Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020

Επέτειος Γρηγορόπουλου: Επί ποδός 5.000 αστυνομικοί – Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ.




Απαγορεύονται, σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, από τις 05:00 έως και τις 24:00 – Τα πρόστιμα που προβλέπονται για τους παραβάτες 


Ποιοι σταθμοί του Μετρό θα μείνουν κλειστοί
Δρακόντεια είναι τα μέτρα της αστυνομίας για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Επί ποδός βρίσκονται 5.000 αστυνομικοί, ενώ θα χρησιμοποιηθούν drones και ελικόπτερα προκειμένου οι επίγειες δυνάμεις να κατευθύνονται από αέρος.

Οι αρχές θα επιστρατεύσουν και 6 Αίαντες για να χρησιμοποιηθούν εάν προκύψουν εστίες έντασης.

Πρόκειται για μια αστυνομική εγκατάσταση με τα συγκεκριμένα οχήματα ρίψης νερού να αναμένεται να τοποθετηθούν σε «σημεία ενδιαφέροντος» ώστε να διαλύονται άμεσα πιθανά καλέσματα σε περιοχές όπως το σημείο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου, τα Χαυτεία, η πλατεία Κάνιγγος αλλά και τα Προπύλαια.

Ανησυχία επικρατεί για το ενδεχόμενο των αιφνιδιαστικών, περιμετρικών συγκεντρώσεων και επιθέσεων, όπως εκείνη στο αστυνομικό τμήμα Κολωνού, την οποία μάλιστα χαρακτηρίζουν ως «προεόρτια» σε όσα ενδεχομένως εξελιχθούν αύριο.

Βασικό σημείο ενδιαφέροντος παραμένουν τυπικά τα Εξάρχεια και ειδικότερα η περιοχή που έλαβε χώρα η δολοφονία Γρηγορόπουλου ( Μεσολογγίου και Τζαβέλα).

Οι αρχές αναλυτικότερα, έχουν σχηματίσει δύο τετράγωνα ασφαλείας με το πρώτο να περικλείεται από τις οδούς Κωλέττη, Εμμανουήλ Μπενάκη, Ανδρέα Μεταξά και Ζωοδόχου Πηγής, ακριβώς στη μέση αυτού είναι σημείο της δολοφονίας.

Το δεύτερο τετράγωνο είναι ακόμα πιο ευρύ, περικλείοντας τις οδούς Θεμιστοκλέους, Σόλωνος, Χαριλάου Τρικούπης και Αραχώβης.

Οι έλεγχοι που θα πραγματοποιούνται στο δεύτερο τετράγωνο θα είναι εντατικοί και θα αφορούν την άσκοπη μετακίνηση και το αν έχουν σταλεί SMS που να υποδεικνύουν σαφή αιτία για το λόγο που βρίσκεται κανείς στο συγκεκριμένο σημείο της πόλης.

Με εντολή της Αστυνομίας θα κλείσουν αύριο Κυριακή από τις 8.00 οι σταθμοί Ομόνοια, Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Ακρόπολη, Μοναστηράκι και Βικτώρια στις γραμμές 1,2 και 3 του Μετρό.

Οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς στάση από τους συγκεκριμένους σταθμούς, ενώ το Τραμ θα λειτουργήσει κανονικά.

Όσον αφορά το απαγορευτικό συγκεντρώσεων άνω των 4 ατόμων, με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, από τις 05:00 έως και τις 24:00.

Για τους παραβάτες, προβλέπονται διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και 3.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις. Θα επιβληθεί, ακόμη,
διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Η βασική διαφορά στον σχεδιασμό συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, έγκειται στο γεγονός ότι δεν θα γίνουν εκδηλώσεις για την επέτειο. Συνεπώς, μιλάμε για ένα πλάνο που αποκλείει τις εκδηλώσεις και η λογική βασίζεται πάνω στα αυστηρά μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού.

Το βασικό ζητούμενο είναι να μην υπάρχει συγκέντρωση πολλών ατόμων σε διάφορα σημεία, καθώς ο κίνδυνος υπέρ-μετάδοσης του ιού είναι ορατός. Για το λόγο αυτό, όλοι οι αστυνομικοί από τα ΜΑΤ και τη ΔΙ.ΑΣ μέχρι τη ΔΡΑΣΗ και την ΟΠΚΕ, θα κινούνται σε αυτό τον άξονα. Αστυνομικοί θα τοποθετηθούν σε σημεία όπου υπάρχουν διαδικτυακά καλέσματα για συγκεντρώσεις. Οι περιπολίες και τα μπλόκα θα είναι πολλά, τα drones θα επιτηρούν από αέρος τα σημεία που πιθανόν να υπάρξει συνωστισμός και θα δίνουν Online εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της Αστυνομίας, ενώ τα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα τελούν υπό αυστηρή εποπτεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου