Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

ΟΛΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ...Πρωτοφανής επίθεση του Γερμανού υπ. Εσωτερικών στην ΕλλάδαTην ώρα που η Μέρκελ δεν συγκινείται για τους χιλιάδες νεκρούς της Ιταλίας και της Ισπανίας και δείχνει αποφασισμένη να τινάξει στον αέρα την Ε.Ε παρά να προχωρήσει στο Ευρωομόλογο ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών αλλά και τα ..γερμανικά ΜΜΕ εξαπολύουν επίθεση στην Ελλάδα για τους “άθλιους καταυλισμούς “.
«Εκκενώστε τώρα τα ελληνικά νησιά» είναι ο τίτλος σχολίου στη διαδικτυακή σελίδα του Spiegel. Το δημοσίευμα όπως και τόσα άλλα των τελευταίων ημερών απευθύνουν έκκληση στην κυβέρνηση να επιληφθεί του θέματος των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά. Το συγκεκριμένο δημοσίευμα εστιάζει στο τι θα πρέπει να γίνει αφού περάσει όλη αυτή η κρίση:
«Μετά το τέλος της κρίσης με τον κορωνοϊό τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει επιτέλους να βοηθήσουν την Ελλάδα να οργανώσει γρήγορες και δίκαιες διαδικασίες απονομής ασύλου, που θα επιτρέπουν σε λίγες μόλις εβδομάδες να φεύγουν οι άνθρωποι από τα νησιά. Η Ελλάδα θα πρέπει μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας να επιστρέφει πίσω στην Τουρκία όσους δεν χρειάζονται προστασία στην ΕΕ. Παράλληλα η ΕΕ, όταν περάσει αυτή η κρίση, θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, που προκύπτουν από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας του 2016 και να δέχεται μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων μετά τις προσήκουσες διαδικασίες».
Δεν είναι καιρός για παζάρια
Με τις διαφωνίες που υπάρχουν στη γερμανική κυβέρνηση αναφορικά με την υποδοχή ανήλικων προσφυγόπουλων από την Ελλάδα ασχολείται δημοσίευμα της Handelsblatt.

«Ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ έδωσε το λόγο του: η Γερμανία θα συμμετάσχει στη μεταφορά προσφυγόπουλων από τους άθλιους καταυλισμούς στην Ελλάδα. Η κρίση του κορωνοϊού δεν αλλάζει τίποτα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt η καγκελαρία και το υπουργείο Εξωτερικών συζητούν για την υποδοχή 500 παιδιών. Το υπουργείο Εσωτερικών θέλει να περιορίσει τον αριθμό όμως στα 350 παιδιά. Η Γερμανία δεν θέλει να πάρει πολλά περισσότερα παιδιά από τη Γαλλία. Η μεταφορά τους ήταν θέμα αυτή την εβδομάδα και στο κυβερνητικό συμβούλιο. Οι διαφορές δεν στάθηκε δυνατό να γεφυρωθούν.
Έντονη κριτική όμως ασκείται από το SPD ‘ακριβώς αυτή τη στιγμή που απειλείται ο κίνδυνος του κορωνοϊού, δεν επιτρέπεται να υπάρχουν αναξιοπρεπή παζάρια στην πλάτη των παιδιών, δήλωσε ο Φρανκ Σβάμπε, εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μιλώντας στην Handelsblatt».
Oι υπερπλήρεις προσφυγικοί καταυλισμοί των νησιών του Αιγαίου θα μπορούσαν να αποτελέσουν εστία εξάπλωσης του κορωνοϊού
Συνέντευξη στη Frankfurter Allgemeine Zeitung παραχώρησε και η Ευρωπαία Επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον επίσης σχετικά με το θέμα της μεταφοράς παιδιών από τους προσφυγικούς καταυλισμούς που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά. Η κυρία Γιόχανσον δηλώνει: «Έχω σοβαρές ανησυχίες διότι οι καταυλισμοί στην Ελλάδα είναι υπερπλήρεις. Για το λόγο αυτό συνεργαστήκαμε στενά τις τελευταίες ημέρες με την ελληνική κυβέρνηση, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και με ανθρωπιστικές οργανώσεις για την εκπόνηση ενός σχεδίου. Το θέμα είναι να φροντίσουμε αυτούς τους ανθρώπους και να προστατεύσουμε την υγεία τους. Θέλουμε να απομονώσουμε αυτούς που θα κινδύνευαν περισσότερο από μια μόλυνση του κορωνοϊού».
Στην ερώτηση γιατί δεν έχει γίνει ακόμα τίποτα από τα οκτώ κράτη – μέλη της ΕΕ που είχαν υποσχεθεί να πάρουν τα 1.600 παιδιά, η κυρία Γιόχανσον απαντά:
«Κι όμως έχουν γίνει πολλά. Συνεργαστήκαμε στενά με την ελληνική κυβέρνηση, τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασύλου και την αρμόδια Γενική Διεύθυνση ώστε να λύσουμε πρακτικά ζητήματα. Ελπίζω τώρα, την άλλη εβδομάδα, οι χώρες υποδοχής να πάρουν τα πρώτα παιδιά. Το Λουξεμβούργο και η Γερμανία έχουν προχωρήσει περισσότερο με τις προετοιμασίες».
«Τα παιδιά ρωτάνε αν θα πεθάνουν από τον κορωνοϊό» είναι ο τίτλος μακροσκελούς δημοσιεύματος στη διαδικτυακή σελίδα του Spiegel. Για άλλη μια φορά θίγονται στο γερμανικό Τύπο οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια.
Με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού, το άρθρο σημειώνει: «Μέχρι τώρα δεν έχει διαπιστωθεί κανένα κρούσμα κορωνοϊού στον καταυλισμό. Οι λίγοι εναπομείναντες γιατροί, δικηγόροι και κοινωνικοί λειτουργοί περιμένουν και φοβούνται ότι θα ξεσπάσει η κρίση. Δεν υπάρχει προστασία. Κάθε μέρα χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν στην ουρά για να φάνε, στα στενά δρομάκια μπροστά από τα ντους και στις βρύσες για να πλύνουν τα δόντια τους».
Και το άρθρο συνεχίζει: «Εδώ και εβδομάδες δεν έχουν μαζευτεί τα σκουπίδια. Τα απορριμματοφόρα δεν περνάνε πια καθόλου από τα στενά δρομάκια. Οι σκηνές είναι τόσο κοντά η μια στην άλλη που ακόμα και μικρά παιδιά πρέπει να μαζευτούν για να μπορέσουν να περάσουν ανάμεσά τους. Μια τουαλέτα μοιράζονται 167 άνθρωποι. Μια πενταμελής οικογένεια κοιμάται σε 3 τ.μ. στο πάτωμα μιας σκηνής».
Μαρία Ρηγούτσου


DW

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου