Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

Μιλανε και οι ξεβρακωτοι αμυντικα....Βούλγαρος υπ. Άμυνας: Έτοιμος να αντιδράσει ο στρατός στα σχέδια της Ελλάδας





Την αντίδραση της βουλγαρικής κυβέρνησης προκάλεσε η απόφαση για δημιουργία κλειστής δομής μεταναστών στο Δήμο Σιντικής Σερρών,λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.



 Η Βουλγαρία ανησυχεί πως η δομή θα αυξήσει τις «διαρροές» προσφύγων και μεταναστών προς το έδαφός της, στην προσπάθειά τους να διαφύγουν προς τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Με ανάρτησή του στο Facebook, σε υψηλούς τόνους, ο υπουργός Άμυνας της γειτονικής χώρας, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, χαρακτήρισε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης παράλογη και προέβλεψε όξυνση της έντασης, ενώ προειδοποίησε πως ο βουλγαρικός στρατός είναι έτοιμος να αντιδράσει, ανακόπτοντας πιθανό κύμα μεταναστών από την Ελλάδα προς την χώρα του.



Ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ
«Η Βουλγαρία δεν θα πληρώσει ξένους λογαριασμούς. Δεν μπορούμε να είμαστε όμηροι ξένων συγκρούσεων και συμφερόντων», τόνισε και έκανε αναφορές στην τακτική του Ερντογάν που χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως πιόνια στη σκακιέρα της στρατηγικής της να πιέσει την Ευρώπη. Υποστήριξε πως «μια δομή παράνομων μεταναστών στην ελληνική πλευρά, κοντά στα σύνορά μας, δημιουργεί συνθήκες όξυνσης της έντασης. Είναι παράλογο και δεν είναι μια κίνηση καλής γειτονίας».
Συνεχίζοντας στον ίδιο τόνο, δήλωσε πως «ο στρατός της Βουλγαρίας είναι έτοιμος να αντιδράσει. Εγγυώμαι ότι δεν θα αφήσω ένα νέο κύμα μεταναστών να κατευθυνθεί προς τη χώρα μας».

Οι προειδοποιήσεις Μπορίσοφ για 3.000 στρατιώτες στα σύνορα
Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας έχει προειδοποιήσει από την άνοιξη του 2019 πως η χώρα του είναι έτοιμη να στείλει ανά πάσα στιγμή 3.000 στρατιώτες στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, προκειμένου να αποτρέψει πιθανό «κύμα» μεταναστών από την Ελλάδα.
Τον περασμένο Απρίλιο είχε καλέσει σε έκτακτη σύσκεψη τους υπουργούς Άμυνας και Εσωτερικών καθώς και τους επικεφαλής των αρμόδιων υπηρεσιών στρατού και αστυνομίας. Σε δηλώσεις του είχε ισχυριστεί πως τα σύνορα της Βουλγαρίας με την Τουρκία προστατεύονται καλά, επειδή εφαρμόζονται οι αμοιβαίες συμφωνίες, αλλά όχι και με την Ελλάδα, αφήνοντας αιχμές κατά της χώρας μας για πλημμελή αποτροπή διαρροών προς τη χώρα του.
Ο υπουργός Άμυνας της γειτονικής χώρας, μάλιστα, επισκέφθηκε τον μεθοριακό σταθμό στα Κούλατα (Προμαχώνα) και δήλωσε πως η βουλγαρική κυβέρνηση είναι έτοιμη να κινητοποιήσει άμεσα αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις 1.200 ανδρών μέσα στο πρώτο 24ωρο και ως 3.000 συνολικά για την διαφύλαξη των συνόρων.
Σημειώνεται πως η Βουλγαρία έχει στήσει φράχτη σε μεγάλο μέρος των συνόρων της με την Τουρκία.
Οι στενές σχέσεις Μπορίσοφ – Ερνογάν
Σε αντίθεση με το «πολεμικό» κλίμα που επικρατεί το τελευταίο δεκαήμερο στα ελληνοτουρκικά σύνορα, με χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να οδηγούνται μεθοδευμένα στον Έβρο προκειμένου να προωθηθούν στην Ελλάδα, το κλίμα είναι ήρεμο στα τουρκοβουλγαρικά σύνορα, που αρχίζουν λίγα χιλιόμετρα βόρεια των Καστανιών. Σύμφωνα με τις βουλγαρικές Αρχές, οι επιχειρήσεις αποτροπής αφορούν μερικές δεκάδες ανθρώπους.
Η Σόφια έχει εγκαταστήσει από το 2016 έναν φράχτη μήκους 259 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων, αλλά αυτό που προστατεύει κυρίως τη χώρα του είναι η στενή προσωπική φιλία που τον συνδέει επί χρόνια με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την προθυμία του να εκδίδει στην Τουρκία με συντοπικές διαδικασίες Τούρκους φυγάδες αντικαθεστωτικούς, εξασφαλίζει πως τα σύνορα της Βουλγαρίας παραμένουν στο απυρόβλητο
Το 2018, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων παρενέβη στην υπόθεση της έκδοσης των «γκιουνελιστών» που είχαν συλληφθεί στη Βουλγαρία και εκδοθεί στην Τουρκία, με απόφαση του ίδιου του Μπορίσοφ, και με αντάλλαγμα το κλείσιμο της «στρόφιγγας» των προσφυγικών ροών προς την χώρα του από τον Ταγίπ Ερντογάν.
Το κλειστό κέντρο στον Δήμο Σιντικής

Το νέο κλειστό κέντρο μεταναστών αποφασίστηκε να γίνει στη θέση «Κλειδί» του δήμου Σιντικής Σερρών, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τον Προμαχώνα. Η απόφαση ελήφθη με την συγκατάθεση του Δημοτικού Συμβουλίου Σιντικής, γεγονός που σχολιάστηκε θετικά από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη.Το σημείο όπου χωροθετήθηκε το νέο κλειστό κέντρο
Ωστόσο, οι αντιδράσεις δεν λείπουν, από κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο. Η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Σουλτάνα Ρόδη, υπέβαλλε την παραίτησή της, διατυπώνοντας ανοικτά την αντίθεσή της στη δημιουργία δομής, ενώ κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν πως θα αντιδράσουν με συγκεντρώσεις στο σημείο χωροθέτησης, ζητώντας ακύρωση της απόφασης και διεξαγωγή δημοψηφίσματος.



εθνος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου