Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Aίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, για εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση και λήψη απόφασης για άμεσα έκτακτα μέτρα που οφείλει να πάρει ο Δήμος Ιωαννιτών μπροστά στα προβλήματα που δημιουργεί η πανδημία από τον κορωνοϊό.Κύριε Πρόεδρε,

Η κυβέρνηση της ΝΔ υπερτονίζει την ατομική ευθύνη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας. Όμως, τα αναγκαία μέτρα περιορισμού και πρόληψης, δεν μπορούν να κρύψουν τις βαριές ευθύνες της και όλων των κυβερνήσεων για τις τεράστιες ελλείψεις του συστήματος Υγείας που ήταν γνωστές και πριν την εμφάνιση του κορονοϊού:

Τις ανεπαρκείς υποδομές στα νοσοκομεία και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τις χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, την έλλειψη σχεδίου, πόρων και προετοιμασίας για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων και καταστροφών. Θυμήσου τις φωτιές στο Μάτι, τις πλημμύρες στη Μάνδρα. Είναι ο ίδιος κρατικός μηχανισμός που εκ των υστέρων προσπαθεί να πάρει μέτρα για να σώσει τα προσχήματα, χωρίς ποτέ να οργανώνει την πρόληψη που τη θεωρεί σπατάλη και ατομική υπόθεση.

Τα λαϊκά στρώματα, οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι, οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι της πόλης μας εκτός από τον άμεσο κίνδυνο για την υγείας τους έχουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα επιβίωσης τα οποία θα μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και στη συνεδρίαση της 30η Μαρτίου 2020 να λάβει απόφαση, αξιοποιώντας το ελάχιστο έστω νομικό πλαίσιο που ήδη υπάρχει και δεν αξιοποιεί, για έκτακτα μέτρα (και με απόφαση οικονομικής επιτροπής δια περιφοράς), μπροστά στην πανδημία.

Συγκεκριμένα σας καλούμε να λάβουμε απόφαση για :

1).Απαλλαγή από τα τροφεία στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς του Δήμου για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστοί.

2). Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους κατάληψης κοινοχρήστου χώρου για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα.

3).Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για το επόμενο εξάμηνο, καθώς και από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία και σήμερα έχουν κλείσει την επιχείρησή τους (κυλικεία, κουλούρια, κάστανα κ.λπ.).

4).Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και φόρους (τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, τέλος παρεπιδημούντων, τέλος 0,5%, φόρος ηλεκτροδοτούμενων) για τα καταστήματα και επιχειρήσεις για το διάστημα που παραμένουν κλειστά.

5). Άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το Δήμο, επαγγελματιών και ιδιωτών, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών. Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

6).Εξασφάλιση των αποδοχών των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε δομές του Δήμου, των ΝΠΔΔ και των ΝΠΙΔ, που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους.

7).Εξασφάλιση όλων των μέσων προστασίας για τους εργαζόμενους.

8). Διενέργεια απολυμάνσεων σε κάδους, καθώς σε κοινόχρηστους πολυσύχναστους χώρους.

9). Να στελεχωθεί τώρα επαρκώς η υπηρεσία "Βοήθεια στο Σπίτι" προκειμένου να εξασφαλιστούν οι υγειονομικές και άλλες καθημερινές ανάγκες ιδιαίτερα των ηλικιωμένων που ζουν μόνοι τους.

10). Να διασυνδεθούν οι υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης του Δήμου με τις δομές ΠΦΥ που υπάρχουν στο Δήμο, προκειμένου να εξασφαλίζεται εκτός των άλλων, η συνταγογράφηση αναγκαίων φαρμάκων, ιδιαίτερα για ανήμπορους κατοίκους που δεν έχουν οικογενειακό γιατρό.


Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ιωαννιτών


Όλυ ΤσουμάνηΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου