:
«Μετά την υπόθεση της Novartis που από "μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους" εξελίσσεται στο μεγαλύτερο φιάσκο του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση, επιχείρησε να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά τη διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας για το rebate στα φάρμακα», σημειώνει χαρακτηριστικά.
«Όλως τυχαίως, το Bloomberg είχε δημοσιοποιήσει λίγο νωρίτερα την έρευνα της Novartis από την οποία δεν προκύπτει κανένα απολύτως στοιχείο για χρηματισμό πολιτικών προσώπων. Να είναι άραγε fake news και αυτό το δημοσίευμα;», συνεχίζει η Πειραιώς.
Πάντως, η αλήθεια είναι πως το δημοσίευμα δεν είναι όπως ακριβώς το παρουσίασε η αξιωματική αντιπολίτευση και κάποια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Το Bloomberg δεν πήρε θέση για το αν υφίσταται ή όχι το σκάνδαλο της Novartis, απλώς δημοσίευσε ένα email αξιωματούχου της φαρμακοβιομηχανίας, το οποίο ανέφερε πως η εσωτερική έρευνα της Novartis, δεν βρήκε καμία ένδειξη δωροδοκίας Ελλήνων κρατικών αξιωματούχων.
ΜΑΞΙΜΟΥ: Η ΝΔ ΑΥΤΟΓΕΛΟΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ
Η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου ήταν άκρως καυστική: «Η Νέα Δημοκρατία δεν αρκείται στην ταύτισή της με τη Novartis. Αυτογελοιοποιείται, πανηγυρίζοντας διότι η Novartis έλεγξε τον εαυτό της και έκρινε ότι δεν προκύπτουν στοιχεία για χρηματισμό Ελλήνων αξιωματούχων... από τη Novartis!» αναφέρει σε γραπτή του ανακοίνωση το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και συνεχίζει:
«Εφόσον αυτό είναι αρκετό για τη ΝΔ, μπορεί να ζητήσει δημόσια να σταματήσει η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Μάλλον έχουν πάθει όλοι Novartis στη Νέα Δημοκρατία...».





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου