Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

Σε άριστο επίπεδο η λειτουργία του καταφυγίου αδέσποτων ζώων .



Η άριστη λειτουργία του καταφυγίου αδέσποτων ζώων διαπιστώθηκε κατά την διάρκεια της επίσκεψης που έκαναν ο Αντιδήμαρχος Αριστείδης Παππάς και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Βασίλης Ζωγράφος. 


Το πρόβλημα των αδέσποτων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την λειτουργία του καταφυγίου.

Χρειάζονται συλλογικές δράσεις και κυρίως ευαισθητοποίηση ώστε να μην εγκαταλείπονται σκύλοι στους δρόμους, όπως συνέβη στο διάστημα που ακολούθησε την πρώτη καραντίνα.

Παράλληλα ο Δήμος απευθυνόμενος στους πολίτες τονίζει την δυνατότητα της υιοθεσίας κατοικίδιων που φιλοξενούνται στο καταφύγιο.

Η λειτουργία του καταφυγίου ξεκίνησε το 2011. Διαθέτει 48 κελιά προσωρινής φιλοξενίας σκύλων, κτηνιατρείο, χώρο διαμονής ασθενών ζώων, χώρο καραντίνας, μαγειρείο, αποθήκη, γραφείο, αποδυτήρια και WC προσωπικού.

Κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησαν ο αντιδήμαρχος Αριστείδης Παππάς και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Βασίλης Ζωγράφος διαπιστώθηκε ότι το καταφύγιο βρίσκεται σε πάρα πολύ καλή κατάσταση όσον αφορά την συντήρηση των κτηριακών εγκαταστάσεών του, την καθαριότητα του χώρου και την φροντίδα των ζώων.

Οι εγκαταστάσεις και ο περιβάλλων χώρος του καταφυγίου συντηρήθηκαν πρόσφατα με εθελοντική εργασία της εργολάβου που ανέλαβε το έργο της ευζωϊας και με την συνδρομή του εργοταξίου.

Τα αδέσποτα και εγκαταλειμμένα ζώα βρίσκουν στον χώρο αυτό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες όσον αφορά την φροντίδα τους, την διαδικασία στείρωσής τους, τον εμβολιασμό τους έως ότου επανατοποθετηθούν στο φυσικό τους περιβάλλον σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Ταυτόχρονα το προσωπικό του καταφυγίου προωθεί όλες τις διαδικασίες που διευκολύνουν την υιοθεσία των ζώων που φιλοξενούνται στον χώρο αυτό.

Για να λειτουργεί σήμερα το καταφύγιο σ’ αυτό το επίπεδο χρειάστηκαν πολλές προσπάθειες διαχρονικά με την συνδρομή των κατά καιρούς πολιτικών προϊσταμένων, του προσωπικού του Δήμου, των φιλοζωικών οργανώσεων και πολλών συμπολιτών.

Η σημερινή Δημοτική Αρχή έχει υποβάλλει στο Υπουργείο Εσωτερικών και στα πλαίσια του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ πρόταση για το έργο «Προσθήκη κατ’ επέκταση του κτιρίου φιλοξενίας αδέσποτων ζωών στο Δήμο Ιωαννιτών- Προμήθεια οχημάτων και λοιπού εξοπλισμού – Σύνδεση σταθερής τηλεφωνίας» συνολικού προϋπολογισμού 362.181,52 €.

Σήμερα αναμένεται η έγκρισή του έργου για να προωθηθούν άμεσα οι διαδικασίες ολοκλήρωσης του και στο οποίο περιλαμβάνονται οι δράσεις:

1. Προσθήκη κατ’ επέκταση στο υπάρχον κτίριο εμβαδού 175,00τ.μ για την δημιουργία νέων κελιών φιλοξενίας ζώων.

2. Προμήθεια κλειστού ημιφορτηγού ειδικά διαμορφωμένο για μεταφορά ζώων.

3. Προμήθεια ημιφορτηγού διπλοκάμπινου 4 Χ 4 με δυνατότητα ρυμούλκησης τρέιλερ.

4. Προμήθεια τρέιλερ για μεταφορά ζώων.

5. Προμήθεια ηλεκτρογεννήτριας πετρελαίου για την προστασία του καταφυγίου από διακοπές ρεύματος. (λειτουργία ψυγείου φαρμάκων, εμβολίων των ζώων κ.λ.π).

6. Σύνδεση σταθερής τηλεφωνίας στο καταφύγιο (εγκατάσταση τηλεφωνικού κέντρου).

Παράλληλα ο Δήμος υπέβαλλε αίτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών και το οποίο εγκρίθηκε, για την πρόσληψη μετά από προκήρυξη δύο μονίμων κτηνιάτρων εντός του 2021 για την ολοκληρωμένη λειτουργία του καταφυγίου.

Το πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα, είναι πολύ σοβαρό και οι ολοκληρωμένες παρεμβάσεις όπως αυτές που σχεδιάστηκαν θα μπορέσουν να δρομολογήσουν λύσεις.

Στην προσπάθεια αυτή ωστόσο απαιτείται η συνδρομή όλων: της Δημοτικής Αρχής, των αρμοδίων υπηρεσιών, των Φιλοζωικών Οργανώσεων, φιλόζωων και όλων των συμπολιτών μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου