Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Κορωνοϊός: Απειλεί με λουκέτο τη μοναδική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου της χώρας

Αντιμέτωπη με την κατάρρευση των διεθνών τιμών πετρελαίου λόγω της πανδημίας αλλά και με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, βρίσκεται η ελληνική εταιρεία Energean που λειτουργεί τη μοναδική παραγωγή πετρελαίου της χώρας στα κοιτάσματα του Πρίνου.Η αρνητική οικονομική συγκυρία στον πετρελαϊκό κλάδο, ο οποίος με τις προτροπές επενδυτών και αναλυτών στρέφεται πλέον στην πράσινη ενέργεια αλλά και η βίαιη πτώση του μαύρου χρυσού που ήρθε ως επακόλουθο της
εξάπλωσης του Κορωνοϊού, επιδεινώνουν τις συνθήκες για την πoρεία του Πρίνου και παγώνουν κάθε επενδυτικό σχέδιο στην Ελλάδα. Τις προηγούμενες μέρες, η διοίκηση της Energean πήρε την απόφαση να αναστείλει επενδύσεις συνολικού ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ που θα χρηματοδοτούσαν την περαιτέρω ανάπτυξη του παλιού κοιτάσματος και του γειτονικού κοιτάσματος Έψιλον. Για το λόγο αυτό, σταμάτησε και η κατασκευή της πλωτής εξέδρας στην Κωστάντζα της Ρουμανίας από την οποία θα ξεκινούσαν οι νέες γεωτρήσεις.
Σήμερα, η εξόρυξη πετρελαίου αποτελεί μια ιδιαίτερα δαπανηρή διαδικασία για την εταιρεία καθώς η παλαιότητα του κοιτάσματος του Πρίνου απαιτεί υψηλές επενδύσεις που δεν μπορούν να υποστηριχθούν από τις υφιστάμενες τιμές του πετρελαίου που έχουν υποχωρήσει στα 27 ευρώ το βαρέλι και υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μπορεί να πέσουν ακόμη και κάτω από τα 10 δολάρια.

Τα τεχνικά προβλήματα λόγω γήρανσης του Πρίνου και η απροθυμία των αγορών για χρηματοδοτήσεις σε πετρελαϊκές επενδύσεις, έχουν ήδη επιπτώσεις στην παραγωγή. Έτσι από 4.000 βαρέλια που ήταν το 2018, πέρσι υποχώρησε στα 3.300 δολάρια και φέτος οι προβλέψεις κάνουν λόγο για 2.000 έως 2.500 βαρέλια. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2019 οι λειτουργικές ζημιές έφτασαν τα 94 εκατ. δολάρια. Είναι ενδεικτικό της δυσκολίας, πριν ακόμη αρχίσει η κατάρρευση στις τιμές.
Το τελευταίο διάστημα, η Energean έχει απευθύνει πρόσκληση σε διεθνείς επενδυτές αναζητώντας κεφάλαια για να κρατήσει ζωντανό τον Πρίνο. Όμως η απροθυμία των διεθνών οίκων να στηρίξουν επενδύσεις σε πετρέλαιο δημιουργεί ισχυρές αμφιβολίες για το μέλλον της μοναδικής παραγωγής πετρελαίου στην Ελλάδα, η οποία σήμερα απασχολεί λίγο κάτω από 300 εργαζόμενους. Το γεγονός ότι η εταιρεία εγκαίρως επεκτάθηκε στον τομέα του φυσικού αερίου εξαγοράζοντας το κοίτασμα του Καρίς στο Ισραήλ αποδεικνύεται μια μελετημένη κίνηση που εξασφαλίζει την βιωσιμότητα της εταιρείας εκτός συνόρων. Η Energean αφού υπερπήδησε τα εμπόδια για την κατασκευή του κύτους του FPSO ”Energean Power” από την επιδημία στην Κίνα (η κατασκευή γίνεται στα ναυπηγεία της Cosco και αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλος του μήνα), εκτιμά ότι δεν θα υπάρξουν αποκλίσεις από το αρχικό χρονοδιάγραμμα που προβλέπει την παραγωγή φυσικού αερίου το καλοκαίρι του 2021.
newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου