Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος
«Στήσιμο» του αγώνα Ολυμπιακός-Βέροια τον Ιανουάριο του 2013 προκειμένου να νικήσει η «ερυθρόλευκη ομάδα» με σκορ 3-0 κατήγγειλε σήμερα, Πέμπτη, ο τότε ...προπονητής της «βασίλισσας του Βορρά» Δημήτρης Καλαϊτζίδης στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών,
όπου εκδικάζεται η υπόθεση των στημένων ματς, στην οποία είναι κατηγορούμενοι 28 διαιτητές και ποδοσφαιρικοί παράγοντες, μεταξύ των οποίων ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης και ο τότε πρόεδρος της Βέροιας Γιώργος Αρβανιτίδης.
Ο Δημήτρης Καλαϊτζίδης ο οποίος ήταν προπονητής της Βέροιας από το 2004 μέχρι το 2013, κατέθεσε ότι στο ημίχρονο και, ενώ ο αγώνας ήταν 0-0, και οι παίκτες στα αποδυτήρια, ο πρώην γενικός αρχηγός της ομάδας Γιώργος Λαναρής (σ.σ. επίσης κατηγορούμενος στη δίκη) του ανέφερε: «Είπε ο πρόεδρος να χάσουμε 3-0».
Ο πρώην προπονητής περιγράφει:
«Πήγαμε στα αποδυτήρια στο ημίχρονο. Πριν βγούμε, ήρθε και με συνάντησε ο κ. Λαναρής, ο γενικός αρχηγός της αποστολής. Με σταμάτησε και μου λέει "είπε ο πρόεδρος να χάσουμε 3-0. Του λέω “ποιος θα το πει στα παιδιά;”. Μου απαντάει “εγώ θα τους το πω”.
»Έμεινα έξω από τα αποδυτήρια και ήρθε ο 4ος και μου είπε ότι θα κάνει αναφορά γιατί αργήσαμε να βγούμε για το δεύτερο ημίχρονο.
»Συνάντησα τον Αρβανιτίδη πηγαίνοντας στον αγωνιστικό χώρο και του λέω “γιατί μου το κάνεις αυτό, δουλεύω 15 ώρες την ημέρα για την ομάδα”. Μου απάντησε “Δημήτρη μην ανησυχείς, όλα θα πάνε καλά”.
»Βγήκα στον αγωνιστικό χώρο, ήρθαν Καφές και Γεωργέας και μου είπε ο Γεωργέας “βγάλε με γιατί θα χτυπήσω κανένα και θα αποβληθώ”. Και ο Καφές μου λέει “βγάλε με”. Τον Γεωργέα τον έβγαλα στο πεντάλεπτο και τον Καφέ λίγο αργότερα.
»Το ημίχρονο ήταν 0-0 και δεχθήκαμε τρία γκολ, το δεύτερο στο 85' και το τρίτο στις καθυστερήσεις.
»Ο Λαναρής ήταν ταχυδρόμος. Εγώ κατάλαβα ότι ήταν εντολή του προέδρου. Δεν μπορεί να είχε πάρει αυτή την απόφαση μόνος του.
»Ήταν η πρώτη φορά που έγινε παρέμβαση στο έργο μου.
»[…] Όλη η δράση μου έγινε με το να τον αποτρέψω τον Λαναρή να μπει μέσα. Μετά από δυο λεπτά βγήκε η ομάδα έξω στον αγωνιστικό χώρο. Και έρχεται ο Γεωργέας… Διαπίστωσα ότι είχε προλάβει και είχε πει αυτά που ήθελα να αποφύγω».
Πρόεδρος: Καταλάβατε ότι η εντολή του προέδρου υλοποιήθηκε;
Καλαϊτζίδης: Κάποιοι μέσα στο γήπεδο μπορεί να είπαν «άσ΄ τον να λέει, θα παίξω όσο καλύτερα μπορώ». Τα περισσότερα παιδιά τα ήξερα από το 2010, κάποια από το 2004. Από τις δηλώσεις μου, στη συνέντευξη Τύπου άφησα ένα υπονοούμενο.
Ο κ. Καλαϊτζίδης αναφέρθηκε και σε ένα δεύτερο περιστατικό που ακολούθησε αλλά δεν έφυγε από την ομάδα, καθώς του το ζήτησαν οι ποδοσφαιριστές. Ανέφερε σχετικά:
«Τις επόμενες αγωνιστικές έγιναν κάποια περιστατικά. Μου είπε ο Καφές ότι ήθελε να φύγει. Του είπα ότι θα φύγω κι εγώ. Ήρθαν κάποιοι παίκτες και μου είπαν να μη φύγουμε γιατί θα διαλυθεί η ομάδα».
Ερωτηθείς γιατί δεν το κατήγγειλε αμέσως μετά τον αγώνα αλλά πολλούς μήνες μετά, είπε:
«Πρώτη φορά που κατέθεσα για το συγκεκριμένο περιστατικό ήταν όταν με κάλεσε ο ανακριτής Ανδρεάδης. Για το καλό της ομάδας δεν βγήκα νωρίτερα να πω κάτι».
Πρόεδρος: Για το καλό της ομάδας; Είναι παράνομη πράξη…
Καλαϊτζίδης: Σας λέω πώς λειτούργησα.
Ως προς τον ισχυρό άνδρα της ΑΕΚ Δημήτρη Μελισσανίδη, ο οποίος στην κατάθεσή του στο δικαστήριο ανέφερε πως του είχε εκμυστηρευτεί το στήσιμο του αγώνα, είπε:
«Τον Μελισσανίδη τον ήξερα πέντε χρόνια μέσω ενός ανθρώπου ποντιακής καταγωγής. Η σχέση μας προκύπτει από την κοινή καταγωγή μας. Με ρώτησε “κατά πόσο αυτό ήταν γεγονός”, είχε τις δικές του πληροφορίες και του είπα “ναι, αυτό ήταν γεγονός” (σ.σ. εννοεί το περιστατικό στα αποδυτήρια)».
Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, απαντώντας σε ερωτήσεις συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων, απάντησε:
«Ότι κάποια στιγμή είπα στον Μελισσανίδη ότι απειλούμαι είναι γεγονός, μετά την κατάθεση στον κύριο Ανδρεάδη. Δεν κατέθεσα με προτροπή Μελισσανίδη. Οι συναντήσεις μας ήταν ευκαιριακές. Κατέθεσα στον Ανδρεάδη τέλη Μαρτίου.
»Στο Μελισσανίδη δεν θυμάμαι πότε είχα πει για το γεγονός. Μου το έθεσε έχοντας γνώση. Βρεθήκαμε, δεν με κάλεσε γι' αυτό. Δεν τον έχω συναντήσει ποτέ στην Παναγία Σουμελά όπως είπε. Εγώ θυμάμαι αυτό, δεν ξέρω τι κατέθεσε ο Μελισσανίδης».
Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, αναφερόμενος στον ποδοσφαιριστή Π. Καφέ, που ήθελε να γίνει αλλαγή στον αγώνα, είπε:
«Δεν γνώριζα ότι είχε θέμα τραυματισμού. Ούτε ο φυσιοθεραπευτής μού είπε ότι υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να τον προστατέψουμε. Ήταν μπροστά μου και οι δύο παίκτες και ο Γεωργέας και ο Καφές και μου είπε ο Καφές ότι δεν ήθελε να παίξει και μου είπε το ίδιο και ο Καφές. Δεν μου είπε ο Καφές ότι είχε πρόβλημα. […] Ο Καφές μου είπε δεν συμμετέχω σε τέτοιο αγώνα και το είπε μπροστά στο Γεωργέα».
Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του συμπλήρωσε ως προς τον Π. Καφέ (σ.σ. που αρνείται πως ζήτησε να βγει από τον αγώνα λόγω στησίματος):
«Ο κ. Καφές μπορεί να πει ότι θέλει. Εγώ καταθέτω γεγονότα. […] Ο Καφές, μέχρι να βγει, είχε τη γνωστή του παρουσία, όσο έπαιξε στο β' ημίχρονο, Ο Γεωργέας έπαιξε πέντε λεπτά, δεν μπορώ να αξιολογήσω την απόδοσή του. Τα υπόλοιπα στελέχη που ήταν έξω ήταν παιδιά χωρίς αγώνες και δεν μπορούσα να τους βάλω».
Ως προς το τι ακολούθησε μετά τον επίδικο αγώνα, ο κ. Καλαϊτζίδης κατέθεσε:
«Την εβδομάδα που ακολούθησε, οι μεγάλοι ηλικιακά ποδοσφαιριστές της ομάδας ήρθαν και με παρακάλεσαν να μην το διαλύσουμε. Την Τρίτη ήρθε ο Καφές και μου είπε ότι “δεν συνεχίζω”. Εκείνη την ώρα μάζεψα τα πράγματά μου για να φύγω. Δέχθηκα να συνεχίσω προς όφελος κάποιων παιδιών».
Ως προς τις σχέσεις του με τον πρόεδρο της ομάδας Γ. Αρβανιτίδη μετά το περιστατικό, υποστήριξε:
«Όλη την επόμενη σεζόν δεν μιλούσαμε με τον πρόεδρο. Είχε γίνει και άλλη φορά και του είπα «φεύγω» και μου είπε "μείνε άλλους τρεις αγώνες να τελειώσει η σεζόν"».
Ερωτηθείς αν έχει υποπέσει στην αντίληψή του άλλο περίεργο περιστατικό, ανέφερε:
«Αυτό είναι το μοναδικό που έχει πέσει στην αντίληψή μου».
Σε ερώτηση του Εισαγγελέα της Έδρας Χαράλαμπου Λακαφώση γιατί ο Αρβανιτίδης ήθελε να χάσει η ομάδα, ο μάρτυρας επισήμανε:
«Δεκάδες συνειρμούς μπορεί να κάνει ο καθένας, εγώ καταθέτω γεγονότα. Άλλο είναι να λες να χάσουμε και άλλο να λες κάτι συγκεκριμένο. Αυτόματα το μυαλό σου πάει σε συγκεκριμένα πράγματα. Το 0-0 στο α' ημίχρονο ήταν μια καλή προσπάθεια από μέρους μας και μία όχι και τόσο καλή από την πλευρά του Ολυμπιακού, με δεδομένες τις δυνατότητές του. Στο β' ημίχρονο εκείνο που είδα ήταν ότι χάλασε η ισορροπία με την αλλαγή των Καφέ και Γεωργέα».
Εισαγγελέας: Εσείς τη χαλάσατε την ισορροπία με τις αλλαγές που κάνατε...
Καλαϊτζίδης: Η δική μου εκτίμηση, είδα κάποιους που ήταν στα αγωνιστικά τους στάνταρ και κάποιοι είχαν κάποιες παραλείψεις.
Εισαγγελέας: Υπήρχαν κάποιες φάσεις που ήταν ύποπτες;
Καλαϊτζίδης: Το πέναλτι ήταν ανύπαρκτο. Δεν μπορώ να πω τι είχε στο μυαλό του ένας παίκτης. Ό,τι κατέθεσα είναι αυτά που βίωσα. Δεν μπορώ να πω πώς σκέφτηκε ο κάθε παίκτης, πρέπει να είσαι ο ίδιος. Θυμάμαι το πέναλτι και το τρίτο γκολ. Η εκτίμησή μου είναι ότι το πέναλτι ήταν ανύπαρκτο. Στο τρίτο γκολ ο παίκτης που έκανε το γκολ δεν δέχθηκε πίεση, δεν μπορώ να θυμηθώ από ποιον παίκτη της Βέροιας. Έγινε μια 40άρα σέντρα από πλάγια, στα όρια της μικρής περιοχής, υπήρχε χώρος για να δράσει ο παίκτης. Αν ήταν συνειδητή παράλειψη ή όχι, δεν μπορώ να μπω στο μυαλό και την ψυχή του. Ο,τι λέω το βίωσα. Ποιος μπορεί να το πει με βεβαιότητα;
Πάντως ο μάρτυρας δεν κατονόμασε τον ποδοσφαιριστή που ήταν στην επίμαχη φάση του τρίτου γκολ. Ωστόσο συμπλήρωσε: «Δεν έδρασε όπως ενδείκνυται».
Για τον κατηγορούμενο πρώην ποδοσφαιριστή της Βέροιας, Αλ. Καλογέρη, που είχε μπει ως αλλαγή στον αγώνα, ο μάρτυρας ανέφερε:
«Ο Καλογέρης μετά μου είπε ότι “μου είπαν αυτό αλλά εγώ έπαιξα όπως μπορούσα καλύτερα”».
Ως προς τη φάση του πέναλτι που οδήγησε στο δεύτερο γκολ του Ολυμπιακού κατέθεσε:
«Η φάση του πέναλτι γιατί μετά την είδα καλά, συμμετέχει ο Αμαραντίδης (σ.σ. τότε ποδοσφαιριστής της Βέροιας και κατηγορούμενος στη δίκη) με τον Τοροσίδη (σ.σ. ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού). Τρέχουν στην μπάλα, δεν ακουμπάνε σώμα με σώμα. Ο Τοροσίδης πέφτει. Ο διαιτητής ήταν από πίσω και έδωσε πέναλτι. Έτσι το ερμήνευσα εγώ με την εικόνα που είδα».
Ερωτηθείς από τον δικηγόρο του Βαγγέλη Μαρινάκη, Βασίλειο Δημακόπουλο για την απόδοση της Βέροιας στο επίδικο ματς με τον Ολυμπιακό, ο κ. Καλαϊτζίδης υπογράμμισε:
«Στο β' ημίχρονο ο Ολυμπιακός ήταν λίγο περισσότερο πιεστικός. Οι επιδόσεις μιας ομάδας εξαρτάται και από το τι κάνει ο αντίπαλος.
»Η Βέροια στο α' ημίχρονο ήταν πιο συμπαγής, έτσι την ένιωσα εγώ. Στο β' ο Ολυμπιακός έκανε καλύτερο επίπεδο προσπάθειας.
»Με το δικό μου το μυαλό ο τρόπος δράσης του αμυντικού στο τρίτο γκολ του Ολυμπιακού ήταν ελλιπής, για να μην πω κάτι άλλο...
»Υπήρχε επαρκής χρόνος για να δράσει, να πάρει καλύτερη θέση και να διεκδικήσει την μπάλα. Δεν έκανε συμμετοχή όπως πίστευα εγώ ότι έπρεπε να κάνει».
Σε ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης του τότε προέδρου της Βέροιας Γ. Αρβανιτίδη, ο κ. Καλαϊτζίδης ανέφερε:
«Δεν είχα αντιπαλότητα με τον Αρβανιτίδη όταν κατέθεσα στον ανακριτή. Στο τέλος Μαρτίου του 2015 που κατέθεσα, ήμουν προπονητής στον Άρη. Τον έλεγχο του Άρη τον είχε ήδη ο αδερφός μου. Το 2014 ο Άρης έπεσε στη β' Εθνική, τότε ανέλαβε ο Στεφανίδης, εγώ είχα προσληφθεί, και αρχίζουν και ψάχνουν οι παράγοντες ποιος μπορεί να βοηθήσει. Εγώ δεν ήξερα τι έψαχναν. Πάρθηκε η απόφαση ο Άρης να πάει στη Γ' για να σβήσει τα χρέη. Εγώ έφυγα, δεν με απέλυσαν. Μετά ξαναγύρισα με συμβόλαιο με τον ερασιτέχνη, τον Γενάρη του 2015. Ο Αρβανιτίδης όλο αυτό το διάστημα δεν υπήρχε. Επανήλθε το καλοκαίρι του 2015».
Για τους κατηγορούμενους ποδοσφαιριστές ανέφερε:
«Εκτιμώ τους Καλογέρη και Αμαραντίδη και πάντα τους είχα μαζί μου. Και όχι μόνο αυτούς, 10 ποδοσφαιριστές της Βέροιας».
Η δίκη διακόπηκε για τις 12 Μαρτίου με τον μάρτυρα να εξετάζεται από συνηγόρους των κατηγορουμένων.
Την ίδια μέρα έχουν κληθεί να καταθέσουν οι πρώην ποδοσφαιριστές της Βέροιας Νίκος Γεωργέας και Παντελής Καφές «πρωταγωνιστές» στο επίδικο φερόμενο ως στημένο ματς, οι οποίοι είχαν ζητήσει να βγουν από τον αγώνα, μετά την καταγγελλόμενη παρέμβαση του κατηγορουμένου γενικού αρχηγού της ομάδας Γ. Λαναρή.
Ο Δημήτρης Καλαϊτζίδης ο οποίος ήταν προπονητής της Βέροιας από το 2004 μέχρι το 2013, κατέθεσε ότι στο ημίχρονο και, ενώ ο αγώνας ήταν 0-0, και οι παίκτες στα αποδυτήρια, ο πρώην γενικός αρχηγός της ομάδας Γιώργος Λαναρής (σ.σ. επίσης κατηγορούμενος στη δίκη) του ανέφερε: «Είπε ο πρόεδρος να χάσουμε 3-0».
Ο πρώην προπονητής περιγράφει:
«Πήγαμε στα αποδυτήρια στο ημίχρονο. Πριν βγούμε, ήρθε και με συνάντησε ο κ. Λαναρής, ο γενικός αρχηγός της αποστολής. Με σταμάτησε και μου λέει "είπε ο πρόεδρος να χάσουμε 3-0. Του λέω “ποιος θα το πει στα παιδιά;”. Μου απαντάει “εγώ θα τους το πω”.
»Έμεινα έξω από τα αποδυτήρια και ήρθε ο 4ος και μου είπε ότι θα κάνει αναφορά γιατί αργήσαμε να βγούμε για το δεύτερο ημίχρονο.
»Συνάντησα τον Αρβανιτίδη πηγαίνοντας στον αγωνιστικό χώρο και του λέω “γιατί μου το κάνεις αυτό, δουλεύω 15 ώρες την ημέρα για την ομάδα”. Μου απάντησε “Δημήτρη μην ανησυχείς, όλα θα πάνε καλά”.
»Βγήκα στον αγωνιστικό χώρο, ήρθαν Καφές και Γεωργέας και μου είπε ο Γεωργέας “βγάλε με γιατί θα χτυπήσω κανένα και θα αποβληθώ”. Και ο Καφές μου λέει “βγάλε με”. Τον Γεωργέα τον έβγαλα στο πεντάλεπτο και τον Καφέ λίγο αργότερα.
»Το ημίχρονο ήταν 0-0 και δεχθήκαμε τρία γκολ, το δεύτερο στο 85' και το τρίτο στις καθυστερήσεις.
»Ο Λαναρής ήταν ταχυδρόμος. Εγώ κατάλαβα ότι ήταν εντολή του προέδρου. Δεν μπορεί να είχε πάρει αυτή την απόφαση μόνος του.
»Ήταν η πρώτη φορά που έγινε παρέμβαση στο έργο μου.
»[…] Όλη η δράση μου έγινε με το να τον αποτρέψω τον Λαναρή να μπει μέσα. Μετά από δυο λεπτά βγήκε η ομάδα έξω στον αγωνιστικό χώρο. Και έρχεται ο Γεωργέας… Διαπίστωσα ότι είχε προλάβει και είχε πει αυτά που ήθελα να αποφύγω».
Πρόεδρος: Καταλάβατε ότι η εντολή του προέδρου υλοποιήθηκε;
Καλαϊτζίδης: Κάποιοι μέσα στο γήπεδο μπορεί να είπαν «άσ΄ τον να λέει, θα παίξω όσο καλύτερα μπορώ». Τα περισσότερα παιδιά τα ήξερα από το 2010, κάποια από το 2004. Από τις δηλώσεις μου, στη συνέντευξη Τύπου άφησα ένα υπονοούμενο.
Ο κ. Καλαϊτζίδης αναφέρθηκε και σε ένα δεύτερο περιστατικό που ακολούθησε αλλά δεν έφυγε από την ομάδα, καθώς του το ζήτησαν οι ποδοσφαιριστές. Ανέφερε σχετικά:
«Τις επόμενες αγωνιστικές έγιναν κάποια περιστατικά. Μου είπε ο Καφές ότι ήθελε να φύγει. Του είπα ότι θα φύγω κι εγώ. Ήρθαν κάποιοι παίκτες και μου είπαν να μη φύγουμε γιατί θα διαλυθεί η ομάδα».
Ερωτηθείς γιατί δεν το κατήγγειλε αμέσως μετά τον αγώνα αλλά πολλούς μήνες μετά, είπε:
«Πρώτη φορά που κατέθεσα για το συγκεκριμένο περιστατικό ήταν όταν με κάλεσε ο ανακριτής Ανδρεάδης. Για το καλό της ομάδας δεν βγήκα νωρίτερα να πω κάτι».
Πρόεδρος: Για το καλό της ομάδας; Είναι παράνομη πράξη…
Καλαϊτζίδης: Σας λέω πώς λειτούργησα.
Ως προς τον ισχυρό άνδρα της ΑΕΚ Δημήτρη Μελισσανίδη, ο οποίος στην κατάθεσή του στο δικαστήριο ανέφερε πως του είχε εκμυστηρευτεί το στήσιμο του αγώνα, είπε:
«Τον Μελισσανίδη τον ήξερα πέντε χρόνια μέσω ενός ανθρώπου ποντιακής καταγωγής. Η σχέση μας προκύπτει από την κοινή καταγωγή μας. Με ρώτησε “κατά πόσο αυτό ήταν γεγονός”, είχε τις δικές του πληροφορίες και του είπα “ναι, αυτό ήταν γεγονός” (σ.σ. εννοεί το περιστατικό στα αποδυτήρια)».
Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, απαντώντας σε ερωτήσεις συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων, απάντησε:
«Ότι κάποια στιγμή είπα στον Μελισσανίδη ότι απειλούμαι είναι γεγονός, μετά την κατάθεση στον κύριο Ανδρεάδη. Δεν κατέθεσα με προτροπή Μελισσανίδη. Οι συναντήσεις μας ήταν ευκαιριακές. Κατέθεσα στον Ανδρεάδη τέλη Μαρτίου.
»Στο Μελισσανίδη δεν θυμάμαι πότε είχα πει για το γεγονός. Μου το έθεσε έχοντας γνώση. Βρεθήκαμε, δεν με κάλεσε γι' αυτό. Δεν τον έχω συναντήσει ποτέ στην Παναγία Σουμελά όπως είπε. Εγώ θυμάμαι αυτό, δεν ξέρω τι κατέθεσε ο Μελισσανίδης».
Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, αναφερόμενος στον ποδοσφαιριστή Π. Καφέ, που ήθελε να γίνει αλλαγή στον αγώνα, είπε:
«Δεν γνώριζα ότι είχε θέμα τραυματισμού. Ούτε ο φυσιοθεραπευτής μού είπε ότι υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να τον προστατέψουμε. Ήταν μπροστά μου και οι δύο παίκτες και ο Γεωργέας και ο Καφές και μου είπε ο Καφές ότι δεν ήθελε να παίξει και μου είπε το ίδιο και ο Καφές. Δεν μου είπε ο Καφές ότι είχε πρόβλημα. […] Ο Καφές μου είπε δεν συμμετέχω σε τέτοιο αγώνα και το είπε μπροστά στο Γεωργέα».
Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του συμπλήρωσε ως προς τον Π. Καφέ (σ.σ. που αρνείται πως ζήτησε να βγει από τον αγώνα λόγω στησίματος):
«Ο κ. Καφές μπορεί να πει ότι θέλει. Εγώ καταθέτω γεγονότα. […] Ο Καφές, μέχρι να βγει, είχε τη γνωστή του παρουσία, όσο έπαιξε στο β' ημίχρονο, Ο Γεωργέας έπαιξε πέντε λεπτά, δεν μπορώ να αξιολογήσω την απόδοσή του. Τα υπόλοιπα στελέχη που ήταν έξω ήταν παιδιά χωρίς αγώνες και δεν μπορούσα να τους βάλω».
Ως προς το τι ακολούθησε μετά τον επίδικο αγώνα, ο κ. Καλαϊτζίδης κατέθεσε:
«Την εβδομάδα που ακολούθησε, οι μεγάλοι ηλικιακά ποδοσφαιριστές της ομάδας ήρθαν και με παρακάλεσαν να μην το διαλύσουμε. Την Τρίτη ήρθε ο Καφές και μου είπε ότι “δεν συνεχίζω”. Εκείνη την ώρα μάζεψα τα πράγματά μου για να φύγω. Δέχθηκα να συνεχίσω προς όφελος κάποιων παιδιών».
Ως προς τις σχέσεις του με τον πρόεδρο της ομάδας Γ. Αρβανιτίδη μετά το περιστατικό, υποστήριξε:
«Όλη την επόμενη σεζόν δεν μιλούσαμε με τον πρόεδρο. Είχε γίνει και άλλη φορά και του είπα «φεύγω» και μου είπε "μείνε άλλους τρεις αγώνες να τελειώσει η σεζόν"».
Ερωτηθείς αν έχει υποπέσει στην αντίληψή του άλλο περίεργο περιστατικό, ανέφερε:
«Αυτό είναι το μοναδικό που έχει πέσει στην αντίληψή μου».
Σε ερώτηση του Εισαγγελέα της Έδρας Χαράλαμπου Λακαφώση γιατί ο Αρβανιτίδης ήθελε να χάσει η ομάδα, ο μάρτυρας επισήμανε:
«Δεκάδες συνειρμούς μπορεί να κάνει ο καθένας, εγώ καταθέτω γεγονότα. Άλλο είναι να λες να χάσουμε και άλλο να λες κάτι συγκεκριμένο. Αυτόματα το μυαλό σου πάει σε συγκεκριμένα πράγματα. Το 0-0 στο α' ημίχρονο ήταν μια καλή προσπάθεια από μέρους μας και μία όχι και τόσο καλή από την πλευρά του Ολυμπιακού, με δεδομένες τις δυνατότητές του. Στο β' ημίχρονο εκείνο που είδα ήταν ότι χάλασε η ισορροπία με την αλλαγή των Καφέ και Γεωργέα».
Εισαγγελέας: Εσείς τη χαλάσατε την ισορροπία με τις αλλαγές που κάνατε...
Καλαϊτζίδης: Η δική μου εκτίμηση, είδα κάποιους που ήταν στα αγωνιστικά τους στάνταρ και κάποιοι είχαν κάποιες παραλείψεις.
Εισαγγελέας: Υπήρχαν κάποιες φάσεις που ήταν ύποπτες;
Καλαϊτζίδης: Το πέναλτι ήταν ανύπαρκτο. Δεν μπορώ να πω τι είχε στο μυαλό του ένας παίκτης. Ό,τι κατέθεσα είναι αυτά που βίωσα. Δεν μπορώ να πω πώς σκέφτηκε ο κάθε παίκτης, πρέπει να είσαι ο ίδιος. Θυμάμαι το πέναλτι και το τρίτο γκολ. Η εκτίμησή μου είναι ότι το πέναλτι ήταν ανύπαρκτο. Στο τρίτο γκολ ο παίκτης που έκανε το γκολ δεν δέχθηκε πίεση, δεν μπορώ να θυμηθώ από ποιον παίκτη της Βέροιας. Έγινε μια 40άρα σέντρα από πλάγια, στα όρια της μικρής περιοχής, υπήρχε χώρος για να δράσει ο παίκτης. Αν ήταν συνειδητή παράλειψη ή όχι, δεν μπορώ να μπω στο μυαλό και την ψυχή του. Ο,τι λέω το βίωσα. Ποιος μπορεί να το πει με βεβαιότητα;
Πάντως ο μάρτυρας δεν κατονόμασε τον ποδοσφαιριστή που ήταν στην επίμαχη φάση του τρίτου γκολ. Ωστόσο συμπλήρωσε: «Δεν έδρασε όπως ενδείκνυται».
Για τον κατηγορούμενο πρώην ποδοσφαιριστή της Βέροιας, Αλ. Καλογέρη, που είχε μπει ως αλλαγή στον αγώνα, ο μάρτυρας ανέφερε:
«Ο Καλογέρης μετά μου είπε ότι “μου είπαν αυτό αλλά εγώ έπαιξα όπως μπορούσα καλύτερα”».
Ως προς τη φάση του πέναλτι που οδήγησε στο δεύτερο γκολ του Ολυμπιακού κατέθεσε:
«Η φάση του πέναλτι γιατί μετά την είδα καλά, συμμετέχει ο Αμαραντίδης (σ.σ. τότε ποδοσφαιριστής της Βέροιας και κατηγορούμενος στη δίκη) με τον Τοροσίδη (σ.σ. ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού). Τρέχουν στην μπάλα, δεν ακουμπάνε σώμα με σώμα. Ο Τοροσίδης πέφτει. Ο διαιτητής ήταν από πίσω και έδωσε πέναλτι. Έτσι το ερμήνευσα εγώ με την εικόνα που είδα».
Ερωτηθείς από τον δικηγόρο του Βαγγέλη Μαρινάκη, Βασίλειο Δημακόπουλο για την απόδοση της Βέροιας στο επίδικο ματς με τον Ολυμπιακό, ο κ. Καλαϊτζίδης υπογράμμισε:
«Στο β' ημίχρονο ο Ολυμπιακός ήταν λίγο περισσότερο πιεστικός. Οι επιδόσεις μιας ομάδας εξαρτάται και από το τι κάνει ο αντίπαλος.
»Η Βέροια στο α' ημίχρονο ήταν πιο συμπαγής, έτσι την ένιωσα εγώ. Στο β' ο Ολυμπιακός έκανε καλύτερο επίπεδο προσπάθειας.
»Με το δικό μου το μυαλό ο τρόπος δράσης του αμυντικού στο τρίτο γκολ του Ολυμπιακού ήταν ελλιπής, για να μην πω κάτι άλλο...
»Υπήρχε επαρκής χρόνος για να δράσει, να πάρει καλύτερη θέση και να διεκδικήσει την μπάλα. Δεν έκανε συμμετοχή όπως πίστευα εγώ ότι έπρεπε να κάνει».
Σε ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης του τότε προέδρου της Βέροιας Γ. Αρβανιτίδη, ο κ. Καλαϊτζίδης ανέφερε:
«Δεν είχα αντιπαλότητα με τον Αρβανιτίδη όταν κατέθεσα στον ανακριτή. Στο τέλος Μαρτίου του 2015 που κατέθεσα, ήμουν προπονητής στον Άρη. Τον έλεγχο του Άρη τον είχε ήδη ο αδερφός μου. Το 2014 ο Άρης έπεσε στη β' Εθνική, τότε ανέλαβε ο Στεφανίδης, εγώ είχα προσληφθεί, και αρχίζουν και ψάχνουν οι παράγοντες ποιος μπορεί να βοηθήσει. Εγώ δεν ήξερα τι έψαχναν. Πάρθηκε η απόφαση ο Άρης να πάει στη Γ' για να σβήσει τα χρέη. Εγώ έφυγα, δεν με απέλυσαν. Μετά ξαναγύρισα με συμβόλαιο με τον ερασιτέχνη, τον Γενάρη του 2015. Ο Αρβανιτίδης όλο αυτό το διάστημα δεν υπήρχε. Επανήλθε το καλοκαίρι του 2015».
Για τους κατηγορούμενους ποδοσφαιριστές ανέφερε:
«Εκτιμώ τους Καλογέρη και Αμαραντίδη και πάντα τους είχα μαζί μου. Και όχι μόνο αυτούς, 10 ποδοσφαιριστές της Βέροιας».
Η δίκη διακόπηκε για τις 12 Μαρτίου με τον μάρτυρα να εξετάζεται από συνηγόρους των κατηγορουμένων.
Την ίδια μέρα έχουν κληθεί να καταθέσουν οι πρώην ποδοσφαιριστές της Βέροιας Νίκος Γεωργέας και Παντελής Καφές «πρωταγωνιστές» στο επίδικο φερόμενο ως στημένο ματς, οι οποίοι είχαν ζητήσει να βγουν από τον αγώνα, μετά την καταγγελλόμενη παρέμβαση του κατηγορουμένου γενικού αρχηγού της ομάδας Γ. Λαναρή.
zougla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου