Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Προτάσεις, κριτική και έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο ζητά ο Νικόλας Κάτσιος για την πανδημία του κορονοϊού αλλά και τις συνέπειες του σεισμού στο δήμο Σουλίου


Η φετινή διπλή γιορτή της 25ης Μαρτίου συμπίπτει με μια διπλή δοκιμασία για τον τόπο και τους συνδημότες μας, που καθημερινά πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού αλλά και τις συνέπειες του σεισμού που πρόσφατα έπληξε την περιοχή μας. Τούτες τις κρίσιμες ώρες είναι αναγκαίο να ανταπεξέλθουμε στην πρωτόγνωρη κατάσταση που έχουμε περιέλθει, η οποία μας υποχρεώνει όλους να βιώσουμε συνθήκες πολυεπίπεδης δοκιμασίας.
Ταυτόχρονα, όλοι όσοι συμμετέχουμε στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Σουλίου, έχουμε υποχρέωση να αναδείξουμε όλα όσα μας ενώνουν και με υψηλό αίσθημα ευθύνης, με συνεργασία, με σύγκλιση και σύνθεση απόψεων να καταλήξουμε σε ένα κοινό τοπικό σχέδιο δράσης. 
Σε συγκεκριμένα άμεσα υλοποιήσιμα μέτρα που, αφενός θα εξασφαλίσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την προστασία των συνδημοτών μας από την πανδημία και τις πληγές του σεισμού,και αφετέρου μέσα από έκτακτες οικονομικές ελαφρύνσεις θα ανακουφίσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στο δήμο μας.
Όμως οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν και έκτακτες αποφάσεις, τις οποίες -άγνωστο γιατί-αδυνατεί, ολιγωρεί ή στην καλύτερη περίπτωση καθυστερεί να πάρει ο δήμαρχος Σουλίου.
 Και για να είμαστε πιο ακριβείς, τις λαμβάνει ύστερα από δικές μας υποδείξεις τις οποίες εγγράφως και εγκαίρως τουέχουμε καταθέσει. 
Πιο συγκεκριμένα, την Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020 (πριν ακριβώς από μία εβδομάδα) με προσωπική μου επιστολή που του απέστειλα, του γνωστοποίησα τη δεδομένη πρόθεση της παράταξήςμας να στηρίξουμε έμπρακτα τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής για την όσο το δυνατόν καλύτερηθωράκιση του δήμου μας απέναντι στον κορονοϊό αλλά και για την οικονομική στήριξη των συνδημοτών μας. 
 Και στο πλαίσιο αυτό του θέσαμε υπόψη δέσμη προτάσεων της παράταξής μας, τις οποίες αναμέναμε άμεσα να υλοποιήσει. Αφήνοντας κατά μέρους την όποια αντιπολιτευτικού τύπου κριτική επιλέξαμε τότε να μηδημοσιοποιήσουμε στους συνδημότες μας και στα ΜΜΕ το περιεχόμενο της συγκεκριμένης επιστολής,αλλά την αποστείλαμε προσωπικά μόνο στον ίδιο το δήμαρχο. 
Όλως τυχαίως την ίδια ακριβώς ημέρα, μετά από εβδομάδες απόλυτης απραξίας, ο δήμαρχος Σουλίου ανακοίνωσε την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες συμπολιτών μας και έδωσε τέλος στο… σήριαλ που αφορούσε τη λειτουργία ή μη τηςΛαϊκής Αγοράς της Παραμυθιάς. 
 Ακολούθησε ο ορισμός του αντιδημάρχου Διοίκησης, ΚοινωνικήςΠολιτικής, Παιδείας, Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Φ. Δημητρίου ως συντονιστής των μέτρων κατά τουκοροναϊού και πραγματικά νιώσαμε ικανοποίηση, που ο δήμαρχος Σουλίου αξιοποίησε έστω και μέροςτων προτάσεων μας. 
Ταυτόχρονα όμως νιώσαμε απογοήτευση και προβληματισμό που, ως πρώτος πολίτης του δήμουΣουλίου ο κ. Γ. Καραγιάννης δεν βρήκε το πολιτικό θάρρος και τον στοιχειώδη πολιτικό σεβασμό νααναγνωρίσει ούτε δημόσια αλλά ούτε και ιδιωτικά τη συμβολή της παράταξής μας στη λήψη τωνπαραπάνω μέτρων, αλλά και ότι αξιοποίησε μέρος των προτάσεών μας. 
Δυστυχώς, πήγε… «περίπατο»ακόμη και ο πολιτικά ψευδεπίγραφος τίτλος της παράταξής του κ. Γ. Καραγιάννη «Δημοτική ΟμάδαΣυνεργασίας», που προεκλογικά εξαπάτησε πολιτικά τους συμπολίτες μας, δεσμευόμενος γιαμετεκλογικές συνεργασίες

Πλέον, απευθυνόμενοι στους συνδημότες μας τους γνωρίζουμε ότι η παράταξή μας ζητά από τοδήμαρχο Σουλίου τα εξής:

 Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την προστασία από την πανδημία και ταπροβλήματα που προκάλεσε ο σεισμός (πλέον μπορεί να γίνει μόνο μέσω τηλεδιάσκεψης), μεαντικείμενο το συντονισμό των ενεργειών και τη λήψη προληπτικών μέτρων στο δήμο Σουλίου μετη συμμετοχή και κοινωνικών φορέων της περιοχής (Κέντρο Υγείας Παραμυθιάς, ΕκπαιδευτικήΚοινότητα, Αστυνομία, Πυροσβεστική κ.α.).
 Σύσταση Διαδημοτικής Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων, η οποία θα παρακολουθεί καθημερινά τηνυφιστάμενη κατάσταση και θα συντονίζει τις προσπάθειες όλων μας. 
 Αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει η τηλεδιάσκεψη για τις συνεδριάσεις των συλλογικώνοργάνων του δήμου (Δημοτικό Συμβούλιο, Κοινοτικά Συμβούλια, Οικονομική Επιτροπή καιΕπιτροπή Ποιότητας Ζωής).
 Αξιοποίηση του πολύτιμου και εξειδικευμένου προσωπικού στο «Βοήθεια στο Σπίτι» τους οποίουςαφού εφοδιάσετε με όλα τα απαραίτητα υλικά ατομικής προστασίας, να εξυπηρετούν με ασφάλειακατ’ οίκον συνδημότες μας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
 Απολυμάνσεις σε όλα τα δημοτικά κτίρια, τα Σχολεία, τα ΚΕΠ, τα ΚΑΠΗ, τις Παιδικές Χαρές, ταΓήπεδα, το Κλειστό Γυμναστήριο αλλά και συγκεκριμένους πολυσύχναστους δημόσιους χώρους(πάρκα, στάσεις).
 Πλύσιμο κεντρικών δρόμων, πλατειών και κάδων απορριμμάτων.
 Πέρα από το σφράγισμα σε όλες τις Παιδικές Χαρές του δήμου και σήμανση με ειδικές ταινίεςπεριμετρικά των οργάνων σε παιδικές χαρές και υπαίθρια παιχνίδια (π.χ. κούνιες) που βρίσκονταισε ανοιχτό χώρο χωρίς περίφραξη.
 Τοποθέτηση αντισηπτικών αλκοολούχων διαλυμάτων στα δημοτικά κτίρια και εφαρμογή μέτρωνπροφύλαξης (γάντια, μάσκες) στους χώρους υποδοχής κοινού από εργαζόμενους και δημότες.
 Μέτρα οικονομικής ανακούφισης των συνδημοτών μας που θα περιλαμβάνουν:
α) Αναστολή των προσαυξήσεων στα δημοτικά τέλη για όλα τα νοικοκυριά καθόλη τη διάρκεια πουθα βρισκόμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω της πανδημίας,
β) Μηδενικά δημοτικά τέλη μέχρι 31/8/2020 για όλες τις επιχειρήσεις του δήμου μας,
γ) Τη μη καταβολή στο δήμο των μισθωμάτων για τα ακίνητα και τους κοινόχρηστους χώρουςιδιοκτησίας του δήμου που μισθώνονται, καθόλη την περίοδο ισχύος των περιορισμών λειτουργίαςτης αγορά καιδ) 
Τη μη καταβολή στο δήμο μισθωμάτων για την ενοικίαση κυλικείων εντός σχολικών μονάδων καθόλη την περίοδο ισχύος των περιορισμών λειτουργίας των Σχολείων.
Με οδηγό τη χθεσινή διπλή γιορτή για την Επανάσταση του 1821 και τον Ευαγγελισμό τηςΘεοτόκου η παράταξη «Τόπος Αξιών» πρωτοστατεί σε μια ευρεία συναίνεση με στόχο την αντιμετώπισητης μεγάλης διπλής δοκιμασίας που έχουμε στον τόπο μας. 
 Είναι η ώρα των κοινών δράσεων και σε αυτή την κρίσιμη μάχη δεν περισσεύει κανείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου