Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Τύμπανα... πολέμου για την εθελουσία έξοδο του ΟΤΕ


Αχιλλέας Τόπας


Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι σχέσεις μεταξύ της διοίκησης του ομίλου ΟΤΕ και της ομοσπονδίας των εργαζομένων, με το μέλλον περίπου 60 υπαλλήλων στον τομέα της φύλαξης να 



εξελίσσεται σε εστία αντιπαράθεσης και να διαταράσσει, ύστερα από αρκετό καιρό, την εργασιακή ειρήνη.
Ο όμιλος ΟΤΕ έχει αρχίσει νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου με πλούσιες παροχές, το οποίο ξεκίνησε στις 15 Μαρτίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 5 Απριλίου.

Η διοίκηση του ΟΤΕ έχει διαμηνύσει στους εργαζόμενους φύλαξης τη βούλησή της να αποχωρήσουν κάνοντας χρήση του προγράμματος, δεδομένου πως επιθυμεί να αναθέσει τις υπηρεσίες αυτές σε ιδιωτική εταιρεία, όπως συμβαίνει κατά κόρον στην αγορά.

Η διοίκηση δίνει τη δυνατότητα σε 20 από τους περίπου 60 εργαζόμενους στον τομέα φύλαξης, οι οποίοι θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης έως το 2026, να ενταχθούν σε πρόγραμμα βάσει του οποίου θα λαμβάνουν το 90% των μηνιαίων αποδοχών τους μέχρι να συνταξιοδοτηθούν, ενώ ο όμιλος θα καταβάλλει το σύνολο των ασφαλιστικών τους εισφορών.

Οι υπόλοιποι προβλέπεται να λάβουν μεταξύ 42 και 60 μισθών, ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας, ενώ ο ΟΤΕ θα αναλάβει τα έξοδα για την εκπαίδευση και την πιστοποίησή τους στον τομέα φύλαξης. Στο ίδιο πλαίσιο, ο οργανισμός έχει δεσμευθεί πως θα διεξαχθούν συζητήσεις με ιδιωτικές εταιρείες security, προκειμένου μετά την αποχώρησή τους να βρουν δουλειά.

Η ομοσπονδία εργαζομένων (ΟΜΕ-ΟΤΕ) ωστόσο, κάνει λόγο για κεκαλυμμένες απολύσεις ενώ καταγγέλλει τη διοίκηση πως έχει επιδοθεί σε προσπάθεια εκφοβισμού των εργαζομένων. Για το λόγο αυτό μάλιστα, η ΟΜΕ-ΟΤΕ έχει αποφασίσει μετά από πολύ καιρό να πραγματοποιήσει 24ωρη προειδοποιητική απεργία στις 29 Μαρτίου. Δεν αποκλείεται μάλιστα οι κινητοποιήσεις να κλιμακωθούν, κάτι που εάν συμβεί θα είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστο για τον ΟΤΕ.

Συνδικαλιστές της ΟΜΕ-ΟΤΕ τονίζουν μάλιστα πως η διοίκηση δρομολογεί την αποχώρηση εργαζομένων την ώρα που τα κέρδη μετά από φόρους υπερβαίνουν τα 350 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Προσθέτουν πως η ομοσπονδία δέχθηκε να υπογράψει συλλογική σύμβαση εργασίας – η οποία λήγει το τέλος του 2019 – με μείωση αποδοχών ύψους 9,5%.

Το πρόγραμμα εθελουσίας που είναι σε εξέλιξη στον όμιλο ΟΤΕ δεν αφορά μόνο στους περίπου 60 εργαζόμενους στον τομέα της φύλαξης. Απευθύνεται στο σύνολο των εργαζομένων, όχι μόνο σε εκείνους που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως το 2026 και για τους οποίους οι παροχές είναι πλουσιοπάροχες. Για τους υπόλοιπους εργαζόμενους προβλέπεται αποζημίωση η οποία κυμαίνεται μεταξύ 38 και 48 μικτών μισθών.

Ο ΟΤΕ υλοποιεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα προγράμματα εθελουσίας εξόδου. Πρόγραμμα με παρόμοιες παροχές πραγματοποιήθηκε το 2018, μέσω του οποίου αποχώρησαν από τον όμιλο περίπου 300 εργαζόμενοι. Το κόστος για τον ΟΤΕ ανήλθε σε περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το παρόν πρόγραμμα αναμένεται να είναι το τελευταίο που θα περιλαμβάνει τόσο πλούσιες παροχές. Κατά τις ίδιες πληροφορίες περίπου 1.000 εργαζόμενοι μπορούν δυνητικά να αποχωρήσουν.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου