Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Το ΔΗΠΕΘΕ τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, τιμά και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου. Στο πλαίσιο του εορτασμού, το ΔΗΠΕΘΕ, με μια συμβολική του κίνηση, προχωρά από χτες Τετάρτη και κάθε Τετάρτη, στην εφαρμογή της λαϊκής απογευματινής παράστασης στο έργο «Μαμά! Το δωμάτιο των θαυμάτων», που ανεβαίνει στο Καμπέρειο Θέατρο, μέχρι την Κυριακή 7 Απριλίου.
Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου καθιερώθηκε το 1962 από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (Δ.Ι.Θ.). Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου από την παγκόσμια θεατρική κοινότητα.
Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Δ.Ι.Θ. επιλέγει κάθε φορά μια διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα του θεάτρου από μια χώρα-μέλος για να γράψει το μήνυμα, το οποίο διαβάζεται σε όλα τα θέατρα και μεταδίδεται από τα Μ.Μ.Ε σε όλον τον κόσμο.
Το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (ΔΙΘ) ιδρύθηκε στην Πράγα το 1948 από την UNESCO και τη διεθνή θεατρική κοινότητα.
Έχει Εθνικά Κέντρα σε 100 χώρες. Στόχος του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου είναι η ανταλλαγή γνώσης και πρακτικής στο χώρο των παραστατικών τεχνών και η δημιουργική συνεργασία ανάμεσα στους ανθρώπους του θεάτρου. Η έδρα του Δ.Ι.Θ. βρίσκεται στα γραφεία της UNESCO στο Παρίσι.
Το ΔΙΘ τιμά κάθε χρόνο αυτή την παγκόσμια γιορτή, καλώντας μια διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα του θεάτρου για να γράψει το μήνυμα.
Το μήνυμα μεταφράζεται σε περισσότερες από 20 γλώσσες, δημοσιοποιείται μέσα από το δίκτυο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και τα Εθνικά του Κέντρα (περισσότερα από 90 Εθνικά Κέντρα και πολλά Συνεργαζόμενα Μέλη) αλλά και θεατρικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο, διαβάζεται σε όλα τα θέατρα και μεταδίδεται από τα ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο.
Το ΔΙΘ έχει ως στόχο να προωθεί τις εθνικές και διεθνείς δραστηριότητες που διοργανώνονται στο πλαίσιο των εορτασμών για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου.
Άρθουρ Μίλλερ, Πήτερ Μπρουκ, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Αριάν Μνουσκίν, Αουγκούστο Μπόαλ, Ντάριο Φο, Ανατόλι Βασίλιεφ, μερικοί μόνο από τους συγγραφείς των μηνυμάτων της Παγκόσμιας Ημέρας Θέατρου από το 1962.
Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΔΙΘ), επέλεξε φέτος για τη συγγραφή του Μηνύματος της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου 2019 τον διακεκριμένο Κουβανό σκηνοθέτη, θεατρικό συγγραφέα, θεατροπαιδαγωγό και καθηγητή, Carlos Celdrán.
epirusblog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου