Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

Θετική απάντηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προς Αμυρά για την αποζημίωση αγροτών από επιδρομές αγριόχοιρων






Θετικά απάντησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης στην πρόταση Αμυρά για την αποζημίωση καλλιεργειών μη προστατευόμενων περιοχών από επιδρομές αγριόχοιρων. Σύμφωνα με την 989/243048 Απάντηση προς τον βουλευτή Ιωαννίνων της ΝΔ στη σχετική 



Κοινοβουλευτική του Ερώτηση, το υπουργείο σημειώνει «ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς βρίσκονται σε συνεργασία για την αντιμετώπιση του φαινομένου των καταστροφών που προξενούνται σε ζωικό κεφάλαιο και φυτική παραγωγή από τα άγρια ζώα, συμπεριλαμβανομένου και του αγριογούρουνου, σε περιοχές εκτός συνθήκης RAMSAR».

Ο βουλευτής με την παρέμβασή του έχει επισημάνει το μέγεθος των καταστροφών που επιφέρει το φαινόμενο του ανεξέλεγκτου υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων σε αγροτικές καλλιέργειες και σοδειές και την αδυναμία αποζημίωσης των αγροτών παραγωγών από την Πολιτεία (ΕΛ.Γ.Α). Ο υφιστάμενος σχεδιασμός των αποζημιώσεων αφορά κυρίως σε θεομηνίες, αλλά και ζημιές από αρκούδες ή λύκους. Σε ζημιές από αγριογούρουνα καλύπτει μόνο τις περιοχές όπου προστατεύονται από τη συνθήκη RAMSAR (υγροβιότοπους), με ανώτερο ύψος ανά αγροτεμάχιο το 80% της ασφαλιζόμενης αξίας της παραγωγής του αγροτεμαχίου που ζημιώθηκε.

Θετικό είναι επίσης το υπουργείο και στην πρόταση του βουλευτή για επανεξέταση των όρων ασφάλισης στον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛ.Γ.Α. και την εισαγωγή βελτιωμένων ρυθμίσεων με την ένταξη νέων ασφαλιστικών κινδύνων που θα καλύπτουν και τις επιδρομές αγριόχοιρων σε καλλιέργειες μη προστατευόμενων περιοχών. Ήδη στο ΥΠΑΑΤ συστάθηκε ομάδα εργασίας με συντονιστή τον Διοικητή του ΕΛ.Γ.Α. «για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την αναβάθμιση του γεωργοασφαλιστικού συστήματος της χώρας, ώστε αυτό να ανταποκρίνεται επιτυχώς στην κλιματική αλλαγή και να προσφέρει επαρκή ασφάλιση στις γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις των παραγωγών και των κτηνοτρόφων της χώρας».

Επίσης, το ΥΠΑΑΤ τονίζει «την είσοδο νέων κινδύνων στον ΕΛ.Γ.Α., αλλαγών των Κανονισμών του καθώς και, ενεργοποίηση της πρόσθετης και προαιρετικής ασφάλισης, επιδότηση ασφαλίστρου και άλλες βελτιωτικές κινήσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου