Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

Η κυβέρνηση δίνει 6 δισ. ευρώ στους μικρομεσαίους σαν δάνειο αντί για ενίσχυση!




Διπλασιασμό από τα 3 στα 6 δισ. ευρώ του ποσού που θα δοθεί μέσω του εγγυοδοτικού μηχανισμού σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξηςκαι



 Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. Και κάπου εδώ σταματούν τα καλά νέα και αρχίζει ο προβληματισμός.
Η πρωτοβουλία είναι θετική αλλά όχι αρκετή, για έναν απλό και πολύ ουσιαστικό λόγο. Πρόκειται για δάνεια κεφαλαίου κίνησης και όχι για απευθείας ενίσχυση με ζεστό χρήμα. Άμεση ανάγκη από ρευστότητα έχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χωρίς όμως να φορτώνονται στην πλάτη τους άλλο ένα δάνειο, έστω και άτοκο. Γιατί με τις καταστροφικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού κανείς δεν γνωρίζει πώς θα καταφέρει ν’ αντεπεξέλθει την επόμενη μέρα.
Η επιλογή της κυβέρνησης, πάντως, είναι η χορήγηση δανείων κεφαλαίου κίνησης μέσω των τραπεζών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αρχικά είχε ανακοινωθεί ποσό ύψους 3 δισ. ευρώ, με τον κ. Γεωργιάδη να αναγγέλλει κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου τον διπλασιασμό αυτού του ποσού, ανεβάζοντας το συνολικό πακέτο μέτρων προς τις επιχειρήσεις στα 8,75 δισ. ευρώ. «Στόχος μας είναι, όταν με το καλό η επιδημία περάσει, αμέσως να βάλουμε μπρος ξανά την ελληνική οικονομία. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι αυτό θα το πετύχουμε με τη συνεργασία όλων μας» επισήμανε ο υπουργός.
Ο εγγυοδοτικός μηχανισμός για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα υλοποιηθεί σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την περίοδο επανεκκίνησης της οικονομίας. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα χορηγήσει ρευστότητα στις τράπεζες για τη χορήγηση νέων επιχειρηματικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ.
Επίσης, σε συνεργασία με τον όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δημιουργείται εγγυοδοτικός μηχανισμός για δάνεια επενδυτικού σκοπού έως 500.000.000 ευρώ, ενώ απλοποιείται το Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ) της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και αυξάνονται οι πόροι του κατά 250.000.000 ευρώ για τη χορήγηση νέων δανείων σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορωνοϊό με επιδότηση 100% του επιτοκίου για δύο χρόνια.




newsbreak.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου