Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Ανοιχτή επιστολή προς τους Γιαννιώτες
Αναγκαζόμαστε να απευθυνθούμε με αυτό τον τρόπο στην πόλη, γιατί πέρα από κούφιες τοποθετήσεις η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, στην οποία συμπράττουν οι παρατάξεις των κκ Ελισάφ, Γκόντα και Μπαρτζώκα δεν έχει προχωρήσει σε απολύτως κανένα μέτρο για την ανακούφιση των χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων που έχουν κλειστά καταστήματα.Ούτε μισή απόφαση για όλους εκείνους που ενώ δεν έχουν πλέον εισοδήματα εξαιτίας των μέτρων για τον κορωνοϊό καλούνται να πληρώνουν ανταποδοτικά τέλη στο Δήμο, τέλη κατάληψης κοινόχρηστου χώρου για τραπεζοκαθίσματα που στοιβάζονται στις αποθήκες, ενοίκια για κυλικεία σε κλειστά σχολεία, τέλη παρεπιδημούντων για ξενοδοχεία που λειτουργούν με ένα πελάτη την ίδια στιγμή που τρέχουν οι διακανονισμοί σε τράπεζες, τα ενοίκια, οι εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία κλπ.

Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί για τα νέα ζευγάρια, τα οποία με το κλείσιμο των παιδικών σταθμών συνεχίζουν να πληρώνουν τροφεία στο Δήμο, ή δίδακτρα στο Πνευματικό Κέντρο, αλλά και να φοβούνται να κυκλοφορήσουν στην πόλη καθώς κοινόχρηστοι πολύσυχναστοι χώροι δεν έχουν απολυμανθεί

Εκτιμώντας ότι η εγκληματική απραξία της Δημοτικής Αρχής έχει οικονομικό κίνητρο, το οποίο δεν είναι άλλο, από την υλοποίηση του προϋπολογισμού φορομπηξίας των λαϊκών στρωμάτων, πήραμε την πρωτοβουλία να ζητήσουμε να συζητηθεί στη συνεδρίαση της 30ής Μαρτίου πακέτο έκτακτων μέτρων ανακούφισης (το οποίο δώσαμε στη δημοσιότητα και επανασυνάπτουμε). Προς τιμήν τους, το σύνολο των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, και χωρίς να κρίνουμε τις προθέσεις ή την αφετηρία του καθενός, συμφώνησε να συζητηθούν τα μέτρα και ως εκ τούτου το θέμα έπρεπε να τεθεί για συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης.

Λάβαμε λοιπόν χθες μια επιστολή η οποία επιβεβαίωσε τους χειρότερους φόβους μας. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου αρνήθηκε την εισαγωγή του θέματος ενώ μάλιστα ήταν υποχρεωμένος, πράξη που προσιδιάζει σε παράβαση καθήκοντος, δηλώνοντας ότι τα μέτρα που τυχόν θα ληφθούν θα είναι στο πλαίσιο των ορίων του προϋπολογισμού του Δήμου.

Μακάρι να ήταν η πρώτη φορά που η Δημοτική Αρχή προχωρά σε ευθεία παραβίαση της δημοκρατικής λειτουργίας του οργάνου. Οι αντιδημοκρατικές συμπεριφορές ας αξιοποιηθούν από τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους της πόλης μας που στήριξαν με την ψήφο τους τις παρατάξεις της συμπολίτευσης ώστε να βγάλουν συμπεράσματα για το χαρακτήρα όλων εκείνων που επικαλούνται τη δημοκρατία στα λόγια και την καταργούν στην πράξη.

Το χειρότερο όμως είναι, η Δημοτική Αρχή που έχει 23,5 εκ ταμειακά διαθέσιμα, που δεν έχει "χαραμίσει μισή αράδα" για διεκδίκηση πόρων από την κυβέρνηση, που δεν έχει αμφισβητήσει ούτε λεπτό τον ανταποδοτικό χαρακτήρα και τη λειτουργία του Δήμου, τώρα που δίνεται η δυνατότητα από το νόμο να προχωρήσει σε αναστολή των φόρων και των τελών, παραπέμπει το αίτημα στις καλένδες. Βρέξει χιονίσει..οι Γιαννιώτες θα πληρώνουν στο Δήμο!

Τα επιχειρήματα του προέδρου, ότι δήθεν πρέπει να προηγηθεί η συνεδρίαση των Διοικητικών Συμβουλίων των Οργάνων επιβεβαιώνουν τη θέση μας, γιατί μόνο ένα μικρό μέρος των μέτρων που ζητήσαμε αφορούν στα Νομικά Πρόσωπα. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, προφανώς και το Δημοτικό Συμβούλιο έπρεπε να προηγηθεί ώστε να δώσει την κατεύθυνση στα Νομικά Πρόσωπα.

Το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων που ζητήσαμε, αφορά σε θέματα αρμοδιότητας της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία αν και συνεδριάζει σήμερα, δεν έχει καμία εισήγηση για ανταποδοτικά ή άλλα τέλη. Αντίθετα στα θέματα της Οικονομικής Επιτροπής ξεχωρίζει η ιδιωτικοποίηση του πλυσίματος των κάδων, μιας υπηρεσίας δηλαδή που μέχρι πρότινος γινόταν από το Δήμο. Φυσικά, και για αυτή την απόφαση ιδιωτικοποίησης, καταπατώντας οποιαδήποτε διαδικασία δεν υπάρχει εισήγηση. Προφανώς η εμμονική πρόθεση για ιδιωτικοποιήσεις νομιμοποιεί τα πάντα.

Συνοψίζοντας, η Δημοτική Αρχή συνεχίζει τον αντιδημοκρατικό της κατήφορο και αξιοποιεί την πανδημία για να εντείνει την επίθεση στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα

Γιάννενα 31 Μάρτη 2020


Η επι κεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δ. Ιωαννιτών


Όλυ ΤσουμάνηΚοινοποίηση


Σωματείο «Παμβώτις» καφέ μπαρ εστιατορίων και συναφών επαγγελμάτων Ν. Ιωαννίνων


Εμπορικό Σύλλογο Ιωαννίνων


Επιμελητήριο Ιωαννίνων


Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων


Ένωση Γονέων Ιωαννίνων


Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου